Redactie
Redactie Psyche 20 jan 2019
Leestijd: 7 minuten

Hoe je mindful met social media kan omgaan

Social media wordt een steeds belangrijker onderdeel van ons dagelijks leven. Of je het alleen voor je bedrijf gebruikt of alleen voor persoonlijk gebruik: het kan je veel tijd kosten. Dat maakt onze relatie met social media nogal gecompliceerd: we houden ervan en we haten het soms. Daarom is het belangrijk om een gezonde relatie met social media te ontwikkelen. Anders is het net zoals dat giftige vriendje die je maar niet kan laten gaan. Je voelt je down door hem, maar toch blijf je teruggaan voor meer. Je raakt er makkelijk verslaafd aan en dat is precies hoe social media zijn ontworpen: om ons er meer en meer tijd aan te laten besteden.

Soms voelt het alsof we de controle verliezen over hoeveel tijd we besteden aan social media. Elke minuut dat we niks te doen hebben, worden we door Facebook aangetrokken om te zien wat onze vrienden aan het doen zijn. Je kan moeiteloos urenlang door je Instagram feed scrollen zonder dat je het doorhebt.

Je vergeet te genieten

Het probleem is dat je je kostbare tijd besteedt aan het kijken naar hoe andere mensen leven in plaats van te genieten van je eigen leven, in het moment te zijn en je eigen leven te leiden. Zo krijgen we een verdraaid perspectief van de werkelijkheid. Wanneer je veel tijd doorbrengt op Instagram, begin je te geloven dat iedereen fit, gezond, gelukkig en populair is én de beste relatie ooit heeft. Kortom: zijn of haar leven is perfect. De meeste mensen kiezen ervoor om alleen een gefilterde werkelijkheid te laten zien op social media. Daardoor lijkt het alsof niemand dealt met innerlijke gevechten, slechte dagen of verdriet. Maar we vergeten al snel dat het allemaal echte mensen zijn achter een scherm, die foto’s maken terwijl ze hun buikje intrekken en hun beste glimlach opzetten. Hierdoor krijg je makkelijk een vertekend beeld van de werkelijkheid en het gevoel dat jij ook aan al die standaarden moet voldoen.

Dit is waarom we veel foto’s met onze partners posten op social media

Ook zijn social media een manier om momenten of confrontaties met jezelf uit de weg te gaan. Als we ook maar even een momentje hebben dan kijken we vaak automatisch op onze telefoon. Zo vermijden we vaak lastige gedachten of emoties en gebruiken we social media als afleiding om die uit de weg te gaan.

Voor veel mensen zijn social media nou eenmaal een onderdeel van hun leven. Als je social media gebruikt op een bewuste manier kan het zelfs bijdragen aan jezelf beter voelen en de wereld een stukje beter maken.

Hier zijn 5 manieren om meer mindful met social media om te gaan:

1. Detox je tijdlijn op social media

We zijn geneigd om naar mensen te kijken die hebben wat wij niet hebben. We volgen fitgirls en influencers die ons ‘het perfecte leven’ laten zien. We praten onszelf aan dat we maar vaak genoeg naar deze beelden moeten kijken, zodat we geïnspireerd raken om naar de sportschool te gaan, er beter uit te zien of een beter leven te creëren. Terwijl juist het tegenovergestelde gebeurt. Je gaat jezelf al snel vergelijken wat de kortste weg is naar een laag zelfbeeld. Dat spoort je eerder aan om nog een chocoladereep te eten, omdat je zoveel medelijden met jezelf hebt.

Mijn tip is om je bewust te zijn van wie je volgt. Bekijk elk account en vraag jezelf af of het je energie geeft of juist energie kost. Ontvolg iedereen die:

  • Je onzeker laat voelen
  • Je het gevoel geeft dat je niet goed genoeg bent
  • Negatief of oordelend is
  • Je energie kost

Wees meedogenloos in je detox. Dit gaat om jouw energie en geluk en het is aan jou om dat te beschermen. Dat kan zo simpel zijn als het klikken op het unfollow knopje.

2. Volg mensen die je inspireren

Als je eenmaal online de mensen die je energie kosten hebt verlaten, begin je met mensen te volgen die je inspireren. Zoek mensen die schrijven over wat je interesseert en je waardevolle informatie geven. Mensen die authentiek en een inspiratiebron voor jou zijn.

