Rosa Bertram
Rosa Bertram Voeding 8 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

10 redenen waarom je vaker walnoten aan je gerecht wilt toevoegen

Walnoten gezond? Dacht het wel! Dat noten gezond zijn, is natuurlijk niets nieuws. Ze staan steevast in het rijtje van gezonde voeding die je wél wilt eten. Noten bevatten namelijk belangrijke voedingsstoffen die we nodig hebben om gezond te blijven. Maar wist je dat walnoten nog nét even gezonder zijn dan de meeste andere noten? 

Walnoten worden ook wel brainfood genoemd. Niet alleen omdat ze er daadwerkelijk uitzien als een stelletje hersenen, maar ook omdat ze goed zijn voor je brein. Zou de natuur ons een hint geven?

Hoe gezond zijn walnoten?

Het klinkt misschien een beetje gek dat er bepaalde voeding goed is voor je brein (kan je jezelf dan slim eten?), maar toch wijst onderzoek uit dat het eten van noten – en dus andere voeding – écht bevorderend werkt voor bepaalde hersenfuncties.

Zo deelden we eerder al voedsel dat je brein in topconditie houdt. En in dat rijtje staan noten ook, maar walnoten dus al hélemaal.

1. Vitamine E

Uit onderzoek gepubliceerd in de American Journal of Epidemiology blijkt namelijk dat voldoende vitamine E binnenkrijgen, kan helpen om cognitieve achteruitgang te voorkomen. Vitamine E kan je dus onder andere in noten vinden.

2. Omega-3

In walnoten zitten de meeste omega-3-vetten van alle noten en bevatten veel enkelvoudige en onverzadigde vetzuren.

Lees ook: Dit zijn de gezondheidsvoordelen van havermout (eet jij al een bakje ‘s ochtends?)

Bijzonder: walnoten bevatten essentiële vetzuren (zoals alfa-linoleenzuur, linolzuur en arachidonzuur) die het lichaam niet zelf kan maken, maar wél nodig heeft om te functioneren. Deze moeten we dus uit voeding halen. Vlees en groene bladgroenten bevatten maar kleine hoeveelheden van dit plantaardige omega 3-vetzuur. Walnoten zijn the way to go dus!

3. Magnesium

Walnoten bevatten een hoge concentratie magnesium, wat goed is voor botten en spieren. De reden dat het ook wel het ‘hersenvoedsel’ wordt genoemd.

4. Antioxidanten

Er is nog een reden waarom walnoten gezond zijn, ze bevatten namelijk veel antioxidanten. Die vangen vrije-radicalen op om cellen en weefsel te beschermen.

Must read: Dit is wat je huid over je gezondheid zegt

5. Verlaagt cholesterol

Het moge duidelijk zijn: walnoten zijn een belangrijke bron van essentiële vetten voor het lichaam. Die vetten zijn belangrijk omdat ze de kans op een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten verlagen én het cholesterol verlagen.

Onderzoek van Yale-Griffin Prevention Research Center wijst zelfs uit dat 25 gram walnoten per dag je voorziet in 90 (!) procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

6. Verbetert de nachtrust

Wanneer je moe wordt, maakt je lichaam het natuurlijke stofje aan ‘melatonine‘ genaamd. Je kent het vast wel, je kan het namelijk ook in pilvorm bij de apotheek kopen en helpt je bij het in slaap vallen. Toch wordt dat niet aangeraden door slaapexperts. Je verstoort er immers je natuurlijke slaapritme mee. Walnoten daarentegen, bevatten natuurlijk melatonine waarmee ze je helpen bij in slaap vallen!

7. Walnoten verzadigen

Omdat walnoten veel eiwitten en vetten bevatten, doet je lichaam langer over het verteren waardoor je een verzadigd gevoel krijgt en je niet ‘onnodig’ door blijft eten.

8. Perfect voor vega(n)’s

Walnoten zijn gezond en voedzaam en zijn daarom perfect voor wie geen of weinig dierlijke producten eet. Op die manier kom je tóch aan je eiwitten en vetten. Lees meer over eiwitten en een plantaardig dieet.

9. Stoelgang

Wie last heeft van obstipatie, wil regelmatig een handje walnoten eten omdat ze van nature veel vezels bevatten.

10. Minder stress

Als kers op de taart zorgt het eten van walnoten voor een lagere bloeddruk waardoor je je meer ontspannen voelt.

Overeet je trouwens niet aan walnoten om een teveel aan vetten te voorkomen. Zo’n 9 walnoten per dag voldoende! Een zakje walnoten op zak hebben is dus altijd een slim idee, maar je kan natuurlijk ook walnoten toevoegen aan je gerechten. We delen onze favoriete recepten met walnoten:

Recepten met walnoten:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️