Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Psyche 24 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Word geen kopieermachine, zo blijf je jezelf in tijden van social media

Jezelf naar de sportschool slepen in een veel te dure gymoutfit, terwijl je weet dat krachttraining helemaal niets voor jou is. De deur uitgaan in een outfit die je op Instagram hebt gezien, maar waar je je eigenlijk helemaal niet jezelf in voelt. Het zijn awkward situaties waar we ons vast allemaal in herkennen. Maar hoe blijf je jezelf in een samenleving waar social media de boventoon voert? Wij geven drie tips.

In een samenleving waar ‘erbij horen’ hartstikke belangrijk lijkt te zijn, we allemaal dezelfde café latte drinken en we allemaal dezelfde hashtags gebruiken, is het soms belangrijk om een stapje terug te nemen. En laten we eerlijk zijn, dat levert soms ongemakkelijke situaties op.

1. Denk na over de dingen die je gelukkig maken

Wat er ook gebeurt, blijf bij jezelf. Een gedachte waar we bij Bedrock volledig achter staan. Veel mensen zijn niet helemaal eerlijk tegen zichzelf. Het komt vast niet als een verrassing dat we beslissingen maken in ons leven ‘omdat iedereen het doet’. Zo begint de één met hardlopen, terwijl hij eigenlijk een hekel heeft aan hardlopen. Maar ja, alle influencers doen het ook. De ander kleedt zich veel meer extravagant dan waar ze comfortabel in voelt, omdat iedereen op social media er ook zo uitziet. En dan zal het wel zo horen, toch?

Let’s face it: als je denkt dat je er alleen bijhoort wanneer je je spiegelt aan anderen, dan zijn we niet realistisch bezig. Denk na over dingen die jou gelukkig maken, niet over dingen waarvan je denkt dat je daarmee anderen gelukkig maakt.

2. Neem tips aan, maar word geen kopieermachine

We leven in een wereld waar influencers een grote rol spelen in ons dagelijks leven via social media. In principe is dit geen probleem, het kan zorgen voor een frisse dosis inspiratie en ideeën waar je zelf misschien niet aan gedacht had. Je kunt bijvoorbeeld halsoverkop verliefd worden op hot yoga, waar je via de Instagram-pagina van je favoriete influencer mee in aanraking gekomen bent – en dat is natuurlijk super.

Jezelf zijn: waar begin je?

Maar sla er niet in door. Tips zijn geweldig, maar één persoon zo kopiëren in kledingstijl, sportritme en manier van leven? We kunnen eigenlijk bijna garanderen dat dat niet de echte jij gaat zijn. Laat je inspireren, neem tips aan, maar kopieer niet álles wat je voorgeschoteld krijgt van één persoon.

3. Je bent geweldig zoals je bent (en dat is jouw kracht)

Omdat we veranderen met de tijd, is het lastig om ‘de echte jij’ precies te kennen. Als je je disconnected voelt met je eigen gevoel, probeer dan eens een tijdje afstand te nemen van social media. Neem wat meer tijd om alleen te zijn. Mediteer eens. Weet je nog wat je vroeger inspireerde, toen je klein was? Toen je nog nooit gehoord had van social media, influencers en advertorials?

Moraal van het verhaal: je bent goed genoeg zoals je bent. En je hoeft nooit iemand te kopiëren, ooit. Het maakt niet uit hoe cool deze persoon overkomt, als jij je lekker voelt zoals je bent, dan straal je dit ook uit. En dat is het allerbelangrijkste.

Meer lezen over jezelf blijven en social media?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Word geen kopieermachine, zo blijf je jezelf in tijden van social media
Sluiten