Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Welzijn 7 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Waarom het belangrijk is om de luchtkwaliteit in huis te checken

Je bent er waarschijnlijk elke dag en brengt er heel veel tijd door: je huis. Een fijne plek die je hebt ingericht naar jouw smaak en waar je je helemaal thuis voelt. Maar waar we niet vaak – en soms zelfs nooit – bij stilstaan, is de kwaliteit van de lucht binnenshuis. Want niet alleen buiten waaien er allerlei vervuilende stoffen om je heen. Ook in huis kan de lucht soms sterk vervuild zijn.

Het is dus zeker geen gek idee om de kwaliteit van de lucht in huis te controleren om erachter te komen hoe het ‘klimaat’ bij jou thuis eraan toe is. Het is immers een plek waar je heel wat uren per dag doorbrengt.

Wat een lage luchtkwaliteit met je doet

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil dat ook de lucht in huis gevolgen kan hebben op jouw gezondheid. Snap je maar niet waarom je zo vaak last hebt van een droge huid of droge ogen? Mogelijk licht dit aan de luchtkwaliteit.

Een lage luchtkwaliteit – door bijvoorbeeld schimmels, maar ook chemische stoffen uit lijm, je meubels en bouwmateriaal – kunnen allerlei irritaties veroorzaken aan je huid, ogen, luchtwegen en slijmvliezen.

Ook natuurlijke factoren van de lucht binnenshuis kunnen effect hebben op je gezondheid, zoals de temperatuur, het CO2-niveau in huis en de luchtvochtigheid. Deze aspecten kunnen ervoor zorgen dat je je benauwd voelt, hoofdpijn krijgt en slecht kunt concentreren.

De luchtkwaliteit verbeteren

Er zijn verschillende manieren om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Voordat je direct aan de slag gaat, is het een goed idee om luchtonderzoek te doen naar de lucht in jouw huis (of bij jou op kantoor). Dit kan je zelf doen, maar je kan het ook uitbesteden.

Om de lucht in huis te verbeteren, kunnen kamerplanten een fijne rol spelen. Sommige planten hebben een luchtzuiverende werking en kunnen er dus voor zorgen dat de lucht in huis gezonder is. Zo  filtert de krulvaren schimmels uit de lucht en zorgt hij voor meer vocht in de lucht. En ook fijn: je hebt er amper omkijken naar, omdat hij in de donkerste hoekjes nog overleeft.

Ook kan het helpen om de ramen dagelijks open te gooien, zodat er frisse lucht naar binnen komt. Let wel op dat je dit niet doet tijdens spitsuren (extra uitlaatgassen!) en kies voor de ramen die niet aan de straatzijde zitten.

Daarnaast kan een luchtreiniger helpen. Die zorgt ervoor dat verontreinigende stoffen worden gefilterd en verspreidt de gezonde lucht door het huis.

Vuiltje aan de lucht

Een goede luchtkwaliteit is dus erg belangrijk voor je gezondheid en concentratie. En in de winter is de kans op vervuiling ook nog ‘s groter dan in de zomer. Ga ‘s na hoe het met de letterlijke vuiltjes in jouw lucht is gesteld. Wat schone lucht kunnen in- en uitademen, is wel zo fijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️

Reageer op artikel:
Waarom het belangrijk is om de luchtkwaliteit in huis te checken
Sluiten