Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Better World 19 jul 2017
Leestijd: 5 minuten

Duurzamer leven in 5 simpele stappen

We weten inmiddels dat de aarde maar beperkte voorraden heeft, en dat wij – de mens – hier voorzichtig mee om moeten gaan. Door duurzamer te leven kunnen we onze ecologische voetprint, en de negatieve impact die we hebben op de natuur, het klimaat en het milieu, verkleinen. We know that. Maar of we er ook wat mee doen? Lang niet allemaal, helaas. Vaak heeft duurzaamheid toch het imago ‘ingewikkeld’ te zijn. We zien natuurlijk fanatiekelingen die écht een duurzaam leven leiden door bijvoorbeeld te gaan wonen in een kas, een tiny house, of een volledig zelfvoorzienend ecodorp.

En als je dan zelf in je appartementje zit zonder moestuin op je dak en elektrische auto voor je deur, dan is het best begrijpelijk dat een duurzaam leven een beetje voelt als een ver-van-je-bed-show.

Duurzamer leven in 5 simpele stappen

Maar dat betekent niet dat je vanuit je eigen appartement niets kunt doen, of je hele leven overhoop moet gooien. Het punt is namelijk: iedereen kan stappen maken om duurzamer te leven. Met een paar kleine aanpassingen in de keuzes die je maakt kun je al een groot verschil maken. Kijk maar eens naar deze 5:

1. Kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit

Je hebt vast weleens een leuke trui of broek gekocht die je na vijf keer wassen alweer weg kon doen vanwege de slechte kwaliteit. Of dat je iets voor in huis kocht (het was zo goedkoop dat je het écht niet kon laten liggen) wat binnen de kortste keren kapot was. Zonde toch?

En natuurlijk ook helemaal niet duurzaam. Koop daarom liever wat minder, en ga voor kwaliteit boven kwantiteit. Als je kledingstukken koopt die mooi gemaakt zijn dan heb je er over tien of twintig jaar misschien nog steeds wat aan.

Tip: Leve slow fashion: deze handige tips zorgen ervoor dat je kleding langer meegaat

Denk aan biologisch katoen, biologisch wol, gerecycled PET, en biologisch linnen. Wat betreft woonartikelen en huishoudelijke apparaten kun je kijken hoe lang het meegaat, en of het op een duurzame manier geproduceerd is.

2. Creëer een groene werkomgeving

Heb je thuis wel wat planten staan, maar is er op je werk weinig groen te verkennen? Creëer dan een office jungle door een aantal planten te plaatsen die de lucht zuiveren.

Met de krulvaren, de aloë vera, de philodendron, de graslelie, de klimop plant, de Chinese evergreen plant en de lepelplant zit je in ieder geval goed. Deze planten kunnen schadelijke gassen absorberen en de binnenlucht reinigen, en zijn daardoor een simpele en duurzame oplossing om de luchtkwaliteit te verbeteren.

3. Ga voor recyclen en reparatie

We leven in een consumptiemaatschappij waarin we super makkelijk oude dingen weggooien en nieuwe dingen aanschaffen. Maar wat is er nou eigenlijk écht mis met die spullen?

Oké er ligt misschien een knoop van je jas af, en de rits van je broek is kapot, maar dat is gemakkelijk op te lossen. Hetzelfde geldt voor huishoudelijke apparaten. In Repair Cafés door het hele land kun je diverse spullen (denk aan kleding, apparaten, maar ook fietsen) gratis laten repareren.

Ook interessant: De fabels over recyclen voor eens en altijd ontkracht

Valt iets écht niet meer te repareren? Dan zijn er ook andere dingen die je met je oude spullen kunt doen. Iets kan dan wel zijn functie verloren zijn, je kunt er nog steeds iets moois of decoratiefs van maken.

4. Kies voor een groene leefomgeving

Je woont dan misschien niet in een kas of in een tiny house, ook jouw appartement kun je omtoveren tot een duurzaam paleisje. Kies bijvoorbeeld voor groene stroom.

Groene stroom wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen (denk aan waterkracht, windenergie, zonne-energie of biomassa), terwijl de zogenaamde grijze energie wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen (gas en steenkool) en kernenergie.

Must read: Zo maak je een groen plantenparadijs van je home office

Verder kun je ook verschil maken door te kiezen voor een energiezuinige koelkast, of een wasmachine met energielabel A+++. Hierbinnen bestaan ook nog verschillen in energieverbruik, dus het is verstandig om ook naar het jaarverbruik te kijken in kWh.

Wil je ook een wasdroger? Volgens Milieu Centraal is het verstandiger om een losse droger te kopen, omdat het minder energie gebruikt dan een combinatie-apparaat. Maar je kleding aan een wasrekje laten drogen is natuurlijk nog altijd de duurzaamste optie.

5. Kies voor een groene telecom provider

Bij een telecom provider denk je waarschijnlijk niet meteen aan termen als duurzaam en groen. Maar ook in deze business wordt er veel aandacht besteed aan deze thema’s. Wat je dus kunt doen, is kiezen voor een groene telecom provider (tenzij je die al hebt natuurlijk).

KPN is één van de groenste telecombedrijven ter wereld en al vijf jaar op rij de groenste provider van Nederland. Waar ze deze status aan te danken hebben? Ze gebruiken alleen groene stroom, zijn volledig klimaatneutraal en proberen elk jaar opnieuw weer minder energie te verbruiken. Ze gebruiken bijvoorbeeld de cloud om informatie te bewaren en niet meer een harddisk, wat energie en grondstoffen voor productie scheelt.

En ook de apparatuur is energiezuinig. Zo verbruikt een modem van KPN gemiddeld 10W en een tv-ontvanger minder dan 6W. Om het even in perspectief te plaatsen: dat is tot drie keer minder dan apparatuur van andere aanbieders. Wil je meer informatie? Neem eens een kijkje op kpn.com/groen.

Meer over duurzaamheid?

In samenwerking met KPN

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Duurzamer leven in 5 simpele stappen
Sluiten