Susette Brabander
Susette Brabander Welzijn 26 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

DIY beautyproducten: zo maak je zelf een gezichtsmasker van gember

Omdat er niets fijner is dan natuurlijke huidproducten gebruiken en het nóg leuker is om die zelf te maken, delen we regelmatig handige DIY beautyproducten tips. Food- en beauty-expert Susette Brabander, alias Crêpe Susette, schreef het boek Culinaire Cosmetica dat bomvol all natural beautyrecepten staat. Speciaal voor Bedrock geeft ze tekst en uitleg over haar favoriete recepten. Dit keer: het gezichtsmasker van gember. 

Susette is opgeleid aan de Design Academy Eindhoven. En is naar eigen zeggen een onderzoekende art director, een nerd in een designjasje, een pragmatische idealist en een herbalist en connaisseur in een nooit stoppende opleiding. Ze deelt graag haar food- en beautykennis met ons!

Wat is gember eigenlijk?

De geweivormige, aromatische wortelstok (ook wel zingiber officinalis genoemd) groeit graag kruipend onder tropische en subtropische omstandigheden. Gember is een geheimzinnig kruid. Want het is nooit in het wild aangetroffen, maar vermoedelijk ligt de oorsprong in India. Verschillende variëteiten worden gekweekt in onder andere India, China, Thailand, Brazilië, Nigeria en Jamaica.

Gember heeft een giga-geschiedenis als smaakstof, geurstof en als geneeskundig kruid. De witgelige binnenkant geeft onder andere een kick aan speculaas, een topnoot in parfum en het verlaagt de LDL-cholesterolspiegel. Van horen zeggen is de Chinese gember het meest zacht van smaak en de Afrikaanse gember het scherpst en wordt deze vaak gebruikt bij medische doeleinden. Maar de meest populaire gember vind je in Jamaica. Misschien heeft het Jamaicaanse gemberbier hier iets mee te maken.

De werking van gember 

De wortelknol van de gemberplant bevat onder andere de volgende inhoudsstoffen: gingerolen, shogaolen, fenolen, vitamine C, bètacaroteen, selenium, linolzuur en zingibaine. De lijst met positieve eigenschappen van het zoete, scherpe kruid is lang. Bijvoorbeeld in een bak met warm water is geraspte gember heilzaam voor winterhanden en -voeten. Of een kompres met een gemberpapje van gemalen gember met heet water, verwarmend en lief voor pijnlijke spieren. En een kuur van royale scheuten gembersapwater kan jouw haar lekker laten groeien

DIY beautyproducten: zo maak je zelf brandnetel-haarspoeling

Pas op

De natuur heeft eindeloos veel verrukkelijks te bieden. Maar natuurlijk betekent niet per definitie veilig. Natuurlijke ingrediënten zoals bijvoorbeeld gember kunnen huidirritatie geven. Raadpleeg een arts als je twijfelt of je gevoelig of allergisch bent voor gember. Thuis kun je de elleboogtest doen. Breng het product aan op de binnenkant van je elleboog. Als er na 24 uur geen reactie te zien is, dan ben je waarschijnlijk niet gevoelig of allergisch.

Recept voor een gember gezichtsmasker

  • 1 eetl. geraspte gemberwortel
  • 1 eetl. jojobaolie
  • Kommetje en een spateltje

Gember houdt je huid goed schoon en glad. De ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen helpen de poriën te ontstoppen en doden de acne-veroorzakende bacteriën. Kortom: deze frispittige specerij verbetert het uiterlijk van je huid.

De benodigdheden

1. Meng de geraspte gemberwortel met de jojobaolie.

2. Maak je gezicht schoon. Verwarm je huid met een warme, vochtige handdoek. Breng het masker aan met je vingers of een kwastje. Laat het gebied rond de ogen vrij. Laat het 20 minuten intrekken.

3. Spoel je gezicht met lauwwarm water en dep wat rozenhydrolaat op je gezicht.

Houdbaarheid: direct en eenmalig gebruik.

Bon appetit voor jouw huid!

Culinaire comsetica

Het DIY-boek Culinaire Cosmetica zit vol tips en recepten, om zelf cosmeticaproducten te maken. Je kunt daarvoor de inhoud van je koelkast, fruitschaal, voorraadkast of kruidentuin gebruiken. De recepten variëren van makkelijke en snelle maskertjes tot aan recepten die iets meer tijd kosten, zoals bijvoorbeeld een dagcrème of een zeep.

Als Chef-kok Huid- & Haar kun je zelf de mix van ingrediënten samenstellen die perfect is voor de specifieke behoeftes van jouw huid & haar. Een mooi meegenomen voordeel van zelf maken, is dat je veel minder afval produceert, je kunt je potjes en flesjes namelijk steriliseren en hergebruiken.

Benieuwd naar meer all natural beautytips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️