Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Welzijn 6 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Dit is wat vervuilde lucht met jouw gezondheid doet (en hoe je het kunt aanpakken)

Dat we buiten allerlei uitlaatgassen inademen die we helemaal niet binnen willen krijgen, is onder de meesten van ons wel bekend. Maar ook binnenshuis is de lucht lang niet altijd zo schoon als je denkt. Sterker nog: binnen die vier muren kan de lucht tot wel vijf keer zo vervuild zijn als buiten! Tegenwoordig zitten we het grootste deel van de tijd binnen. De meeste mensen spenderen zo’n 90 procent van hun tijd tussen vier muren. Extra belangrijk dus om stil te staan bij het belang van schone lucht in huis. Een slecht binnenklimaat kan klachten met zich meebrengen, zoals hoofdpijn, slaapproblemen en aandoeningen aan de longen.

Vervuilde lucht in huis

De lucht in huis is vaak vuiler dan we erg in hebben. Alleen al bij het koken komen er allerlei fijnstofdeeltjes vrij die zorgen voor een verontreinigde lucht. Maar los van het maken van onze dagelijkse avondmaaltijd, zijn er veel meer dingen die impact hebben op de luchtkwaliteit in huis, zoals geurkaarsen, huisdieren, kachels, matrassen, haren, roken, vuil van je schoenen, douchen en ga zo nog maar even door. Daarnaast zijn onze huizen tegenwoordig extreem goed geïsoleerd (wat ook zeker een goed ding is, don’t get me wrong!), wat de ventilatie en schone lucht in huis niet ten goede komt.

Wat doet luchtverontreiniging met mij?

Al die fijnstofdeeltjes, pollen, schimmels, bacteriën, allergenen en gekke geurtjes in huis kunnen impact hebben op jouw gezondheid. Als de luchtverontreiniging minimaal of matig is, spelen eventuele klachten vooral op bij mensen die extra risico lopen, zoals ouderen, mensen met astma of COPD en mensen met een zwakke lichamelijke conditie. Bij een sterke luchtverontreiniging lopen ook gezonde mensen risico.

Als de luchtvervuiling afneemt, nemen ook de bijkomende klachten af. Maar krijg je langere tijd al deze schadelijke stoffen binnen, dan loop je het risico op blijvende ziekten. Belangrijk dus om ervoor te zorgen dat de luchtstromen bij jou thuis de goede kant op waaien! Met deze drie simpele tips kom je al een heel eind.

1. Kies voor luchtzuiverende planten

Planten in huis maken je niet alleen gelukkig, ze zorgen ook voor een beter klimaat in huis. We hebben al eens op een rijtje gezet welke planten in huis de lucht zuiveren en tegelijkertijd weinig verzorging nodig hebben (winning!). En nog een voordeel: een plant is één van de meest duurzame manieren om ervoor te zorgen dat de lucht in huis wordt gezuiverd.

2. Gooi de ramen open!

Binnen wordt de lucht snel vies en vochtig, omdat er wordt geleefd. We douchen en koken, zet af en toe een kaars aan, gebruiken allerlei schoonmaakmiddelen en verspreiden daarmee allerlei vuile stofjes. Gooi daarom regelmatig de deuren en ramen in huis open om je huis goed door te luchten en de lucht te verversen. Tip: ga voor de ramen en deuren die niet aan de straatzijde van het huis zitten, en doe het niet tijdens spitsuren. De lucht is dan een stuk minder schoon dan tijdens rustige uren.

Dyson Pure Hot+Cool Link luchtreiniger huishoudelijk gebruik

3. Gebruik een luchtreiniger

Een luchtreiniger helpt om veel vervuilende stoffen uit de lucht te halen. Helaas lukt het niet elke reiniger om ook de meeste ultrafijne deeltjes weg te halen en de schone lucht goed binnen de ruimte te verspreiden. De luchtreiniger van Dyson doet dat wel: door het gebruik van intelligente sensoren, het filteren van de lucht én het mixen van schone lucht in de ruimte, haalt hij zo’n 99,95 procent van de verontreinigende deeltjes uit de lucht.

Daarnaast rekent het apparaat af met gassen en geuren die zich binnenshuis verspreiden. Zo wordt er van alles uitgestoten door factoren waar je misschien helemaal geen erg in hebt, zoals verwerkte houtproducten, tabaksrook, verf, lijm, rubber en schoonmaakmiddelen. Het apparaat filtert zelfs de meest ultrafijne deeltjes (zo klein als 0,1 micrometer!) uit de lucht, zodat jij zonder zorgen weer een verse hap lucht kunt nemen. Wel zo’n lekker idee.

In samenwerking met Dyson

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Dit is wat vervuilde lucht met jouw gezondheid doet (en hoe je het kunt aanpakken)
Sluiten