Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 25 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Droom je veel? Dit is waar bepaalde elementen in dromen symbool voor staan

Of je nu gelooft dat dromen bepaalde betekenissen hebben, of niet, we dromen allemaal. Toen we klein waren en een enge droom hadden vertelden onze ouders ons dat het niet echt was en gingen we met een gerust hart weer slapen. Het idee dat dromen niet echt zijn, of iets betekenen, is geruststellend. We geloven liever pas iets als we het daadwerkelijk zien.

Hier verzette een van de meest invloedrijke psychologen van de 20ste eeuw, Carl Jung, zich tegen. Hij geloofde dat dromen de sleutel waren tot echt geluk en een sense of purpose. Gedurende zijn leven analyseerde hij duizenden dromen. Hieruit haalde hij een paar interessante bevindingen.

Hoe bepaalde onderwerpen uitgedrukt worden in symbolen

Zo geloofde hij dat wij allemaal bepaalde beelden vormen, die symbool staan voor iets en zich uiten in onze dromen. Een voorbeeld is het beeld van de ‘goede moeder.’ Of je een ‘goede,’ ‘slechte’ of geen moeder hebt gehad maakt niet veel uit in de beeldvorming van wat een ‘goede moeder’ is.

Ook lezen: Vergeet je ook altijd je dromen? Zó kan je ze misschien wel onthouden

Dit beeld dat je hiervan hebt is een overkoepelend symbool voor een goede moeder. Waarom dit belangrijk is? Ook al dromen we over andere dingen, er zijn patronen in onze dromen die universeel zijn. Het is interessant om deze symbolen onder de loep te nemen om onze dromen beter te begrijpen.

Goop stelde een fijne lijst van de meest voorkomende symbolen samen:

De ziel

In dromen van vrouwen wordt de ziel belichaamd door een aantrekkelijke en zelfverzekerde man. In de droom van een man wordt de ziel belichaamd door een mooi en lieve vrouw.

De schaduw

Dit is het gedeelte van je persoonlijkheid waar je minder trots op bent. Dit kan variëren van je onzekerheid, je verslavingen tot je angsten. In dromen van vrouwen komt dit voor in de vorm van een enge en rare vrouw. Voor mannen geldt dat ze een lelijke, destructieve en onbeminde man voor zich zien.

De held

Deze komt voor in je droom als een dominante vrouw of man die alles durft. Een redder in nood of een echter winnaar. Dit symbool schijnt voor te komen als je je uitgedaagd voelt in je leven en iets moeilijks moet overwinnen.

Lees ook: Last van bizarre dromen? Zo kun je ze interpreteren

De wijze oude man

Eigenlijk best letterlijk, maar hier zie je een lieve, oude en zachte man of vrouw. Dit symbool komt voor in je dromen als je iets nieuws over jezelf leert, aan het bijleren bent, of een slimme beslissing aan het nemen (of hebt genomen) bent.

De bedrieger

Droom je over een coyote of een onbetrouwbaar type? Dan droom je over ‘de bedrieger.’ Misschien gebeurt er iets oneerlijks in je leven of voel je je verraden.

God (van elke godsdienst)

Als je over god droomt, droom je waarschijnlijk over een vrouw of man met een goddelijke allure, een ster, een planeet, de zon of moeder natuur. Deze symbolen komen in je dromen voor als je klaar bent om een meer spiritueel pad te bewandelen.

Het weeskind

Dit wordt ook vrij letterlijk uitgedrukt als een verdrietige jongen of meisje dat verdwaald en alleen is. Het weeskind komt in onze dromen voor als we ons buitengesloten voelen, geen verbinding met anderen voelen of genegeerd worden door iemand waar we van houden.

De lover

Als je je meer dan normaal seksueel voelt, veel intiemer met je vriend bent dan normaal of een nieuwe liefde heb, zou het kunnen dat je droomt over de lover. Dit zie je dan in de vorm van bloemen, seksuele gebeurtenissen, verstrengelde handen en een gevoel van je thuis voelen.

Meer lezen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️