Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 28 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

De kracht van kwetsbaarheid (en tips om je kwetsbaar op te stellen)

Veel mensen vinden het eng om zich kwetsbaar op te stellen. Het is een zwakte die we liever niet willen tonen. Maar heb je er ooit aan gedacht dat kwetsbaarheid je leven kan verrijken? Geïnspireerd op het onderzoek van de bekende psycholoog Brené Brown bieden we inzicht in de werking van kwetsbaarheid en hoe belangrijk het is om deze te omarmen voor een zinvol en gebalanceerd leven.

Je bent al een tijdje samen met een leuke man of vrouw en bent helemaal in de wolken. Na een aantal drankjes heb je eindelijk de moed verzameld om te zeggen wat al tijden door je hoofd spookt: ‘ik hou van je’. Oh, god, daar ga je dan. Het hoge woord is eruit. De volgende dag word je wakker met een vreselijk gevoel. Er is nooit een reactie gekomen. Je schaamt je voor je actie en voelt je gekwetst. Kon je de tijd maar terugdraaien. Wat moet de ander nu wel niet van je denken?

Met het uitspreken van drie kleine woorden heb je een risico genomen. Een risico dat niet goed heeft uitgepakt. En dat is niet leuk, maar volgens psycholoog Brené Brown heb je perfect gehandeld. Je hebt namelijk de moed getoond om kwetsbaar te zijn. In tegenstelling tot wat je innerlijke criticus misschien zal zeggen.

Ben ik het waard?

Uitspraken als ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘ik ben niet knap’ spoken regelmatig door ons hoofd. We hebben het gevoel anders te zijn dan anderen en schamen ons hiervoor. En dat is jammer, want volgens Brené is schaamte het grootste obstakel voor connectie met anderen. Schaamte weerhoudt ons ervan te zeggen en te doen wat we willen. Maar zolang we ons niet helemaal blootgeven kunnen we ons ook niet verbonden voelen met anderen.

Ook interessant: Waarom kwetsbaarheid de weg is naar zelfverzekerdheid

Tijdens haar onderzoek naar menselijke verbindingen ontdekte Brené een patroon. Deelnemers van het onderzoek waren volgens haar in te delen in twee verschillende groepen. Deelnemers uit de eerste groep hadden het gevoel geliefd en geaccepteerd te worden. Deelnemers uit de tweede groep hadden het gevoel ‘er niet bij te horen’. Een verklaring voor dit verschil ligt volgens Brené bij de volgende gedachte: ben ik het waard?

De schaamte voorbij

Oké, er zijn dus twee groepen mensen. Mensen die geloven dat ze liefde van anderen verdienen, en mensen die het gevoel hebben de liefde van anderen niet waard te zijn. Het liefst vallen we in de eerste categorie. Maar hoe kunnen we daarvoor zorgen?

Brené kwam tot een aantal conclusies. Deelnemers uit de eerste groep hadden het volgende met elkaar gemeen: ze hadden de moed om imperfect te zijn, ze hadden de compassie om aardig naar zichzelf én anderen te zijn, ze durfden zichzelf te zijn, en misschien wel de belangrijkste: ze toonden kwetsbaarheid.

Must read: Schaamte is niets om je voor te schamen

Ze zien kwetsbaarheid niet als een zwakte of iets negatiefs, maar eerder als een noodzaak. Kwetsbaarheid is volgens hen nodig voor een liefdevol leven met diepe connecties met anderen. We moeten kwetsbaarheid dus niet van ons weg duwen, maar omarmen.

Heb lef

Of het nu om werk, relaties of uiterlijk gaat: het is eng om je kwetsbaar op te stellen. Maar moet je jezelf dan altijd maar af blijven vragen wat er was gebeurd als je iets wel geprobeerd had? Nee, Volgens Brené ga je het leven uit de weg, wanneer je kwetsbaarheid uit de weg gaat.

Je durft niets, omdat je bang bent voor de consequenties. Maar wie geen risico’s neemt en kansen pakt, zal nooit weten wat succes is. Juist kwetsbaarheid is de basis van alle mooie dingen in het leven als liefde, vertrouwen en vreugde.

Tips om meer kwetsbaarheid te tonen

  • Accepteer jezelf zoals je bent. Veroordeel jezelf niet bij alles wat je doet en zegt. Wees aardig en spreek positief over jezelf.
  • Onthoud dat wanneer je bepaalde emoties niet toelaat (zoals schaamte, angst en boosheid), andere emoties zoals liefde en blijdschap veel minder krachtig zullen zijn.
  • Neem risico’s. Hoe groter het risico, des te groter de blijdschap als het goed uitpakt.
  • Fouten maken mag. Iedereen maakt fouten, en zoals je waarschijnlijk wel weet kan je hier alleen maar van leren.
  • Adem vanuit je onderbuik. Wanneer je ademt vanuit je onderbuik, laat je de controle meer los en wordt het makkelijker om te voelen wat je voelt. Dit maakt het makkelijker om je kwetsbaar op te stellen.
  • Leef vanuit kansen en niet vanuit beperkingen. Durf jezelf open te stellen voor anderen, durf risico’s te nemen en durf lief te hebben. Het zal je leven verrijken.

Meer psychologie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️