Met deze vegetarische hoofdgerechten steel je de (kerst)show tijdens het diner

10x vegetarische hoofdgerechten
10x vegetarische hoofdgerechten
Een paar dagen geleden deelden we al een lijstje met vegetarische voorgerechten voor KerstĀ – maar als je de eerste gang achter de rug hebt, ben je er nog niet. En omdat het wel zo fijn is om een hele maaltijd te kunnen eten waar geen dieren voor hebben geleden, is hier ook wat inspiratie voor vegetarische hoofdgerechten.
Klik op ‘Volgende’ om het lijstje vega hoofdgerechten te zien. Vegan gerechten staan aangegeven met een V. De meeste recepten zijn voor gerechten die geen hoofdgerecht op zich zijn, maar je bijvoorbeeld goed met aardappeltjes uit de oven en een salade kunt serveren.
1. Hasselback pompoen met maple syrup en chilipeper (V*)

Ooit van āhasselback aardappelsā gehoord? Dat zijn aardappels waarin heel veel inkepingen zijn gemaakt, zodat ze niet alleen lekker knapperig zijn als ze uit de oven komen, maar er ook nog leuk uitzien als een waaiertje. En dat blijkt ook gewoon met pompoen te kunnen!Ā Met dit recept tover je iets op tafel dat er supertof uitziet, makkelijk te maken is en vooral waanzinnig lekker is.
Vervang de roomboter door vegan boter als je ‘m vegan wilt maken.
Ingrediƫnten
- 1 grote flespompoen
- 6 tot 8 laurierblaadjes
- Zout & peper
- Olijfolie
- 60 ml maple syrup
- 3 eetlepels ongezouten roomboter
- 1 rode chilipeper
- 2 eetlepels appelazijn
2. Bloemkoolsteak met romescosaus en hazelnoten (V)
Bloemkoolsteak is een superlekker vegan alternatief voor vlees of vis. Met deze romescosaus en hazelnoten wordt het helemaal een feestje op je bord. Deze knalrode Spaanse saus wordt gemaakt van gegrilde paprikaās en tomaat – nog een beetje zomers ook.
Ingrediƫnten
- 1 bloemkool, in 4 dikke plakken (van ongeveer 5 cm dik)
- Wat peterselie
- 1 citroen
- 1 eetlepel olijfolie
- Zout & peper
Voor de romescosaus:
- 4 rode paprikaās
- 1 tomaat
- 50 gram hazelnoten
- 2 tenen knoflook, geraspt
- 2 eetlepels sherry-azijn
- Een snuf gerookt paprikapoeder (pimentón) of cayennepeper
- Olijfolie
- Zout & peper
3. Geroosterde aubergines met yoghurt & granaatappelpitjes (V*)

Als er ƩƩn keuken is die veel te bieden heeft voor vegetariƫrs, is het de Israƫlische wel. En dus zijn we uiteraard ook fan van Yotam Ottolenghi. Zijn geroosterde aubergines met yoghurtsaus en granaatappelpitjes zijn inmiddels een ware klassieker, en met dit recept maak je ze ook zelf voor je kerstdiner. Eventueel met plantaardige yoghurt te maken voor een vegan gerecht.
Ingrediƫnten
- 2 grote aubergines
- Olijfolie
- Grof zeezout en versgemalen zwarte peper
- 100 gram granaatappelpitjes (of van 1/2 granaatappel)
- 1 theelepel tijm
- 100 gram Griekse yoghurt
- 4 teentjes knoflook
- Paar takjesĀ verse munt
- 1 biologische citroen
- Optioneel:Ā krokant gebakken uitjes
4. Ottolenghiās tomaten-amandeltaart
Yes, nog meer Ottolenghi! Deze tomaten-amandeltaart uit zijn kookboek Plenty More is een hartige variant op de alomtegenwoordige Franse taart gevuld met frangipane en vruchten. Net als in de zoete variant zuigt het amandelmengsel de sappen en smaken van het fruit op en creëert een superluxe laag met een rijke, nootachtige zoete smaak.
Ingrediƫnten
- 140 gram boter, op kamertemperatuur
- 2 eieren, losgeklopt
- 65 gram vers broodkruim
- 80 gram gemalen amandelen
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 100 gram ricotta
- 20 gram Parmezaanse kaas, fijngeraspt
- 15 gram tijmblaadjes
- 375 gram bladerdeeg
- Bloem, om te bestuiven
- Zonnebloemolie, om in te vetten
- 1 kilo middelgrote tomaten (ca. 10 stuks), horizontaal in 1 cm dikke plakken
- 24 rimpelige zwarte olijven (50 gram), ontpit
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout en zwarte peper
5. Gepofte knolselderij met hazelnootpesto en hangop

Deze heerlijke gepofte knolselderijĀ met hazelnootpesto en hartige hangop kost wat tijd om te maken, maar heel weinig moeite. En lekker dat ‘ie is! Kan trouwens ook prima als voorgerecht voor Kerst.
Ingrediƫnten
- 1 knolselderij
- Een snuf zout
- 1 laurierblaadje
- Flinke klont ongezouten roomboter
Voor de hangop:
- 500 gram Griekse of Turkse yoghurt
- Een snuf zout
Voor de hazelnootpesto:
- 75 gram hazelnoten
- 1 bosje basilicum, fijngehakt
- 1 bosje bladpeterselie, fijngehakt
- 2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
- 200 ml olijfolie
- Zout & peper
6. Bloemkoolpuree met paddenstoelen en pastinaak
Andijviestamppot of een stoofpotje met aardappelpuree: dat hebben we nu wel gezien. Bloemkoolpuree daarentegen is een stuk vernieuwender ā en vooral heel lekker! Deze bloemkoolpuree met gebakken paddenstoelen en pastinaak ziet er ook nog eens chique uit.
Ingrediƫnten
- 1 middelgrote bloemkool
- 1/2 witte ui
- 1 teen knoflook
- 250 ml slagroom
- 1 laurierblaadje
- 1/2 witte ui
- 1/2 theelepel komijn
- 1/4Ā theelepel kaneel
- 1 grote pastinaak
- 2 portobelloās
- 150 gram oesterzwammen
- Handje amandelen
- Handje amandelschaafsel
7. Cannelloni met spinazie, ricotta en pompoen

