Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 9 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

De wetenschap achter slapen met je sokken aan (of juist uit?)

Je kan de mensheid verdelen in twee groepen (zonder verder in hokjes te denken): degenen die met sokken aan slapen en degenen die dat niet doen. Vol onbegrip luister ik naar vrienden die vertellen het liefst in slaap te vallen met hun sokken nog aan *error*. Voor mij is het een onmogelijke uitrusting om mee in slaap te komen. Hoe zit dat precies? 

“Wat, slaap jij mét sokken?,” vroeg ik mijn collega verontwaardigd toen het onderwerp ter sprake kwam. Het bleek een veel bewogen onderwerp. Gelukkig bleek ik niet de enige die kortsluiting krijgt bij het idee van moeten slapen met sokken aan. Uit onderzoek (wat ben ik af en toe toch blij dat er ook naar dit soort in-eerste-instantie-zeer-onbelangrijk-ogende-maar-toch-erg-interessante-onderwerpen wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan) blijkt dat 44 procent van de Amerikanen het háát om met sokken aan naar bed te gaan, 28 procent is er gek op en de overige 29 procent maakt het allemaal niet zoveel uit.

De voor- en nadelen van sokken aan in bed slapen

Waarom is het toch zo ondraaglijk om voor sommige mensen met sokken te slapen? Hoewel het logisch lijkt dat deze haat- of liefdesrelatie met sokken in bed simpelweg te maken heeft met persoonlijke voorkeuren, is het antwoord op dit vraagstuk te vinden in de psychologie en wetenschap.

Slaaptemperatuur

We schreven al vaker dat je beter slaapt in een koude ruimte, tussen de 15,5 en 19,5 graden schijnt de perfecte slaaptemperatuur te zijn. Wist je dat jouw lichaam een temperatuurscyclus heeft van 24 uur? In de middag is die temperatuur op z’n hoogst, in de nacht op z’n laagst. Wanneer jouw lichaam af wil koelen, maar naast een warme verwarming ligt, dan zal je nooit lekker slapen. Als je in een koude kamer ligt, zal je lichaam juist wennen aan de natuurlijke cyclus en kouder worden, waardoor je als een roosje in slaap valt.

De verwarming uitzetten voor je gaat slapen, helpt dit natuurlijke proces. Een voordeel van een koude kamer is ook dat je ‘s nachts sneller in slaap valt als je even wakker wordt. Je raadt het al: wanneer je dus met sokken aan slaapt, maak je het slapen en opnieuw in slaapvallen lastiger. Toch valt er ook iets voor de sokken-aan-theorie te zeggen. Je lichaam fluctueert namelijk van temperatuur als je slaapt, en dan kunnen sokken juist weer goed van pas komen. En voor koukleumen natuurlijk ook!

Wil je vanavond lekker slapen? 9 tips voor een goede nachtrust

De bloedsomloop

Een ander wetenschappelijk argument voor de sokken-aan-liefhebbers: met sokken aan bereid je je lichaam voor om te gaan slapen. Hoe dat zit? De bloedvaten verwijden doordat ze gestimuleerd worden door de aanwezige spieren. Het bloed rond je voeten kan zo makkelijk doorstromen. Je hersenen krijgen dan een seintje dat het tijd is om te gaan slapen.

Comfortabel (of niet)

Naast deze wetenschappelijk feiten, heeft het sokkendilemma ook met psychologie te maken. De één houdt nu eenmaal van het ritueel om in zijn pyjama te stappen en z’n sokken aan te trekken. Het kan een warm en veilig gevoel geven.

Voor anderen is het juist onmogelijk: de warme zakjes om je voeten geven een onrustig gevoel en maken de rest van je lichaam veel te warm om überhaupt maar aan slapen te kunnen denken. De uiteinden van je lichaam (zoals je hoofd en handen) beïnvloeden snel hoe koud of warm jij het hebt. Toch draait het bij deze mensen vooral om de angst het te warm te krijgen en zo niet te kunnen slapen, vertelt de oprichter van de slaapapp Beddr Mike Kisch. Het gaat volgens hem dus vooral om de angst dan dat het echt niet mogelijk is.

Een goede of foute slaapsokkentechniek bestaat dus niet, zolang je maar goed slaapt maakt het niet uit of je dat doet met je sokken aan of uit.

Vanavond beter slapen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️