Zorg ervoor dat je overspoeld wordt door positieve gevoelens en liefde, wanneer je je social media apps opent. Je zult merken dat social media ineens een positief effect hebben op je leven.

3. Verberg de social media apps uit het zicht

Wanneer de social media apps duidelijk in zicht zijn, is de verleiding groot om ‘even’ te kijken wat er speelt. Je wordt er iedere keer automatisch door aangetrokken en raakt er binnen no time in verdwaald. Het werkt verslavend. Daarom is het belangrijk om die gewoonte te doorbreken. Als ik op mijn laptop werk, zorg ik ervoor dat ik geen social media open heb staan. Ook verberg ik alle apps op mijn telefoon en mijn tabbladen (ook handig voor je productiviteit!). Dit zorgt ervoor dat het klikken op een app een bewuste beslissing wordt. Ik heb de apps het liefst niet eens op mijn telefoon, tenzij het echt nodig is.

4. Batch je berichten

Als je Instagram voor je bedrijf gebruikt, moet je vrij regelmatig posten. Ik ken veel bedrijfseigenaren die voortdurend de druk voelen om continu aanwezig te zijn op social media. Dat kan je heel veel tijd en energie kosten.

Social media zorgt voor depressies, zo maak jij er een gezonde gewoonte van

Ik gebruik zelf graag tools om mijn berichten te batchen, zoals Planoly of Onlypult. Dit betekent dat ik één keer per week twee tot drie uur besteed aan het selecteren van mijn foto’s en het schrijven van captions. De rest van de week hoef ik alleen de reacties en DM’s te bekijken die binnenkomen. Elke ochtend en elke avond check ik 10 minuten mijn Instagram om er zeker van te zijn dat ik niets belangrijks mis. Deze regel heb ik voor mezelf opgesteld, zodat het mijn dag en tijd niet overneemt.

5. Wat is je motivatie?

Social media kan je mentale gezondheid serieuze schade aanrichten, als je geobsedeerd raakt door het aantal likes en volgers dat je krijgt. We zijn namelijk geneigd om de sociale interactie te zien als validatie. We meten onze waarde met het aantal volgers en likes die we krijgen op een foto. Op deze manier dragen social media nog meer bij aan je angsten en worden de platforms giftig voor je.

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Waarom ben je actief op social media en waarom post je?
  • Wil je je bedrijf opbouwen en gebruik je social media om je te helpen?
  • Gebruik je social media om verbinding te maken met anderen?
  • Wil je online contact houden met je vrienden?
  • Geniet je van de creatieve kant van social media en/of het schrijven van de captions?
  • Vind je het leuk om je avonturen via deze kanalen te delen?
  • Wil je social media gebruiken om je boodschap te verspreiden?

Heb je deze vragen met een ‘ja’ of positief beantwoord? Dan zit je om de juiste redenen op social media. Maar gebruik je social media om de volgende redenen:

  • Post je om je gewaardeerd te voelen?
  • Wil je online aandacht van anderen?
  • Wil je ‘insta fame’ hebben?
  • Wil je met iemand concurreren?

Als je deze vragen met ‘ja’ hebt beantwoord, help je jezelf en anderen niet. Je draagt alleen maar bij aan de illusie van je ego en je zorgt ervoor dat anderen zich minder goed voelen. Je gevoel van eigenwaarde wordt afhankelijk van likes, volgers en comments en dat geeft een onrealistisch beeld van de waarheid. Het probleem met het zoeken naar validatie bij anderen is dat het nooit genoeg zal zijn om je ego compleet te bevredigen.

Voordat je voortaan iets post, stel je jezelf de volgende vraag: waarom wil ik deze foto delen en caption delen? Draagt deze post iets bij of wil ik simpelweg mijn ego bevredigen? Wanneer ik denk dat ik nergens aan bijdraag, post ik het niet. Wanneer ik denk dat mijn post andere mensen zal helpen, geef ik ‘m groen licht.

Nadja is een mindfulness- en zelfliefde coach, een schrijver en een mama. Na twee jaar in een depressie te hebben geleefd, transformeerde ze de relatie met zichzelf door middel van meditatie, mindfulness en zelfliefde. Ze organiseert 21 januari weer de zelfliefde challenge waarin jij een week lang helemaal gratis video trainingen krijgt over zelfliefde! Schrijf je hier in.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️