Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 6 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom we veel foto’s met onze partners posten op social media

Of je nou single bent of niet, het zien van foto’s en berichten van stelletjes op social media kan soms behoorlijk frustrerend zijn. Hoe langer je door je feed scrollt, hoe meer het op gaat vallen. Een jongen en meisje zoenen voor de Eiffeltoren, een vage kennis die een complete liefdesbrief schrijft op Facebook voor het jubileum met zijn vriend… Ugh.
Waarom hebben al die mensen zo’n perfecte relatie, terwijl jij eenzaam onder een dekentje op de bank zit of het idee hebt dat je vriend of vriendin altijd te druk voor je is?

Spoiler: bij die mensen is het niet per se anders. Maar net als wij allemaal, doen zij graag alsof. We hebben het gevoel dat we moeten bewijzen dat onze relatie geweldig is – zowel tegenover onszelf als tegenover andere mensen.

Natuurlijk, er zijn mensen die écht altijd gelukkig zijn samen. Een deel van de mensen plaatst dan ook voornamelijk foto’s omdat ze het gewoon leuk vinden om foto’s te maken, en omdat er dopamine wordt aangemaakt in hun lichaam als ze lieve reacties op hun foto’s zien.

Onzeker

Maar dat is lang niet altijd zo. Hoe onzekerder we bijvoorbeeld zijn over de gevoelens van onze partner, hoe meer we bezig zijn met het zichtbaar maken van onze relatie, zeggen wetenschappers. Als we daar dan reacties op krijgen dat we ‘zo schattig zijn samen’, is dat voor ons een bevestiging dat het wel degelijk goed zit.

Dit vind je vast ook leuk: Deze tekenen laten zien dat je even afstand moet nemen van social media.

En er kunnen nog ontelbare andere redenen zijn. Soms plaatsen we foto’s omdat we voor onszelf een realiteit willen creëren die er eigenlijk niet is. Soms willen we het goedmaken met onze partner omdat we denken dat we onze liefde niet beter kunnen tonen dan het van de spreekwoordelijke daken te schreeuwen. Soms doen we het niet eens uit zichzelf, maar hebben we het idee dat onze bezitterige partner vindt dat we het moeten doen.

Nooit goed

En die overload aan foto’s is niet alleen vervelend voor mensen die het zien, ook voor de mensen in de relatie heeft social media waarschijnlijk eerder een negatieve dan een positieve invloed. Je doet het eigenlijk nooit goed: als je weinig foto’s met je partner plaatst, kan de ander denken dat dat voortkomt uit een gebrek aan liefde. Maar als je veel bezig bent met social media als jullie samen zijn, heb je weer niet genoeg aandacht voor diegene.

Uit onderzoek blijkt dat minstens 24 procent van de mensen het idee heeft dat technologie een negatieve invloed heeft op zijn of haar relatie. 42 procent is regelmatig afgeleid door smartphones bij het samenzijn, 18 procent maakt daar weleens ruzie over. Ook andere onderzoeken laten een samenhang zien tussen veel social mediagebruik en een lagere tevredenheid over een relatie.

Dus de volgende keer dat je hele timeline weer eens volstaat met perfecte stelletjes die perfecte vakantiekiekjes op perfecte plekken maken, weet je wat dat óók kan betekenen. Ben jij even blij, onder je dekentje op de bank.

Meer lezen over de invloed van social media?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️