Susette Brabander
Susette Brabander Verzorging 17 dec 2018
Leestijd: 3 minuten

Wat is de werking van oliën op je huid? Alles wat je wilt weten over natuurlijke plantenoliën

Zoveel planten, zoveel oliën. Ik heb vermoedelijk, hoogstwaarschijnlijk, absoluut, een plantenolieverslaving. Ik wil ze proeven met mijn smaakpapillen of met mijn huid en haar. Vooral zon en warmte zorgen voor de vorming van olie in de vruchten en zaden van planten. En die lieve olie, wil je op je huid en in je haar hebben. Want zo wordt het gevoed, verbeterd en tevens beschermd tegen uitdroging. Want wie wil nu een verrimpeld appeltje of een uitgedroogd sliertje zijn?

Even op een kleine rij wat die chique woorden op die fles plantenolie eigenlijk betekenen:

Extra-vierge: Olie van de eerste koude persing. Kortom beter kan niet!

Koudgeperst: Geperst met druk, wrijving en zonder hitte. Hierdoor blijven er meer voedingsstoffen over. Ongeraffineerd: Tijdens de persing is minimale warmte gebruikt en de vetten zijn niet gebleekt of geurloos gemaakt.

Favoriet 1: Camellia-olie (Camillia japonica)

De koudgeperste olie van de zaden van de Japanse roos wordt gezien als één van de Japanse beautygeheimen. De zachte, delicate olie verzorgt, verstevigt de huid en geeft glans aan de lokken. Gewoon doen.

Favoriet 2: Druivenpitolie (Vitis vinifera)

De Vitis vinifera, de wijnstruik ken je wellicht meer van het glas wijn. Druivenpitolie kan simpelweg niet ontbreken in mijn lijstje van favoriete oliën. Want over wijn schrijf ik al een tijdje. Oude liefde roest niet. En wat in het vat zit verzuurt niet. En nog meer van die eindeloze wijsheden. Ik word door niets of niemand gesponsord. Dat vind ik onsmakelijk.

Druivenpitolie wordt verkregen door de persing van jawel druivenpitten. Het is vooral geschikt voor de droge en vette huid en de huid met rijpere en gevoelige kenmerken. Verzachtend, beschermend en anti-aging. Pas wel op: niet verhitten boven de 50 graden.

Deze 7 natuurlijke oliën wil je dagelijks gaan gebruiken

Favoriet 3: Arganolie (Argania spinosa)

Geiten klimmen graag in de doornige Marokkaanse Arganboom. Rare dieren die geiten zul je misschien denken. Maar die geiten zijn gek van de vruchten. De steenharde noten in de vruchten worden weer uitgepoept. En dat is weer fijn voor ons mensen, want dan hoeven wij niet te wachten totdat de vruchten uit de boom vallen. De noten worden koudgeperst tot olie verwerkt.

Berbervrouwen en -mannen gebruiken deze olie al eeuwenlang voor huid, haar en nagels. Arganolie is geschikt voor alle huidtypes, vooral de droge huid en de huid met vochtarme en rijpere kenmerken. Het geeft haar glans en veerkracht. Voor de huid werkt het anti-aging, herstellend, voedend, verzachtend en de olie beschermt tegen vrije radicalen.

Favoriet 4: Hennepzaadolie (Cannabis sativa)

Wordt verkregen door het persen van de zaden van de hennepplant, een enorm oud gewas. Geschikt voor álle huid- en haartypes, vooral de droge huid. De werking? Het is voedend, hydraterend en anti-aging.

Hoe werkt olie op je huid?

Olie is op zichzelf niet hydraterend, maar legt een beschermend laagje op de huid, zodat deze het vocht vast kan houden. Het is daarom handig dat het gezicht vochtig is voordat olie wordt aangebracht. Breng na het reinigen enkele druppels olie aan op de vochtige huid en verdeel over het gezicht. Doe dit ‘s ochtends en/of ‘s avonds.

Bon appetit voor jouw huid en haar!

Leuk als jij mij volgt op Instagram: crepe__susette.

Susette is naar eigen zeggen een onderzoekende art director, een nerd in een designjasje, een pragmatische idealist en een herbalist en connaisseur in een nooit stoppende opleiding. Ze schreef onlangs het boek Culinaire Cosmetica en deelt graag haar food- en beautykennis met ons!

DIY beautytips van Susette

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️