Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psychologie 15 aug 2018
Leestijd: 4 minuten

TED Talk: Sam Berns’ 3 levenslessen voor een gelukkig leven (het is niet zo moeilijk als het lijkt)

Wat zorgt ervoor dat er leven is op Aarde? Wat is de beste manier om je tijd goed in te delen? En waarom lachen we eigenlijk? Dat lijken heel ingewikkelde vragen, maar over bijna elk gecompliceerd onderwerp is ooit een TED Talk gehouden waarin iemand je haarfijn alle ins en outs uitlegt. En dat in slechts tien à twintig minuten! Om de week delen we op Bedrock zo’n talk over iets wat de wereld – of jouw leven – een beetje beter maakt. Deze keer: hoe krijg je een gelukkig leven?

Betrap jij jezelf er weleens op dat je denkt: ‘Later, als ik gelukkig ben…’? Als je die ene droombaan hebt, samenwoont met je prins(es) op het witte paard, eindelijk hebt geleerd jezelf en je lichaam te accepteren. Maar als je altijd zo blijft denken, zul je je nooit écht gelukkig voelen. Het is misschien een cliché, maar iedereen kan een gelukkig leven leiden – als je die instelling maar hebt.

Dat wordt ons haarfijn uitgelegd door Sam Berns in zijn TED Talk. Sam, over wie ook de documentaire ‘Life according to Sam’ werd gemaakt, heeft progeria. Dat is een heel zeldzame verouderingsziekte waardoor kinderen al op heel jonge leeftijd veel lichamelijke problemen ervaren, zoals hartziekte.

De gemiddelde levensverwachting van een kind met progeria is slechts iets meer dan 12 jaar; met zijn 17 lentes is Sam dus eigenlijk al behoorlijk ‘oud’. Wereldwijd zijn er slechts ongeveer 350 kinderen met progeria bekend, zo’n één op de vier miljoen.

Zeggen dat de jongen pech heeft gehad, is dus een behoorlijk understatement. Maar dat weerhoudt hem er niet van zijn leven te leiden zoals hij dat graag zou willen. Toen iemand ooit aan heb vroeg wat het belangrijke was dat mensen over hem moesten weten, antwoordde hij: “Dat ik een erg gelukkig leven heb.”

In zijn TED Talk bespreekt Sam de drie aspecten van zijn filosofie voor een gelukkig leven, en die delen we graag met je.

1. Accepteer wat je niet kunt, omdat er zoveel is wat je wél kunt doen

En lukt iets niet op de ene manier terwijl je het écht heel graag wilt? Probeer het dan op een manier waardoor het wel mogelijk wordt voor jou. Sam liet bijvoorbeeld een speciaal draagstel voor een trommel ontwerpen, zodat hij mee kon doen in de (lopende) drumband van zijn school. Hij wil geen medelijden, en maakt maar al te goed duidelijk dat het al helemaal geen nut heeft om medelijden met jezelf te hebben.

2. Omring je met mensen die je graag om je heen hebt

We horen het zó vaak, en toch ga je misschien nog steeds om met die middelbareschoolvriendin ‘omdat je haar nu al zo lang kent’ of werk je op een kantoor zonder prettige sfeer omdat je geen andere baan wilt zoeken. Toch zijn de mensen om ons heen hartstikke bepalend voor een gelukkig leven, vertelt Sam. “Er is een documentaire over me gemaakt, ik ben meerdere keren op tv geweest. Maar de belangrijkste momenten in mijn leven zijn nog steeds gewoon met vrienden en familie.”

Dit vind je misschien ook interessant: 6 TED-talks die de wereld gaan redden (ja, er is nog hoop)

3. Keep moving forward

Voel je je slecht? Accepteer het. Moed hebben is niet makkelijk, maar het is ook niet bedóeld om makkelijk te zijn. Je hoeft obstakels niet te ontkennen, maar als je accepteert dat ze er zijn, kun je ondanks het bestaan daarvan een hartstikke gelukkig leven leiden.

Het helpt in ieder geval heel erg om altijd ergens naar uit te kunnen kijken, “dus plan iets leuks in, al is het maar klein, zoals een middagje met vrienden.” Als je elk moment van de dag denkt aan wat je anders zou willen zien, wordt het nooit wat. Zoals Sam zegt: “I believe that I can change the world, and as I’m striving to change the world, I will be happy.”

Bonus: 4. Mis nooit een feestje.

Want, nou ja, feest. Confetti. Taart. Alles.

My philosophy for a happy life | Sam Berns | TEDxMidAtlantic

Never miss a talk! SUBSCRIBE to the TEDx channel: http://bit.ly/1FAg8hB Just before his passing on January 10, 2014, Sam Berns was a Junior at Foxboro High School in Foxboro, Massachusetts, where he achieved highest honors and was a percussion section leader in the high school marching band.

Meer lezen over een gelukkig leven?

Wil je op de hoogte blijven van onze beste updates over MIND, BODY en BETTER WORLD? Schrijf je dan in voor de Bedrock Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
TED Talk: Sam Berns’ 3 levenslessen voor een gelukkig leven (het is niet zo moeilijk als het lijkt)
Sluiten