Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 5 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

10 praktische tips voor het bijdragen aan een circulaire economie

Dat de aarde ons niet meer zoveel kan terug geven, als we eruit halen, moge wel duidelijk zijn. Start-ups, blogs, overheden en de wereldwijde bevolking houden zich bezig met de verduurzaming van de wereld. Ook Bedrock werkt daar graag aan mee. Daarom tien praktische tips voor een circulaire economie! Het is een mooi ideaal: een circulaire economie in Nederland in 2050. Het is een programma vanuit de overheid dat in 2016 is gestart.

Nederland Circulair in 2050

Om er namelijk er in 2050 genoeg te eten is, maar ook spullen als kleding en apparaten heeft, zullen we aan een circulaire economie moeten werken. Daarin bestaat geen afval meer. Producten efficiënter worden dan efficiënter ontworpen en materialen zoveel mogelijk worden hergebruikt.

Maar ook het gedrag van de consument verandert dan. In september 2016 is vanuit de overheid het Rijksbrede programma ‘Nederland Circulair in 2050’ gestart. Daarmee worden handvaten gegeven hoe we kunnen stoppen met de wegwerpmaatschappij en is afval dé nieuwe grondstof. In principe wordt dan alles wat wordt gemaakt, weer hergebruikt. De cirkel wordt dan rond.

Doe mee! Dit zijn de beste initiatieven tegen voedselverspilling

Maar hoe doe je dat eigenlijk circulair leven?

Een wereld zonder afval zal het nooit worden, maar het is wél mogelijk om enkel het nodige afval te produceren . Ook is het onrealistisch dat iedereen vanaf nu zero-waste door het leven gaat, maar iedereen kan zich wel op zijn of haar manier inzetten voor een betere leefomgeving voor iedereen. Zo start Bedrock in september een Zero-Waste challenge.

De échte grote veranderingen zitten hem in de gedragsveranderingen van de bevolking, maar ook in het onderwijs over afval, kledingproductie, de vleesindustrie en nog veel meer. Maar toch zijn er ook veel kleine, simpele en cruciale veranderingen die jij in de dagelijks leven kan aanpassen om bij te dragen aan een circulaire economie. Milieu Centraal geeft tien handige tips.

10 tips voor een circulaire economie

  • Gebruik geen plastic tassen of flesjes en neem je eigen herbruikbare tas en waterfles mee.
  • Lever je afval gescheiden in. Ook al gaan en nog zoveel verhalen in de rondte dat ‘het afval toch niet goed gescheiden wordt’, hoe meer mensen afval scheiden, hoe beter het gerecycled kan worden.
  • Eet minder vlees, dan hoeft er ook minder water, voer en brandstof gebruikt te worden. De meeste CO2-uitstoot komt namelijk uit  de vleesindustrie.
  • Voorkom voedselverspilling door bewust ‘op maat’ boodschappen te doen en te kopen. Heb je eten over? Vries het in.
  • Lever elektrische apparaten in. In plaats van je oude telefoon weg te gooien, kan je er nog wat geld voor terug krijgen en deze materialen kunnen opnieuw gebruikt worden.
  • Koop producten tweedehands. Van kleding tot apparaten tot kunst of meubels. De leukste spullen en kleding zijn toch al gemaakt. Maar alles nieuw blijven kopen? Daarnaast stoten grote modeketens heel veel CO2 uit.
  • Koop kwaliteit kleding. Een H&M-T-shirt je na drie keer wassen kan weggooien, is zonde. Koop liever een item van betere kwaliteit dat lang meegaat.
  • Repareren is altijd beter dan weggooien. Gat in je kleding? Vaak kan je prima gaatjes naaien of er iets anders van knippen. Hetzelfde geldt voor apparaten of je stofzuiger, repareer ze liever dan ze te vervangen!
  • Ga je verbouwen? Gebruik dan de materialen die je weggooit, het bouwafval. Misschien kan je wel een hele leuke tafel timmeren van je laminaatvloer!
  • Deel spullen die je niet vaak gebruikt. Er zijn natuurlijk apps, waarmee je auto’s in de buurt kan delen, maar ook boren of andere gereedschappen.

Heb je nog meer tips om circulair te leven? Laat het ons en alle andere Bedrockers weten!

Meer lezen over hoe je kan bijdragen aan een circulaire en duurzame economie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️