Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 8 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Leren van de Noren: 4 wijze lessen uit het onderwijs

Zweden, Noorwegen en Denemarken komen op een heleboel vlakken dicht in de buurt van het ideale land. Onder andere op het vlak van gelijkheid en onderwijs kunnen we veel leren van Scandinavische landen, maar ook qua self care doen ze het goed. Dit keer: wat we kunnen leren van de Noren over het vrije onderwijs. 

We schreven al eerder dat in Zweden onderwijs en natuur hoog in het vaandel staan. Al vroeg leren kinderen te leven met de natuur. Het is niet alleen een opvoedtechniek maar een heuse manier van leren. Maar ook in Noorwegen kunnen ze er wat zijn.

Vrijheid en verantwoordelijk

Op scholen in Noorwegen krijgen kinderen de vrijheid om hun dagdelen zelf in te richten en krijgen ze al van jongs af aan een hoop verantwoordelijkheid. Zo plannen de kinderen per dag zelf in welke onderwerpen ze behandelen en wanneer ze welk huiswerk maken. Een voorproefje op het echte leven, waarin ze ook verantwoordelijke zullen zijn voor de indeling van hun dag en taken.

Leven in een hechte gemeenschap

De basis van het schoolsysteem in Noorwegen draait om het leven in een gemeenschap. Wanneer je iets leert, moet je je kwetsbaar kunnen opstellen en kunnen toegeven dat je er nog niet goed in bent. Je kent het onderwerp immers nog niet (goed). En waar doe je dat beter dan in een veilige omgeving?

Leren van de Zweden: wat Zweden ons leert over omgang met de natuur (en onze kinderen)

Dat is precies waar de Noren goed in zijn, saamhorigheid creëren. Op die manier wordt er een positieve en aanstekelijke sfeer gecreëerd waarbij je het beste uit jezelf wilt halen.

Vertrouw elkaar

Wederzijds vertrouwen is een belangrijke factor voor een goede verstandhouding. Dat geldt voor een vriendschap, relatie maar ook in een schoolsysteem. In Noorwegen laten ze de deuren van de lokalen en gemeenschappelijke ruimtes gewoon open. Er zijn maar weinig regels en toch gaat allemaal goed. Hoe dat werkt?

Dit heeft weer te maken met verantwoordelijkheid én leven in een gemeenschap. Wanneer iedereen respect heeft voor elkaar en het beste uit zichzelf wil halen, zul je minder snel in de verleiding raken om als enige wel misbruik te maken van de vrijheid.

Dit vind je vast ook leuk: Met deze 11 uitspraken wek je vertrouwen

In Nederland zijn er veel regeltjes om eventuele problemen tegen te gaan. Daardoor zullen leerlingen niet snel iets extra’s doen, ook niet voor zichzelf. Leren in hun vrije tijd bijvoorbeeld, wat in Noorwegen wél het geval is. Gaat er in Noorwegen toch iets mis? Dan gaan de docenten het gesprek aan. Elke dag komt de hele school bij elkaar om de problemen te bespreken. Problemen worden dan besproken en er wordt meteen gewerkt aan de hechtheid van de groep.

Focus op de inhoud en neem de tijd

Waar in Nederland de focus ligt op een snel leven en snel leren, nemen de Noren juist de tijd voor alles. Dat betekent overigens ook dat ze geduldiger zijn en dingen meer met aandacht en focus doen. Een voorbeeld is dat docenten niet in een sneltreinvaart door de lesstof gaan, maar juist de tijd nemen. Wanneer een leraar een vraag stelt aan de klas, laat hij of zij gerust een halve minuut stilte vallen. Voordat hij iemand de beurt geeft, kijkt hij de studenten aan en zo hebben de studenten de tijd om goed over hun antwoord na te denken.

Meer leren van de Scandinaviërs?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️