Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Psyche 9 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

De kracht van kwetsbaarheid volgens Brene Brown

Wat zorgt ervoor dat er leven is op aarde? Wat is de beste manier om je tijd goed in te delen? En waarom lachen we eigenlijk? Dat lijken heel ingewikkelde vragen, maar over bijna elk gecompliceerd onderwerp is ooit een TED Talk gehouden waarin iemand je haarfijn alle ins en outs uitlegt. En dat in slechts 10 à 20 minuten! Om de week delen we op Bedrock zo’n talk over iets wat de wereld – of jouw leven – een beetje beter maakt. Deze keer: een leerzame TED Talk van Brene Brown over de kracht van kwetsbaarheid.

Brene Brown vertelt aan de hand van haar eigen ervaringen over de kracht van kwetsbaarheid en hoe we dat moeten omarmen. Ze heeft 10 jaar onderzoek gedaan naar dit onderwerp en alles legt ze haarfijn uit in haar inspirerende TED talk. Het begint allemaal bij verbinding maken en durven.

Verbinding maken is key volgens Brene Brown

Volgens Brown is verbinding de reden dat we op aarde zijn. Het geeft je leven zin en een doel. Maar die verbinding ontbreekt vaak. “Als je baas 37 dingen zegt die je goed doet, maar één ontwikkelpunt noemt, blijft alleen dat ontwikkelpunt je bij hangen. Als je iemand vraagt naar liefde, vertelt ‘ie over een gebroken hart. Als je mensen naar verbinding vraagt, vertellen mensen verhalen over niet verbonden zijn”, zegt Brown.

Verbinding gaat over schaamte. Veel mensen zijn bang dat er iets met hun aan de hand is, waardoor anderen het niet waard zouden vinden om met hen te verbinden. Maar we schamen ons allemaal wel ergens voor en het gevoel dat we niet goed genoeg zijn, komt voort uit kwetsbaarheid. Maar als we willen verbinden, moeten we gezien durven worden. Écht worden gezien, dus ook die schaamte en kwetsbaarheid.

Waarom ik woon in kwetsbaarheid

We verdoven kwetsbaarheid

Als je kwetsbaar bent, voel je dingen. Schaamte, angst, teleurstelling, een gebroken hart… Wat er gebeurt, is dat mensen dit proberen te verdoven. Nog maar een biertje dan. Maar je kunt emoties niet selectief verdoven. Dus als je het verdooft, verdoof je al je emoties. Ook vreugde, geluk en dankbaarheid.

Maar we verdoven niet alleen door verslaving, ook door het onzekere zeker te maken. Religie is gegaan van geloof in vertrouwen naar zekerheid. In de politiek zijn geen dialogen meer, alleen beschuldigingen. “Hoe angstiger we zijn, hoe kwetsbaarder we zijn, hoe angstiger we zijn”, zegt Brown.

Humoristische én kwetsbare TED talk van Brown

Hartelijke mensen stellen zich kwetsbaar op, ook al vinden ze dat niet altijd leuk. Ze hebben meer lief en minder zorgen. En Brene Brown leerde uit haar onderzoek dat er een juiste manier is om je open te stellen voor kwetsbaarheid.

Hoe dat precies allemaal zit en hoe ze alles ondervonden en zelf ervaren heeft de afgelopen jaren, legt ze op humoristische, herkenbare én kwetsbare wijze uit in haar leerzame TED Talk.

Brené Brown: De kracht van kwetsbaarheid

Brené Brown bestudeert menselijke verbindingen — ons vermogen tot inleving, erbij horen, liefde. In een scherpe, grappige lezing op TEDxHouston deelt ze een diep inzicht vanuit haar onderzoek dat haar op een persoonlijke queeste zette om zowel zichzelf te kennen als de mensheid te begrijpen. Een lezing om te delen.

Meer inspirerende TED Talks

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️