Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 20 aug 2018
Leestijd: 5 minuten

Veganisme: dit is alles wat je wilt weten over veganistisch eten

Veganistisch, plantaardig of vegan: wereldwijd staan er steeds meer mensen bij stil dat het niet erg goed is voor de planeet, de dieren én jouzelf is om dierlijke producten te eten. We zetten daarom met alle liefde alle informatie over wat veganisme precies is op een rij!

Bedrock geeft tips over hoe je gemakkelijk veganistisch kan eten (vooral als je net begint) tot vegan restaurants en heerlijke vegan recepten en alles wat je moet weten over het eten van genoeg vitamine b12.

Veganisme: all you need to know

Als je veganistisch eet, dan betekent dat je héél veel lekkere en gezonde natuurlijke en plantaardige producten eet, maar in elk geval geen vlees, vis of andere dierlijke producten, zoals zuivel. Er zijn veel mythes over veganisten en vegetariërs, zoals dat ze geen kracht zouden hebben of dat het moeilijk is om uiteten te gaan. Wij ontkrachten deze mythes graag. En wist je trouwens dat je smaakpapillen veranderen als je vegan eet?

Wat eet je als veganist?

  • Groenten en fruit. (vrij vanzelfsprekend)
  • Granen. Denk ook naast havermout en rijst aan bulgur, couscous en andere soorten granen.
  • Peulvruchten. Belangrijk voor proteïne, dit worden de bouwsteentjes van je dieet.
  • Noten en zaden. Ja, hier valt pindakaas ook onder.
  • Tofu, tempeh of andere vleesvervangers. De keuze is reuze in de reguliere supermarkt.
  • Plantaardige olie. Van sesamolie tot olijfolie.
  • Natuurlijke zoetstoffen. Agavesiroop, rietsuiker, kokosnootsuiker. Wel in beperkte mate natuurlijk.
  • Spreads en dips. Lees: hummus. Maar ook tahin, muhammara of guacemole. Deze maken je maaltijden veel lekkerder.

Lees meer → Veganistisch eten? Met deze 5 tips kun je meteen beginnen

Eet je plantaardig? Eet dan genoeg vitamine B12!

Hoewel we bij Bedrock helemaal achter een vegetarisch of veganistisch ‘dieet’ staan, is het wél belangrijk dat je als vegetariër of veganist de goede voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals eiwit, ijzer en vitamine B12.

Vitamine B12 is een belangrijke vitamine voor ons lichaam. Het Voedingscentrum meldt dat het zorgt voor een goede werking van ons zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedcellen. Die zijn weer nodig voor de zuurstof in ons bloed. Vitamine B12 is dus goed voor ons bloed en onze zenuwen. Zorg dus dat je genoeg extra vitamine B, ijzer én eiwitten binnenkrijgt.

Lees meer → Going vegan? Dit moet je weten over vitamine B12

Veganisme en proteïne

“Maar krijg je dan wel genoeg eiwitten binnen?” Door bijna elke veganist een veelgehoorde vraag. We onderzochten hoe het nou precies zit met die eiwitten. Met behulp van een expert uiteraard.

Lees meer → Wat een veganist wil dat jij weet over proteïne

Soja als melkvervanger

Een makkelijke keus als je geen melk meer wilt drinken: sojamelk of -yoghurt. Maar is soja per definitie de beste keus als jij zuivel wilt skippen uit je dieet? Wij leggen uit waarom dat niet direct de beste vervanger is voor je dagelijkse glas melk.

Lees meer → Waarom soja niet perse de beste melkvervanger is

De beste vegan restaurants in Nederland

Als je eenmaal hebt gekozen om extra lief voor de wereld, dieren én jezelf te zijn, ben je vast ook benieuwd naar waar je allemaal lekker uiteten kan als heuse vegan! Good news: Nederland heeft superveel heerlijke vegan restaurants! We spotten ook de lekkerste vegan ontbijtspots en vegan ijssalons voor je in Amsterdam. En vergeet vooral niet de lekkerste vegan taartjes te proeven in Amsterdam en in Rotterdam.

De lekkerste vegan recepten

Vegan uiteten gaan is gelukkig goed mogelijk en betaalbaar, maar thuis koken is natuurlijk ook een feest. Daarom geven delen we onze favoriete plantaardige recepten!

Veganistisch broodbeleg

Hummus, pindakaas en jam zijn veganistisch, maar dat zijn echt niet de enige producten waarmee je jouw hollandse bammetje kan besmeren. Wij hebben uitgezocht hoe je jouw boterham kunt pimpen the vegan way. 

Lees meer → Hummus zat? Hier vind je meer vegan broodbeleg (+ lekkere combinaties)

Snacken op een vegan manier

Als je denkt dat je als vegan alleen maar van komkommers, tomaatjes en wat rijstwafels kan snacken, heb je het mis. Ook als veganist zijn er talloze snacks die je kan eten en gewoon onwijs lekker zijn. Think banaanbrood of popcorn met heerlijke smaken.

Lees meer → Filmavond? Dit zijn de beste vegan snacks

Hou je meer van koekjes dan van snoeps of hartige snacks? We hebben de lekkerste vegan koekjes op een rijtje gezet die je gewoon in de supermarkt kan kopen. Wist je bijvoorbeeld dat oreo’s hartstikke vegan zijn?

Hartje zomer en trek in een ijsje, maar heb je geen idee welk ijs je als vegan wel en niet kan eten? Dit zijn de 5 lekkerste vegan ijsjes voor het warme weer.

Plantaardige kaas

Een product dat het voor veel mensen lastig maakt om veganistisch te eten: kaas. Maar geen man overboord, want ook als je plantaardig eet kan je gewoon nog kaas eten. Vegan kas, welteverstaan. Want ja: kaas zonder koemelk bestaat. Wij hebben voor je uitgezocht waar je precies moet zijn.

Lees meer → 5 x de beste vegan kaas: kaas zonder koemelk bestaat

Vegan challenge: wat eet een vegan

Onze editor Lisanne houdt onwijs van eieren, kaas, kaas en kaas, maar koos ervoor om een maand lang veganistisch te eten om te kijken wat het met haar leven en lichaam doet. Haar bevindingen en tips lees je in haar vegan eetdagboeken

Blijf je graag op de hoogte van alle updates over gezond en veganistisch eten? Meld je aan voor de Bedrock-Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️