Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 4 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

Deze tekenen laten zien dat je even afstand moet nemen van social media

Anno 2018 Facebooken en Instagrammen we er graag op los. Logisch ook. Social media is fun. Zolang je er plezier uithaalt en er geen hinder van ondervindt, tenminste. De volgende tekenen wijzen erop dat je beter even afstand kunt nemen van je geliefde accounts #digitaldetox.

Deze tekenen laten zien dat je even afstand moet nemen van social media

1. Het heeft een negatieve invloed op je stemming

Voel je je weleens slecht of onzeker over jezelf nadat je door andermans Instagram-feed hebt gescrold of op iemand zijn Facebook-tijdlijn hebt gekeken? En merk je op dat je jaloers wordt, verdrietig of geïrriteerd als je hiernaar kijkt?

Heftig: dit is de invloed van social media op tienermeisjes

Volgens Kelsey Patel – spiritueel empowerment coach en influencer op social media – zegt dat genoeg. “Als je je leven vergelijkt met dan van anderen in plaats van gewoon geïnspireerd te zijn, is het misschien tijd om te overwegen hoe social media jou dient,” zegt ze op Mindbodygreen.

2. Je doet er lang over om een post ‘klaar’ te maken

Vroeger, toen we nog een camera met een rolletje hadden, klikte je één keer om een foto te maken. En daar moest je het dan maar gewoon mee doen. Nu hebben we zoveel opties, dat we eerst twintig foto’s schieten (die er nagenoeg állemaal hetzelfde uitzien) om ‘m vervolgens ook nog eens te bewerken.

Leuk natuurlijk, maar kijk uit dat je hier niet in doorschiet. Voel je je licht gestrest over het posten van een foto of een tekst? Neem dan even wat afstand van social media. Zo zegt Kelsey: “Als je niet je ware, authentieke stem post, en in plaats daarvan tijd spendeert aan het fabriceren van die stem, is het tijd om eens goed te kijken naar hoe je jezelf presenteert en waarom.”

3. Je hebt vaak pijn in je nek, of in je pols

Merk je dat je vaak last hebt van je nek, of bijvoorbeeld je pols? Het kan zomaar te maken hebben met je technologiegebruik. Bedenk maar eens hoe vaak je met je hoofd gebogen loopt, zodat je op het scherm van je telefoon kunt kijken.

Of hoe vaak je ’s avonds onderuitgezakt op de bank ligt met je laptop op schoot. Niet bepaald goed voor je houding. En nu geldt dat natuurlijk niet alleen voor social media, maar als je hier veel tijd op doorbrengt kan een vermindering wel effect hebben.

4. Het gaat ten koste van andere dingen

Begin dit jaar had je jezelf voorgenomen om vaker boeken te gaan lezen, twee keer in de week naar de sportschool te gaan en iedere ochtend te starten met een korte meditatie.

Verslaafd aan social media en wil je er niet vanaf? Zo ga je verstandig met je verslaving om

De realiteit? Zodra je wakker wordt grijp je naar je telefoon om ‘even te checken wat je zoal hebt gemist’, en in plaats van een boek te lezen lees je de comments onder social media posts. Tja.. Als dit je bekend in de oren klinkt is het misschien tijd om wat meer afstand te nemen en ruimte te maken voor dingen die écht belangrijk zijn: je doelen.

5. Je bent er constant door afgeleid

Merk je dat je constant bent afgeleid door social media en dat het je productiviteit beïnvloedt, in the negative way? Dan is het tijd om daar wat aan te doen.

Je wilt natuurlijk niet dat je problemen krijgt op je werk, of dat je gestrest raakt omdat je bepaalde deadlines niet dreigt te halen. Dat betekent niet dat je meteen je hele accounts moet verwijderen, maar wat je in ieder geval wel kunt doen is alle meldingen uitschakelen en de apps van je telefoon verwijderen. Met deze tips richt je je telefoon mindful in.

Meer lezen over social media?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️