Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Verzorging 14 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Wat is het nut van diffusers en essentiële oliën?

Als je weleens in een yogaschool of beautysalon komt, heb je ze vast al ergens in een hoekje zien staan: aroma diffusers. Ze verspreiden een heerlijke geur van essentiële oliën en dat is voor iemand als ik (zeer gevoelig voor luchtjes) heel fijn. Zeker als je naar een hot yogales gaat, waar behoorlijk wat gezweet wordt. Gezien het aanbod diffusers en essentiële oliën op het internet, lijkt het tegenwoordig ook dé manier om je huis te voorzien van een fijne fragrance. Maar wat doen deze diffusers verder eigenlijk, behalve de geur van de kattenbak verbloemen?

Goed nieuws: essentiële oliën en diffusers blijken ontzettend veel handige (gezondheids)voordelen te hebben!

De voordelen van een aroma diffuser

Aroma diffusers verspreiden natuurlijke oliën in de lucht en die oliën zitten boordevol heilzame ingrediënten. Sommige studies hebben uitgewezen dat essentiële oliën het vermogen hebben om te ‘praten’ met je hersenen en het zenuwstelsel, en daarmee je humeur en gezondheid kunnen beïnvloeden.

Eén van de makkelijkste manieren om dit te bereiken is via aromatherapie, waarbij deze geconcentreerde oliën worden ingeademd en via het reuksysteem de hersenen kunnen stimuleren. Je hebt alleen wat water en een paar druppels van je favoriete olie nodig, om van je huis of kantoor een stressverlichtende oase te maken.

De werking van essentiële oliën

Lavendel is waarschijnlijk het meest bekend onder de essentiële oliën en bijna iedereen weet dan ook wel dat het rustgevend kan werken – ideaal als je last hebt van stress, spanning of slapeloosheid.

Lees ook: Wat is de werking van oliën op je huid? Alles wat je wilt weten over natuurlijke plantenoliën

Maar ook over werking van citrusvruchten is veel bekend. Ze ruiken niet alleen lekker fris, maar kunnen bovendien stimulerend en geneeskrachtig werken. Zo wordt grapefruit ingezet bij een trage spijsvertering, stijfheid, griep, vermoeidheid en voorjaarsmoeheid.

En wordt bergamot veel gebruikt bij angst en emotionele problemen, omdat het mentale kracht en energie kan geven. Daarnaast hebben veel oliën invloed op je hormoonsysteem, wat zeer goed is voor allerlei huidaandoeningen, die veroorzaakt worden door een verstoorde hormoonbalans.

Persoonlijke voorkeur

Iedere essentiële olie heeft een waslijst aan therapeutische eigenschappen en veelal kunnen onderling gecombineerd worden, om het gewenste effect te bereiken. Het vergt een behoorlijke studie om erachter te komen wat-precies-werkt-tegen-wat en daarbij verschilt de beleving van geuren van persoon tot persoon.

Must read: Waarom het belangrijk is om de luchtkwaliteit in huis te checken

Dus het is aan te raden om de tijd te nemen om je erin te verdiepen voordat je een vermogen uitgeeft aan allerlei essentiële oliën. Let goed op de kwaliteit en koop alleen 100 procent natuurlijk oliën (zonder toevoegingen en niet versneden met goedkopere olies of synthetische producten).

Tegen een droge huid

Wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van aromatherapie is vooralsnog beperkt. Dus mocht je een beetje sceptisch zijn over de werking van essentiële oliën, dan is er nóg een voordeel aan de aroma diffusers: ze werken namelijk als luchtbevochtiger!

En dat is – zeker in de winter, als de verwarming aan staat – erg fijn als je last hebt van een droge huid of kriebelhoest. Het vernieuwt de kwaliteit van de lucht die je inademt, het neutraliseert statische geladen ruimtes en vermindert infecties van de huid. Zeker in kleine kamers werkt dit prima.

Een aroma diffuser heb je vaak al voor een paar tientjes in huis. Het is het proberen waard, toch?

Meer health vibes?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️