Rosa Bertram
Rosa Bertram Better World 1 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Zero waste: dit is álles wat je wilt weten over een zero waste lifestyle

Een zero waste lifestyle: wat is het eigenlijk? Hoe doe je het? Wat mag je wel en wat mag je niet? Kan dat überhaupt wel: geen afval maken? Een guide over álles wat je wilt weten over een zero waste lifestyle. 

Volgens zero waste expert Jessie Kroon van het Zero Waste Project is 100 procent zero waste leven in onze samenleving niet mogelijk. Maar, je kan wél bijna zero waste leven.

Wat is zero waste? Dit zijn de 5 R’s

De Franse Bea Johnson schreef als één van de eersten over de zero waste lifestyle in haar boek ‘Zero Waste Home’. Daarin vertelt ze over de 5 R’s: refuse, reduce, reuse, recycle en rot. Oftewel in het Nederlands: weigeren, verminderen, hergebruiken, recyclen en composteren. Als je je aan deze stappen houdt, heb je op het einde als het goed alleen nog maar wat schilletjes groente of fruit over.

Lees meer → Leven zonder afval? Alles over dé 5 R’s van een zero waste-leven

Plastic afval is overal (zo kunnen we vervuilde oceanen tegengaan)

Zo bereid je je voor op een zero waste leven

Een zero waste leven betekent (gelukkig) niet dat je ineens geïsoleerd door het leven gaat en niets meer kan doen om afval maken te voorkomen. De truc zit hem in creatief denken en focussen op de dingen die je wél kan doen. Brood haal je bijvoorbeeld bij de bakker met je broodzakje, kokosmelk kan je zelf maken in plaats van uit blik kopen en ook havermoutmelk maak je makkelijk zelf!

Zero waste-expert Jessie Kroon geeft álle tips en tricks die je moet weten om je je het beste voor te bereiden op een zero waste lifestyle.

Leer meer → Een maand zero waste lifestyle: zo bereid je je voor (met tips van een expert)

Moeite met zero waste gaan?

Zero waste leven is eigenlijk helemaal niet zo lastig zolang je je maar goed voorbereid. Dat doe je door een heus zero waste starterspakket aan te schaffen.

Dé onmisbare items zijn vooral: een waterfles, verszakje, tupperware bakje en een linnentasje. Als je deze altijd op zak hebt, kom je bij de supermarkt in elk geval niet voor onverwachte verpakte verrassingen te staan.

Lees meer → Moeite met zero waste gaan? Deze tips helpen je een handje

Plastic afval scheiden: wat mag wel en niet bij het plastic?

Recyclen is misschien wel de meest bekende stap in de zero waste lifestyle. Ook al gaan er nog zoveel verhalen in de rondte dat ‘het afval toch niet goed gescheiden wordt’, hoe meer mensen afval scheiden, hoe beter het gerecycled kan worden. Er zijn heel veel verschillende soorten plastic en andere materialen die allemaal apart gerecycled kunnen worden.

In het algemeen scheid je vooral: glas, papier en karton en restafval. Maar, ook gft-afval hoef je niet bij het restafval te doen. Want een wormenhotel bouw je makkelijk zelf! In een paar maanden tijd eten de beestjes jouw groene afval op en maken er super vruchtbare grond van!

Lees meer → Plastic afval scheiden: wat mag wel en niet bij het plastic?

Plastic afval scheiden: waar komt mijn plastic terecht?

De een-na-laatste stap in een zero waste lifestyle is recyclen. Hoewel voorkomen beter is dan genezen, is het ook handig én interessant om te weten wat er nou eigenlijk met al je afval gebeurt nadat je het hebt gescheiden. Wist je namelijk dat plastic maar zo’n 2 tot 3 keer kan worden gerecycled? Als het wél wordt gerecycled, wordt het plastic eerst – grotendeels machinaal – verder gescheiden in verschillende soorten. Daarna wordt het platgestampt. Daarna wordt er van alles van gemaakt!

Lees meer → Plastic afval scheiden: waar komt mijn plastic terecht?

Benieuwd hoe het is om een Zero Waste Challenge te doen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zero waste: dit is álles wat je wilt weten over een zero waste lifestyle
Sluiten