Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Psyche 13 jan 2020
Leestijd: 4 minuten

Chinese filosofie leert je écht los te laten

Loslaten is dé weg naar een fijner leven. Ja. Thanks, dat weten we inmiddels wel. Maar h.o.e. d.a.n? Want hoe mooi ‘probeer het los te laten’ ook klinkt, het is niet makkelijk als je mee wil draaien in een prestatiemaatschappij of hopeloos verliefd bent op iemand bijvoorbeeld. Oude Chinese filosofen hebben er een begrip voor: wu wei; dat de simpelheid van het loslaten laat zien.

Eerder schreven we over Michael Puett, de meest populaire docent van Harvard. In zijn lessen laat hij zien dat de Chinese filosofie totaal anders naar de wereld kijkt dan wij hier in het Westen.

Wat die Chinese filosofen bijvoorbeeld zeggen, is dat je dingen beter los kunt laten in plaats van proberen alles onder controle te houden. Wu wei noemen ze dat. Een begrip uit het taoïsme, beschreven in het boek Tao Te Ching, dat gaat over loslaten, of ‘niet ingrijpen’.

Wu wei in een notendop

Voor grote Chinese denkers is wu wei het uitgangspunt. Het is niet makkelijk het begrip letterlijk te vertalen, maar praktisch betekent zoiets als ‘handelen door niet te handelen’. In het taoïsme wordt het vergeleken met water.

Water vloeit, geeft geen weerstand en heeft geen vaste vorm. Water doet niets, maar toch doet het iets. Het gaat volledig met de uh… stroom mee, ja. En dat is waar het om gaat.

Dat betekent niet dat je laks moet zijn. Er is juist de nodige training, Oosterse precieze en geduld voor nodig. Dat doe je door keuzes te maken en patronen te doorbreken. Loslaten betekent niet dat je niets moet doen. Het gaat erom dat je je focust op de goede weg (Tao), een richting kiest en de gevolgen die je onderweg tegenkomt accepteert.

‘Het goede leven’ is niet het nastreven van een plan de campagne of grootse life goals, maar het gaat om het bewandelen van ‘De Weg‘. Dat is trouwens ook de naam van het boek van Puett.

Wu wei in 10 wijsheden

Het Financieel Dagblad schreef over wu wei en maakte een lijstje met 10 wu wei wijsheden, ofwel: 10 x wu-weisheid.

1. Houd je agenda leeg

Plan minder en omarm verrassingen. “Een onbewuste geest is eerlijk en spontaan, de bewuste geest is geniepig, aldus onze Chinese vrienden,” schrijft het FD. Niet plannen maakt je creatiever, je wordt losser en daardoor voel je je minder geremd (= minder de neiging controle te houden).

2. Vaar op gevoel

“In de Tao Te Ching van Laozi staat: ‘Luister naar uw buik in plaats van uw oog’,” schrijft het FD. Door teveel analyseren, kiezen we vaak verkeerd. Ga voor het simpele, bescheiden gevoel van verlangen, in plaats van platte verleiding.

Dit vind je misschien ook interessant: 5 tips om in contact te komen met je intuïtie (hallo onderbuikgevoel)

3. Doe het tegenovergestelde

Doe dingen waar je geen talent voor hebt, of dingen die juist niet hip zijn. En als je niet kunt slapen? Probeer dan wakker te blijven. Ben je jaloers? Doe juist heel aardig tegen die persoon.

4. Accepteer kleine tegenslagen

Niet zeuren, teleurstellingen accepteren en er niet te lang bij stilstaan. “De ware mens van weleer sliep zonder dromen en ontwaakte zonder zorgen, schrijft Zhuangzi,” aldus het FD.


5. Blijf leren

Expertise en kennis gaan brengen je verder. Blijf goed om je heen kijken om te leren van anderen. “Zo is de beste manier om uw wijnsmaak te verfijnen te luisteren naar een neus of sommelier en uw intuïtie te vergelijken met die van hem.”

Tip: Nieuwe taal leren? Na deze TED Talk met tips lukt het je vast en zeker

6. Hecht waarde aan rituelen

Zo hoef je niet telkens opnieuw te beslissen of je wel of niet gaat sporten, of je je nog een keer moet omdraaien, of je nog één aflevering van die nieuwe serie moet kijken. Rituelen zorgen ervoor dat je de innerlijke strijd op kunt geven.

7. Stel jezelf bloot aan kunst

“‘Kunst verhoogt empathie en verlaagt verdorvenheid’, aldus Mencius.” Boodschappen komen beter over in de vorm van kunst, verhalen of muziek.

8. Wees oprecht

Nep doen heeft geen zin. Speel niet hard to get als je het niet meent, stel geen vragen als het antwoord je niet interesseert, geef geen ongemeende complimenten. Scheelt je zoveel moeite.

9. Toon je menselijke kant

Help mensen om je heen, of zelfs vreemden. Verricht elke dag een goede daad. En: “ook medemenselijkheid-verhogend: schrijf iedere dag drie dingen op waarvoor u dankbaar bent.”

Lees ook: Dit is de positieve werking van dankbaarheid

10. Maak van de reis het doel

Kies een weg, ervaar wat er gebeurt en omarm je fouten. “Ga eens een keer met de trein in plaats van het vliegtuig: geniet van onderweg zijn,” aldus het FD.

Meer lezen over gelukkig zijn?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️