Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 21 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Deze Deense supermarkt heft statiegeld op plastic tasjes

Al decennialang wordt statiegeld geheven in Nederland: eerst op allerlei materialen – zelfs melkflessen – en nu vooral nog op glas als bierflesjes. Statiegeld is een goede stimulans om verpakkingen te recyclen in plaats van gewoon weg te gooien. En toch benutten we lang niet alle mogelijkheden die het biedt. We zouden bijvoorbeeld ook best statiegeld kunnen heffen op blikjes, PET-flessen en noem maar op. Of op plastic tasjes, natuurlijk. Of nou ja, natuurlijk… Het is een stuk minder voor de hand liggend, maar de Deense supermarkt Netto is er onlangs mee begonnen. Het doel is om te voorkomen dat de plastic tasjes op straat of – nog erger – in de natuur worden gedumpt.

Statiegeld op plastic tasjes

De proef van Netto met statiegeld op plastic tasjes is nu een aantal maanden bezig, in enkele tientallen supermarkten. Je betaalt 7 cent meer voor een tasje, en krijgt dat terug als je ‘m weer inlevert. Lijkt heel weinig, maar met elke dag een exemplaar gaat dat toch wel flink oplopen.

Dit vind je misschien ook interessant: De Plastic Detox: verklein je plastic footprint met het WNF

Helaas waren de eerste resultaten qua ingeleverde tassen minder goed dan gehoopt. Maar omdat de tasjes er natuurlijk ook duurder door worden, is de verkoop wel minder geworden. Kan ook gewoon door de bewustwording komen, overigens. Bovendien verwacht de directeur dat het vanzelf beter zal gaan, als mensen de mogelijkheid opmerken en zien dat anderen er ook gebruik van maken.

Statiegeld in Nederland

Hoewel je in Nederland sinds 2016 ook geen gratis plastic tasjes meer meekrijgt in winkels, en er daardoor maar liefst 71 procent minder tasjes over de toonbank gaan, zijn de gebruiksvoorwerpen nog steeds flink vervuilend.

Want hoe goed je voornemens ook mogen zijn om die gekochte tas de volgende keer ook mee te nemen naar de supermarkt, het komt waarschijnlijk toch nog regelmatig voor dat je die tas óf bent vergeten, óf gewoon zo veel boodschappen hebt dat je er nog een tas bij moet kopen. (Bakken ijs zijn gewoon heel zwaar, oké.) Daarom vinden wij dat de Deense supermarkt een geweldig voorbeeld geeft. Wanneer volgen onze supermarkten?

Meer nieuws over initiatieven tegen plastic

Nieuwsbrief

Meer nieuwtjes over mind, body en better world ontvangen? Schrijf je dan in voor de Bedrock Weekly!

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Deze Deense supermarkt heft statiegeld op plastic tasjes
Sluiten