Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 24 jul 2019
Leestijd: 4 minuten

Dit gebeurt er écht met je lichaam als je vetten eet

Waar we 20 jaar geleden vetten het liefste uit ons voedingspatroon schrapten, worden vetten tegenwoordig geprezen in het populaire keto dieet. Vetten eten is een omstreden onderwerp. Want is het nou goed voor ons lichaam, of juist hartstikke slecht? Tijd om voor eens en voor altijd uit te zoeken wat vetten echt met je lichaam doen.

Van de 3 macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten, beter bekend als macro’s) wordt er al jaren veruit het meeste gespeculeerd over de gezondheid van vetten. Het is wetenschappelijk bewezen dat we vetten nodig hebben om ons lichaam te voorzien van energie.

Waarom we vetten nodig hebben

Vetten voorzien ons lichaam van energie. Dat zien we onder andere door het aantal kilocalorieën dat je per gram vet binnenkrijgt: 9 kcal per gram vet. Bij eiwitten en koolhydraten krijg je slechts 4 kcal per gram binnen.

Een gedeelte van deze energie gebruiken we meteen, en een gedeelte bewaart je lichaam voor de momenten dat de energie die koolhydraten levert op is, volgens het FDA.

Daarnaast vormen vetten een basis voor celmembramen die zorgen voor een gezonde groei. Door middel van vetten kan jouw lichaam ook belangrijke vitamines (vitamine A, D, E en K) beter opslaan. Deze vitamines zorgen onder andere voor gezonde botten, tanden, huid, haar en zelfs zicht.

Lees ook: Avocado is lekker en gezond, maar is ook een perfect beautyproduct (goed voor je haar, huid én nagels)

In welke soorten voeding vinden we vetten?

Er zijn verschillende soorten voedingsmiddelen waarmee je vetten binnenkrijgt. Dierlijke producten als vlees, vis, zuivel en eieren zijn bijvoorbeeld natuurlijke bronnen van vetten.

Andere bronnen van vet zijn noten, avocado’s, kokosnoot, olijven en alle soorten oliën die gemaakt zijn van natuurlijke producten. Denk bijvoorbeeld aan olijfolie, zonnebloemolie en kokosolie.

Maar dan zijn we er nog niet. Ook in verschillende groentes, bonen en granen zit een kleine hoeveelheid vet.

Verschillende soorten vetten

Waarschijnlijk heb je weleens van de termen ‘verzadigde vetten’, ‘onverzadigde vetten’ en ‘transvetten’ gehoord. Daarbij zijn verzadigde vetten simpel gezegd moleculen die volledig verzadigd zijn met het molecuul waterstof. Verzadigde vetten komen het meeste voor in dierlijke producten, maar ook in kokosolie en palmolie. Niets mis mee dus.

Als we het hebben over onverzadigde vetten, betekent dat dat de moleculen níét volledig verzadigd zijn met waterstof. Deze onverzadigde vetten zitten in vis, noten, avocado’s en plantaardige oliën. Nog steeds niets mis mee.

Bij de term transvetten moeten de alarmbellen wel afgaan. Transvetten zijn namelijk vetten die op een onnatuurlijke wijze ontstaan. Transvetten zorgen ervoor dat het goede cholesterol in jouw lichaam (HDL) minder wordt, en het slechte cholesterol (LDL) stijgt.

Dus, wat gebeurt er met mijn lichaam als ik vetten eet?

First of all wordt jouw mond voor een lange tijd erg blij. “Vetten zorgen ervoor dat het mondgevoel van het voedsel door de mond gesmeerd wordt, waardoor je langer van het voedsel geniet,” vertelt Colleen Tewksbury, professor en onderzoeker van de Pennsylvania Academy of Nutrition and Dietetics, aan SELF.

In jouw lichaam worden de vetten afgebroken tot twee basiscomponenten: vetzuren en glycerol. Dit gebeurt onder andere door onze spijsvertering.

Lees ook: 10 producten die goed zijn voor je spijsvertering

Dit is een lastig proces. Dat komt doordat het afbreken in het maagdarmkanaal gebeurt in een omgeving die op water draait. Mocht je ooit geprobeerd hebben om olijfolie met water te mixen, dan heb je vast ondervonden dat olie en water niet goed mengen. Dat maakt het afbreken van vetten een lastige opgave voor je lichaam.

Dat is meteen ook een van de redenen dat je lichaam vetten langzamer verteert dan koolhydraten (die juist wél voor die snelle energie kick zorgen), en er daarom ook sneller een opgeblazen gevoel van kunt krijgen.

Waarom vetten eten juist gezond is

Wat we met dit artikel willen bereiken, is dat mensen niet meer bang zijn voor vetten. Vet eten betekent namelijk niet meteen vet wórden. Vetten eten past prima in een gezond, gevarieerd voedingspatroon.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over andere processen in het lichaam waar vet invloed op heeft, zoals bijvoorbeeld je hormonen. Meer daarover lees je in dit artikel: deze invloed heeft het ketodieet op je menstruatie en hormonen.

Kortom: skip die vetten niet. Je lichaam heeft het nodig. En dat betekent echt niet dat we allemaal massaal aan het keto dieet moeten gaan. Maar geeft jouw lichaam aan dat je zin hebt in een portie vette (biologische!) vis, avocado of misschien zelfs een patatje? Luister dan naar je lichaam, en vooral: geniet ervan.

Meer lezen over voeding?

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️