Ben je de hummus zat? Hier vind je meer vegan broodbeleg (+ lekkere combinaties)

Maaike Kooijman 11 aug 2018 Body

Pikante hummus, tomatenhummus, kerriehummus, kruidige hummus, chocoladehummus... Jup, de supermarkt heeft het allemaal. Maar hoewel we niet zonder onze dagelijkse portie kikkererwten (en pindakaas) kunnen, is het soms ook leuk om een keer wat anders als lunch te eten. Hier vind je onze heerlijke inspiratie voor vegan broodbeleg!

Vegan broodbeleg in de supermarkt

Gelukkig vind je in de supermarkt ondertussen al meer dan alleen hummus. Er bestaan een heleboel plantaardige spreads, waaronder de vegan sandwichspreads van Mister Kitchen en fruit- en groentespreads van Blue Band. Je kunt ook kiezen voor plantaardige boter met een smaakje, zoals de boter van Flora met shea-olie of plantaardige margarine van Becel met walnoot- of avocado-olie.

Verder zijn er vegan varianten van dierlijk broodbeleg te koop, zoals boterhamworst en paté van de Vegetarische Slager en vegan kaas van Wilmersburger. Albert Heijn en Jumbo zijn hiervoor de beste supermarkten.

Ook zoet vegan broodbeleg is helemaal niet zo lastig te vinden als het lijkt. Pindakaas, appelstroop en jam zijn natuurlijk altijd plantaardig, maar dat geldt ook voor bijvoorbeeld Speculoos. Chocoladepasta en hagelslag zijn soms vegan, daarvoor moet je even de verpakking checken.

Dit vind je vast ook leuk: Veganistisch eten? Met deze 5 tips kun je meteen beginnen

Ga los met combineren

Het grote geheim als het aankomt op brood – en eigenlijk ook op alle andere voeding – is de kunst ven het combineren. Eet je pindakaas eens met banaan en kaneelcacao en agavesiroop of zelfs met komkommer. Combineer hummus met sla en tomaat, met gegrilde groenten of wat je dan ook maar lekker vindt.

Dit vind je vast ook leuk: Deze vegan koekjes kun je gewoon bij de supermarkt kopen

Maak eens een tosti van tapenade, olijven en jalapeño’s, combineer avocado met appel en munt of met aardbeien… Kortom: gooi gewoon wat bij elkaar. De kans is best groot dat het nog lekker wordt ook! Vergeet vooral de (verse) kruiden niet voor meer smaak – nee, die hoef je niet te beperken tot het avondeten.

Zelf vegan broodbeleg maken

Dat ‘iets bij elkaar gooien en net zo lang dingen toevoegen tot het lekker wordt’ geldt overigens ook als je zelf vegan broodbeleg wilt maken. Wil je toch een beetje op safe spelen, dan zijn er gelukkig ook een heleboel recepten. Denk aan de spinach and artichoke dip of de vegan ranch dip van Tasty, of maak eens scrambled tofu. Hieronder ter inspiratie ook nog wat video’s om zelf vegan broodbeleg te maken. Eet smakelijk!

Meer vegan inspiratie?

Wil je altijd inspirerende artikelen en nieuwtjes ontvangen? Meld je aan voor Bedrock Weekly!

Reageer op artikel:
Ben je de hummus zat? Hier vind je meer vegan broodbeleg (+ lekkere combinaties)
Sluiten