Redactie
Redactie Psyche 31 dec 2019
Leestijd: 4 minuten

Eerste hulp bij Stress – met deze oefeningen creëer je meer rust in het dagelijks leven

Herken je dat? Dat je tegen het einde van het jaar te weinig rust pakt om alles gedaan te krijgen? Je moet plannen maken en inkopen doen voor de feestdagen, de deadlines op je werk of studie stapelen op én je bent moe van alle sociale verplichtingen. Misschien is het tijd om een break in te lassen.

Burn-outcoach Jolanda Bouman en illustrator Sam Loman maakten samen een compleet ontstress-programma: Take a break. In het boxje zit een programma waarmee je in twee dagen kunt resetten én 66 kaarten met activiteiten om elke dag een moment van actieve ontspanning in te bouwen.

We mogen er alvast een aantal delen!

Minder stress, meer rust

Stress is een enorme energievreter en geeft bijna altijd vermoeidheidsklachten. Misschien merk je het aan je hoofd en nek, of ergens anders in je lichaam. Misschien slaap je onrustig, is je ademhaling oppervlakkig, pieker je meer en ben je vergeetachtig.

Lees ook: Druk druk druk: waarom zien we druk zijn als een statussymbool?

Eigenlijk heb je continu het gevoel dat je achter de feiten aan loopt. Je hangt vaak lusteloos op de bank, lacht weinig en trekt eerder een zak chips open dan je lief is. Het zijn allemaal alarmbellen en zo zijn er nog veel meer. Hoog tijd om voor jezelf te gaan zorgen!

Kaarten voor het bewaken van je balans

Als dit soort alarmbellen afgaan en je te weinig dingen doet die energie géven, dan stapelen de klachten zich op en ligt het risico van een burn-out op de loer, zo weet burn-out coach Bouman. Zij schrijft regelmatig over stress en vitaliteit en ontwikkelde daarom het ontstress-programma in Take a break, voor een relaxter leven.

Ook interessant: Zou dit dé oplossing zijn tegen het grote aantal burn-outs?

Samen met illustrator Sam Loman maakte ze 66 aanvullende kaarten op basis van haar eigen ervaring. Zij heeft een bijnierziekte die haar extreem gevoelig maakt voor stress en is dus een pro geworden in het bewaken van haar balans. Daar kunnen we een hoop van leren, dus vroegen aan Sam hoe dit voor haar werkt.

Oefeningen meer rust
Bron: Take A Break

Uit eigen ervaring

“Door mijn bijnierziekte maakt mijn lichaam het stresshormoon cortisol niet aan. Ik moet dit aanvullen met medicatie. Dat is een standaarddosering voor de dag, plus extra bij stressvolle gebeurtenissen zoals ziekte of koorts, een sollicitatiegesprek, een drukke verjaardag en dergelijken,” vertelt Sam.

“Cortisol kun je zelf niet meten, dus ik moet dit op gevoel doen. Maar als je iets voelt, bent je eigenlijk al te laat. Ik moet het dus voor zijn en zoveel mogelijk stress vermijden zodat ik zo min mogelijk medicatie nodig heb,” gaat ze verder.

Must read: De keerzijde van mindfulness en meditatie (we verleggen het maatschappelijke probleem)

“Elk lichaam is anders dus niet elk kaartje zal bij iedereen passen. Ikzelf pas de oefeningen dagelijks toe. Als ik bijvoorbeeld druk ben met het bedenken van concepten, beantwoorden van mails of veel online ben geweest, dan merk ik dat ik hoog in mijn stressniveau zit. Ik moet mijn hoofd dan even uitzetten en met mijn handen bezig zijn. Een DIY-project zoals bakken, naaien of schetsen is daar de ideale manier voor. Mijn lichaam voelt daarna veel meer ontspannen aan.”

3 oefeningen voor meer rust

We delen alvast 3 oefeningen uit het anti-stress-setje waarmee je direct aan de slag kunt gaan:

1. Relativeer. Accepteer. Laat los.

  • Relativeer. Wat is er gebeurd? Of wat kan er gebeuren? Is het echt zo erg of valt het mee?
  • Accepteer: Kun je er iets aan doen? Doe het gelijk. Kun je er niets aan doen? Accepteer dat.
  • Laat los. Vergeet en ga door.

2. Het kind in jezelf

  • Wat deed je als kind graag? Waarom zou dat nu niet meer kunnen? Doe het!
  • Stamp in de plassen, maak een boomhut, teken de straat vol met stoepkrijt, organiseer een kussengevecht, ga van de glijbaan, spring in een ballenbad, eet met je handen, loop de hele dag in je pyjama.
  • Hoe vond je het? Voelde je schaamte? Een gevoel van vrijheid? Wil je dit vaker gaan doen?

3. Today I am out of order 

Ben je heel druk geweest, heb je veel stress gehad, ben je erg moe van andere lichamelijke klachten of overprikkeld? Dan is het tijd voor een out of order-dag! 

  • Trek een denkbeeldige zak over je hoofd. Vandaag hoor, zie, ruik of voel je niets. Je staat echt even uit.
  • Reageer niet op social media, mail, telefoon of andere verzoeken.
  • Doe iets waarvan je in een flow raakt. Ga zwemmen, wandelen, varen, tekenen, staren, slapen, koken/bakken, …
  • Lees/kijk geen ingewikkelde series, tv, boeken of nieuws waar je bij na hoeft te denken.
  • Houd dit een hele dag vol en liefst ook de eerste helft van de volgende dag. Laat je lichaam rustig wennen aan prikkels en zet je lichaam langzaam weer ‘aan’.

De kaarten zijn mooi geïllustreerd, het is dus een aanrader om ze op te hangen.

Genoeg tips om zonder stress aan het nieuwe jaar te beginnen!

Take a break van Sam Loman en Jolanda Bouman is nu verkrijgbaar in de (online) boekhandel (Uitgeverij Thema, €19,95).

Tips tegen stress

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Eerste hulp bij Stress – met deze oefeningen creëer je meer rust in het dagelijks leven
Sluiten