Redactie
Redactie Psyche 24 jul 2019
Leestijd: 4 minuten

Spullen, carrière, geld en vrienden: wat heb je eigenlijk nodig om gelukkig te zijn?

Geld op de bank, vrienden om ons heen, carrière maken, een mooi huis en luxe spullen om deze mee te vullen. Status en aanzien maken gelukkig en hoe meer je hebt, hoe gelukkiger je bent. Logischerwijs denk je dus: wat heb ik nog meer nodig om dat geluksgevoel vast te houden? Toch gaat duurzaam geluk over een gevoel en niet over spullen of status.

Als je niet verder kijkt dan status, geld en materiële zaken, dan zou je inderdaad kunnen zeggen dat je gelukkig bent. Maar vóel je je ook gelukkig? Ervaar je dat gevoel vanuit je hart, of komt het stiekem toch uit je hoofd?

Waar word ik gelukkig van?

Een lastige vraag, want ons huidige leven bestaat uit denken, presteren, de lat steeds hoger leggen en laten zien hoe goed we zijn. En we zijn druk. Héél druk. Tijd is immers belangrijk, want die is schaars. Naast werken heb je natuurlijk een sociaal leven, de zorg voor je kinderen en je huis. Vergeet vooral je social media niet. Welkom in een gemiddeld millennial leven.

Maar als je even terugleest, is dit dan wel wat jou écht gelukkig maakt?

We leggen uit waarom geluk niet afhankelijk is van externe factoren, maar te maken heeft met jouw essentie.

Omarm jezelf

Het antwoord kan zomaar ja zijn. Geluk kan namelijk iets heel basics zijn. Gelukkig zijn heeft niets te maken met wat je denkt, maar met wat je voelt. En alles wat je voelt komt uit jezelf. Geluk is niet afhankelijk van externe factoren, maar zit in je essentie, in de oorsprong van je zijn.

Lees ook: Hoe dopamine je gelukkig maakt (en hoe je het stofje aanwakkert)

En om dat te ervaren, hoef je alleen maar contact met jezelf te maken en dat gevoel te omarmen. Als je dat eenmaal hebt gevoeld, weet je waar je het geluk kunt vinden en wordt het steeds eenvoudiger om het te zijn (deze oefening helpt je daarbij).

Doorbreek patronen

Dat klinkt natuurlijk weer heel simpel, maar voor veel mensen is het niet zo eenvoudig om het idee van hun gecreëerde geluk los te laten. Gedachten en ideeën zijn enorm krachtig en beïnvloeden je hele doen en laten.

Door herhaaldelijk te denken dat al dat geld op de bank je gelukkig maakt, zul je er ook in gaan geloven. Er ontstaat een overtuiging die zich vasthecht in je mind en die je hardnekkig blijft volhouden, want je gedachten zeggen het tenslotte telkens weer.

Ook interessant: Gedachten kun je trainen net zoals een sixpack

Het is dus zaak om eerst die gedachtenpatronen te gaan doorbreken, voordat je daadwerkelijk kunt ervaren dat het ware geluk in jezelf zit. Wees je dus bewust van je gedachten en van het effect dat ze hebben op jouw leven. Zelfbewustzijn is het sleutelwoord!

Leef nu

Zodra je weet dat jouw geluk niet afhankelijk is van anderen, maar dat je er zelf verantwoordelijk voor bent, wordt het eenvoudiger om diep in jezelf te gaan kijken. Contact maken met jezelf kun je doen door bijvoorbeeld te mediteren, door je terug te trekken en je hoofd leeg te maken van alle sores die er in rondspookt.

Ga niet vooruit denken of achterom kijken, want je leeft immers nu. En in dat nu vind je geluk. Accepteer jezelf in alles en wees tevreden met wat je nu hebt. Laat negatieve gedachten los en zet ze om in positieve. Wees dankbaar voor alles wat je vandaag meemaakt.

Voel je gelukkig

Als je dit voor elkaar krijgt, dan zul je het geluk vinden in jezelf. Dan ervaar je dat jijzelf verantwoordelijk bent voor geluk en dat het niet afhankelijk is van anderen, van je omgeving of van materiële zaken.

Stel je voor dat je er in je eentje op uit trekt, in een prachtige omgeving zonder drukte. Je snuift de schone lucht op, kijkt omhoog naar de eindeloze hemel en op dat moment voel je het: je bent gelukkig. Het zit in jou en je voelt het in al je vezels. En je voelt het nu!

Dit vind je vast ook interessant: Reizen maakt je gelukkiger dan welke spullen ook ter wereld, bewijst dit onderzoek

Heb je hem? Dit heb je zelf gerealiseerd. Zonder status, zonder moeten, zonder tijdsdruk en zonder zorgen. Weet je je overtuigingen en gedachtepatronen over gelukkig zijn te doorbreken, dan kun je het essentiële geluk altijd en overal voelen. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is jezelf!

Dit artikel is geschreven door gastschrijver Marjolein Berendsen, oprichter van ZoMa Opleidingen. Het is ontstaan vanuit het idee dat ieder mens vanuit de essentie liefdevol, heel en compleet is. 

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️