Deze vegetarische cannelloni is een variant op de welbekende pastabuisjes gevuld met spinazie met ricotta. Omdat het vullen van de buisjes lastig kan zijn, werkt dit recept met opgerolde lasagnevellen. Door de ricotto, room en kaas is dit heerlijk comfortfood!
Ingrediƫnten
- 1 pak verse lasagnevellen
- 1/2 grote flespompoen of 1 kleine in de lengte gehalveerd
- 600 gram verse spinazie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 250 gram ricotta
- 6 takjes verse tijm
- 25 gram hazelnoten
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 200 gram zure room
- 125 ml kookroom
8. Hartige courgettetaart met zaāatar en pistache
Oké oké, nog één recept van Ottolenghi dan. Deze hartige courgettetaart is niet alleen heel lekker als vegetarisch hoofdgerecht (met een salade erbij), maar ook bijvoorbeeld in kleine stukjes bij de borrel. De pistachenoten kun je eventueel weglaten, maar die voegen wél een fijne bite toe aan de taart.
Ingrediƫnten
- 1 kilo courgette
- 20 gram dille, fijngehakt
- 20 gram peterselie, alleen de blaadjes, fijngehakt
- 20 gram dragon, alleen de blaadjes, fijngehakt
- 4 lente-uitjes, in dunne ringetjes
- 150 gram ricotta
- 80 gram geraspte kaas, bijvoorbeeld Cheddar
- 2 eieren, losgeklopt
- Rasp van 1 citroen
- 1 theelepel gedroogde chili
- 1 theelepelĀ zaāatarĀ + extra
- 45 gram pistachenoten
- 175 gram filodeeg
- Olijfolie
- Zout en zwarte peper
9. Bloemkoolrisotto (V)

Risotto is een lekker Ʃn kerstig vegetarisch hoofdgerecht, maar de standaard versie met erwten en kaas wordt soms een beetje, nou ja, saai. Deze bloemkoolrisotto is dat totaal niet! Het recept komt uit Bieslook & Polenta, een vegetarisch kookboek van twee Berlijnse foodfotograferen. Er zit geen echte risotto in, maar een variant van bloemkool. De verschillende smaken en structuren tillen je maaltijd naar een heel nieuw niveau.
Ingrediƫnten
- 700 gram bloemkool
- 1 kleine lente-ui
- 1 kleine ui
- 1 teentje knoflook
- 2 theelepel kokosolie
- 50 ml witte wijn
- 300 ml groentebouillon
- 200 ml kokosmelk
- 5 verse kerrieblaadjes
- 1ā2 theelepel mosterdzaad
- Zeezout
- Versgemalen zwarte peper
> Klik hier voor de bereidingswijze
10. Vegan beef wellington (V)
BIG BOSH! ROAST – Mushroom Wellington | BOSH! | VEGAN
Full recipe on bosh.tv Like this? Get the BOSH! Cookbook. http://smarturl.it/BOSHCookbook Whether it’s Christmas, Thanksgiving or just a normal Sunday, a roast dinner is the epitome of traditional food. We’ve based ours around a glorious centrepiece mushroom wellington, one which is fluffy, rich, full of texture and incredibly moreish, and goes great with any gravy.
Ken je BOSH al? De twee Engelse mannen maken kookvideo’s tussen de 1 en 3 minuten waarin ze geheel plantaardige gerechten maken. Deze vegan ‘mushroom wellington’ (in plaats van beef wellington) is favoriet onder veganisten.
Een paar dagen geleden deelden we al een lijstje met vegetarische voorgerechten voor KerstĀ – maar als je de eerste gang achter de rug hebt, ben je er nog niet. En omdat het wel zo fijn is om een hele maaltijd te kunnen eten waar geen dieren voor hebben geleden, is hier ook wat inspiratie voor vegetarische hoofdgerechten.
Klik op ‘Volgende’ om het lijstje vega hoofdgerechten te zien. Vegan gerechten staan aangegeven met een V. De meeste recepten zijn voor gerechten die geen hoofdgerecht op zich zijn, maar je bijvoorbeeld goed met aardappeltjes uit de oven en een salade kunt serveren.
- Inhoud
- 10x vegetarische hoofdgerechten
- 1. Hasselback pompoen met maple syrup en chilipeper (V*)
- 2. Bloemkoolsteak met romescosaus en hazelnoten (V)
- 3. Geroosterde aubergines met yoghurt & granaatappelpitjes (V*)
- 4. Ottolenghiās tomaten-amandeltaart
- 5. Gepofte knolselderij met hazelnootpesto en hangop
- 6. Bloemkoolpuree met paddenstoelen en pastinaak
- 7. Cannelloni met spinazie, ricotta en pompoen
- 8. Hartige courgettetaart met zaāatar en pistache
- 9. Bloemkoolrisotto (V)
- 10. Vegan beef wellington (V)