Kim van den Oord
Kim van den Oord Spiritualiteit 16 jul 2020
Leestijd: 4 minuten

Aha: dít is waar de symbolen van yin en yang voor staan

Bij het woord Taijitu gaat er vast geen belletje rinkelen, maar zeg ‘yin en yang’ en er komt ongetwijfeld een plaatje in je hoofd naar boven. Dit van oorsprong oosterse symbool is bij ons zo bekend dat we haast kunnen dromen hoe deze eruit ziet, maar over de betekenis en het verhaal erachter weten we vaak een stuk minder.

Wat zit er dan achter het verhaal van dit symbool en wat betekenen yin en yang?

Het symbool

Het yin-yangsymbool heeft in de westerse wereld yang aan de linkerkant en yin aan de rechterkant. Yin en yang zijn samen ‘gevangen’ in een cirkel die symbool staat voor de Tao oftewel, het universum – volgens de oosterse filosofie.

Als je door het midden het yin-yangsymbool een verticale lijn tekent, zie je dat in de ene waarde ook de andere aanwezig is. De twee stippen geven aan dat yang het begin is van yin en andersom.

Dit vind je vast ook leuk: De betekenis van de lotus (die misschien wel op je yogamatje staat)

In de authentieke Chinese literatuur wordt yin niet rechts afgebeeld, maar onder yang. Dit komt doordat men in China van oudsher van boven naar onder leest, in plaats van links naar rechts. Ook wordt yin in de Chinese literatuur niet met zwart weergeven, maar met rood.

De betekenis van yin en yang 

Het yin-yang symbool zoals wij ‘m kennen, wijkt dus iets af van het oorspronkelijke symbool, maar het heeft wel dezelfde betekenis. Volgens de Oud-Chinese voorstelling betekent het symbool: de kosmische dualiteit.

In het Chinees betekent yin ‘het donkere’ en yang ‘het lichte’. Yin symboliseert hierin vrouwelijkheid (naast aarde, kou, het noorden en vochtigheid) en yang mannelijkheid (en ook hemel, warmte, het zuiden en droogte).

Lees ook: Zo vind je balans op de werkvloer (oftewel, meer yin in je werk ervaren)

Kort samengevat verwijzen yin en yang naar twee tegengestelde principes of krachten, waarin alle aspecten van het leven en het universum in doordrongen zijn. Voorbeelden hiervan zijn licht en donker, koud en warm, rust en drukte of goed en kwaad.

Aanvullende waarden

Hoewel yin en yang tegengestelde symbolen zijn, vormen ze geen echte dualiteit. In plaats van alleen tegenstellingen, zijn het namelijk ook aanvullende waarden voor elkaar. Alles heeft een tegenovergestelde kracht om in balans te zijn volgens de filosofie van yin en yang.

Zo heeft iets een altijd een yin én een yang kant: niets is volledig yin of volledig yang. Wanneer iets yin genoemd wordt, is er ook yang aanwezig. Oftewel: iets kan pas yin of yang worden genoemd, wanneer het dus wordt vergeleken met iets anders.

Westerse wereld

De yin-yang filosofie vormt tot op de dag van vandaag de basis van de Chinese cultuur. Dit zien we onder andere terug in de Chinese geneeskunst, acupunctuur, sport, dans en persoonlijkheid (denk aan Chinese astrologie). Maar ook in de westerse wereld zien we de yin-yang filosofie op allerlei manieren terugkomen.

Denk maar eens aan yin (en yang) yoga, een yogavorm die tegenwoordig bijna overal wordt gegeven. Yin yoga is een rustige vorm van yoga waarbij je langzaam en onderzoekend ontdekt wat goed voelt en wat je lichaam aankan. Het is een meer herstellende vorm van yoga die niet gericht is op lichamelijke inspanning, maar juist op ontspanning.

Dit vind je vast interessant: De gids voor beginnende yogi’s: welke yoga past bij jou?

Yang yoga daarentegen is veel meer gericht op kracht: je werkt met lichaamseigen kracht en gaat deze uitgebreid onderzoeken. Ook ligt het tempo bij yang yoga een stuk hoger. Yin yang yoga is een samensmelting van yin en yang yoga. Deze yogavorm combineert het zachte, aandachtige en rustige van yin yoga met het snellere, energieke en krachtige van yang yoga.

Dynamisch proces

Yin en yang is een dynamisch proces, dat nooit stopt of gestopt kan worden. Volgens de Chinese literatuur zijn alle verschijnselen in het universum zijn gebonden aan de beweging van het yin-yang principe en kunnen yin en yang niet verdwijnen.

Elk persoon heeft een unieke eigen verhouding van yin en yang. Deze verhouding kan verstoord raken door bepaalde factoren (bijvoorbeeld het klimaat, de seizoenen, bepaalde voeding of bezigheden of je emotionele omgeving) die elkaar constant beïnvloeden en altijd in beweging zijn.

Goed nieuws, volgens het yin-yang principe kunnen ontregeling en disbalans zorgen voor nieuwe inzichten en mogelijkheden.

Hierdoor is in balans zijn geen vast, statisch moment, maar is iemand volgens het yin-yang principe in balans wanneer diegene in staat is zich onder alle omstandigheden en veranderingen aan te passen.

Leven is bewegen!

Meer lezen over balans?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️