Suzanne van Duijn
Suzanne van Duijn Betere wereld 1 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Duurzaam op reis naar Jamaica: 5 x handige tips

Jamaica is misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij duurzaam toerisme. Toch is het Caribische eiland meer dan geschikt voor een duurzame (rond)reis. Vergeet de all-inclusive resorts en ontdek het échte Jamaica. Fijn voor jou én voor het milieu.

Bij Jamaica denk je waarschijnlijk aan Bob Marley en zijn heerlijke reggaemuziek. Aan rum en wiet. En misschien weet je dat het eiland práchtige stranden heeft.

Maar wat veel mensen niet weten is dat ook duurzaam toerisme iets typisch Jamaicaans is en dat de binnenlanden van Jamaica adembenemend mooi zijn. Met onderstaande 5 tips ontdek jij het authentieke Jamaica én maak jij een reis die de cultuur en natuur niet schaadt.

Community tourism bij Treasure Beach

Het zuiden van Jamaica is niet bekend bij het grote publiek. Je zult er dan ook geen massatoerisme tegenkomen. De hotelletjes zijn hier kleinschalig en worden gerund door mensen uit de buurt. Neem Jake’s Hotel, vernoemd naar de papegaai van de oprichters.

Bij Jake’s slaap je in een unieke kamer of bungalow met uitzicht op zee en eet je de heerlijkste gerechten. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van lokale producten. Zo profiteert de bevolking optimaal mee van het toerisme. Leuk voor hen, nog leuker voor jou!

Onontdekt Jamaica: de Blue Mountains

Wil je echt een stukje onontdekt Jamaica verkennen? Zet dan koers naar de Blue Mountains, midden op het eiland. Via bochtige weggetjes rijd je door het prachtige berglandschap, dat bekend staat om de goede koffie. Al wordt Blue Mountains Coffee vooral door rijke Japanners gedronken.

Het grootste deel van de koffie wordt daarheen geëxporteerd. Grappig detail is dat de Jamaicanen zelf helemaal geen koffiedrinkers zijn. Boek een rondleiding op een koffieplantage om meer te zien en te horen over deze bijzondere bonen.

huisje in jamaica

Verlaten strandjes bij Port Antonio

In het oosten van Jamaica ligt de regio Port Antonio, een eveneens minder bekende regio omdat dit redelijk ver van het vliegveld van Montego Bay ligt. Maar des te leuker is het om hier te zijn. Je komt hier vooral Jamaicanen tegen die zelf een dagje naar het strand gaan (Frenchman’s Cove Beach bijvoorbeeld).

Wil je écht verlaten strandjes ontdekken? Huur dan een kapitein en laat je rondvaren in een klein bootje. De Blue Lagoon, een intens blauw meertje van wel 55 meter diep, wil je niet missen. Het kleinschalige resort Kanopi House, waar je in boomhutten slaapt, ligt op loopafstand en is een echte aanrader.

Waarom ‘leef als een local’ een goed reisadvies is (en 5 tips hoe je het doet)

Connect met de locals via de lokale keuken

De leukste manier om een land te leren kennen is natuurlijk het contact met locals. Zij máken het land. Zij zijn de cultuur! Maar hoe ontmoet je de Jamaicanen? Eten is het sleutelwoord. Geniet van Belinda’s heerlijke crayfish langs de River Grande, ga op pad met Fire en proef de veganistische keuken van de rastafari’s, of koop een kokosnoot of zakje garnalen aan de kant van de weg. De Jamaicaanse jerk is trouwens het lekkerste bij de meest basic stalletjes. Een must-taste als je op Jamaica bent!

Huur een eigen auto

Je moet waarschijnlijk even over een drempel heen, want op Jamaica rijden ze links én de wegen zijn niet overal van Nederlandse kwaliteit. Maar met een huurauto beleef je het eiland toch echt op zijn best. Een huurauto geeft ultieme vrijheid, je komt op plekken waar andere toeristen niet komen en die heerlijke roadtrip vibe is goud waard. Maak ook een gezellig praatje met de vriendelijke Jamaicanen en je zult een duurzaam avontuur op Jamaica beleven!

De beste reistijd voor Jamaica is van december tot april. Iets voor jou deze winter? Lokale reisexpert Karin helpt je via Better Places. Bij Better Places reis je CO2 -neutraal. Niet alleen het  landarrangement wordt gecompenseerd via een Gold Standard project, maar ook de uitstoot van de vlucht die nodig is om je bestemming te bereiken. Zo kun je met een goed gevoel op reis.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Duurzaam op reis naar Jamaica: 5 x handige tips
Sluiten