Redactie
Redactie Betere wereld 8 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Multinationals en het klimaat: hoe (niet) duurzaam is MAC Cosmetics?

Multinationals verdienen onmetelijk veel geld, maar zijn een drama voor het klimaat. Hoog tijd om deze bedrijven eens onder de loep te nemen. The Issue, ons kleine zusje dat vooral te vinden is op Instagram, kijkt in deze rubriek hoe het zit met de duurzame ontwikkeling bij grote internationale bedrijven. Deze week: het wereldberoemde make-upmerk MAC Cosmetics.
Lippenstift, oogschaduw, wenkbrauwproducten, foundations en gezichtspoeders. MAC heeft het allemaal, in elke soort en maat, kleur en substantie. Het is één van de meest beroemde make-upmerken in de wereld en daar betaal je dan ook voor. Bij de Bijenkorf, de Douglas en sinds een tijd ook eigen winkels in de grote steden staat het merk in your face in het middelpunt. En terwijl de één na de ander voor een paar tientjes een product afrekent, vragen wij ons af wat dat betekent voor het milieu.

Wat MAC Cosmetics wél goed doet

  • Uit het onderzoek van RankABrand blijkt dat MAC zich zeker inzet voor het gebruiken van zo veel mogelijk groene energie. Daar waar vretende energie omgeruild kan worden in duurzame energie, wordt zo snel mogelijk actie ondernomen. Denk hierbij aan transport, verlichtingen in de winkels en in het productieproces.
  • En uit hetzelfde onderzoek als hierboven blijkt dat alle oliën die het cosmeticamerk gebruikt gecertificeerd RSPO (Roundtable Sustainable Palm Oil) zijn. Dit keurmerk geeft aan dat minimaal 95 procent van de palmolie in een product duurzaam is geproduceerd en zo rekening houdt met de impact op het milieu.

Een lijstje natuurlijke make-up en verzorging voor de huid

Wat nog lang niet duurzaam genoeg is aan MAC Cosmetics

  • Misschien heb je het al voorbij zien komen: microplastics. Er zitten hele kleine stukjes plastic, bijna niet meetbaar of te zien met het blote oog, in onder andere de lippenstiften van het merk. Door de producten te gebruiken neem je het plastic in je op en nadat het door heel je lichaam is geweest komt het via het riool in de zee terecht. Helaas draagt het dragen van een lippenstift bij aan de plastic soep in de zeeën.
  • Uit het eerdergenoemde onderzoek van RankABrand komt ook naar voren dat het cosmeticamerk overal neerzet veel te willen doen voor het milieu en tegen de grootte van hun ecologische voetafdruk. Op zich een positief iets, lijkt ons. Maar waar RankABrand een sterk punt heeft, is het feit dat MAC vrijwel niets post over hoe ze zich hiervoor inzetten, wat de resultaten zijn en welk verschil ze maken. En dat roept dan toch wel vragen op.
  • Uit hetzelfde onderzoek blijkt tevens ook dat hun ecologische voetafdruk weinig tot niet is gekrompen, ondanks ze wel naar buiten brengen hier hard mee bezig te zijn. Het merk gebruikt meer water dan in eerste instantie gemiddeld is in de cosmeticawereld en ook produceren ze meer afval dan veel andere make-upmerken.

Kortom: MAC Cosmetics moet zich harder inzetten voor het milieu en daar eerlijk over zijn tegenover de gebruikers hiervan. Wil je duurzame(re) make-up kopen? Probeer dan eens de merken Logona, Self en Weleda of merken die hierop lijken.

Meer multinationals en het klimaat?

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van meer leuke feitjes en inspirerende verhalen? Meld je dan aan voor de Bedrock-nieuwsbrief!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Multinationals en het klimaat: hoe (niet) duurzaam is MAC Cosmetics?
Sluiten