Susette Brabander
Susette Brabander Welzijn 19 nov 2018
Leestijd: 4 minuten

DIY beautyproducten: zo maak je zelf brandnetel-haarspoeling

Omdat er niets fijner is dan natuurlijke huidproducten gebruiken en het nóg leuker is om die zelf te maken, delen we regelmatig handige DIY beautyproducten tips. Food- en beauty-expert Susette Brabander, alias Crêpe Susette, schreef het boek Culinaire Cosmetica dat bomvol all natural beautyrecepten staat. Speciaal voor Bedrock geeft ze tekst en uitleg over haar favoriete recepten uit het boek. Dit keer: de brandnetel-haarspoeling. 

Susette is opgeleid aan de Design Academy Eindhoven. En is naar eigen zeggen een onderzoekende art director, een nerd in een designjasje, een pragmatische idealist en een herbalist en connaisseur in een nooit stoppende opleiding.

Chef-kok voor huid en haar

Voor Dille & Kamille heb ik samen met collega’s mijn eerste boek gemaakt: Keukengeheimen. Eenmaal geproefd van de boekenmakerij had ik de smaak goed te pakken. Boeken maken is voor mij het leukste wat er is. Van A tot en met Z. In mijn nieuwe boek Culinaire Cosmetica komen mijn grote liefdes samen: food, natuur en beauty. De vormgeving van mijn boek is de drager van de boodschap die ik wil geven: Een stukje bewustwording van wat je op je huid en in je haar smeert. Het is puur om te laten zien wat er allemaal mogelijk is.

Culinaire Cosmetica zit vol tips en recepten, om zelf cosmeticaproducten te maken. Je kunt daarvoor de inhoud van je koelkast, fruitschaal, voorraadkast of kruidentuin gebruiken. De recepten variëren van makkelijke en snelle maskertjes tot aan recepten die iets meer tijd kosten, zoals bijvoorbeeld een dagcrème of een zeep. Als Chef-kok Huid- & Haar kun je zelf de mix van ingrediënten samenstellen die perfect is voor de specifieke behoeftes van jouw huid & haar. Een mooi meegenomen voordeel van zelf maken, is dat je veel minder afval produceert, je kunt je potjes en flesjes namelijk steriliseren en hergebruiken.

Grote brandnetel (urtica dioica) als conditioner

De Grote brandnetel is een meerjarige plant, kan 200 cm hoog worden en heeft langere blaadjes dan bladstelen. Deze Grote prikkert oogst je bij voorkeur in de lente, omdat de inhoudsstoffen dan het meest krachtig zijn. In de zomer, herfst en winter kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de gedroogde variant of je oogst de Kleine brandnetel. De Kleine prikkert is een eenjarige plant, kan 60 cm hoog worden en heeft langere bladstelen dan blaadjes.

DIY: in deze winkel maak je je eigen natuurlijke huidproducten

Dus hupsakee naar een bosrand, berm of braakliggende grond. Kies sappige brandnetels uit zonder laagje hondenplas. Trek je handschoenen aan en pluk de bovenste brandneteltoppen. Dat eventuele passanten jou verwilderd bekijken boeit jou niet. Je kunt het afkooksel van deze machoplant namelijk gebruiken als haarspoeling! De netels helpen tegen haaruitval, roos en vet haar. Je haren zullen gaan dansen en glanzen. Niets nieuws onder de zon, want de Romeinen gebruikten brandnetel al tegen haaruitval.

Enkele wetenswaardigheden

Het kruid van de grote brandnetel bevat onder andere de volgende inhoudsstoffen: flavonoïden, glucokinine, eiwitten, plantaardige zuren, looistof, chlorofyl, vitamines en mineralen. Brandnetel is uitwendig op vele manieren in te zetten. Bijvoorbeeld in een zalf werkt brandnetel tegen de jeuk van eczeem. En in een stoombad geeft brandnetel een aangename reiniging van de huid.

Tip bij de bereiding

Stel je bent net zoals ik behoorlijk eigenwijs en gaat toch even snel wat toppen plukken zonder handschoenen. Au. Gelukkig groeit er in de omgeving van de brandnetel vaak hondsdraf (plantje met paarse bloemen). Als je het blaadje kneust, en het sap op de brandnetelprikplekken smeert, wordt de jeuk minder. Briljant, de natuur laat het medicijn er gewoon naast groeien. Mocht je geen hondsdraf kunnen vinden, het blad van munt of salie mag ook wel eens helpen.

brandnetelthee
Culinaire Cosmetica

De benodigdheden voor brandnetel–haarspoeling

  • Flinke handvol verse, gesneden brandneteltoppen (± 250 gram)
  • of ± 90 gram gedroogde brandnetel
  • 150 ml gedestilleerd water
  • 150 ml appelazijn
  • pan, zeef, kommetje & trechter
  • 250 ml gesteriliseerd flesje

1. Breng het water en de appelazijn met daarin de brandnetel langzaam aan de kook. Laat het mengsel ongeveer 10 minuten zachtjes sudderen. Zet het vuur uit en laat het 30 minuten trekken.

2. Laat het mengsel afkoelen en zeef de vaste bestanddelen eruit. Vang het water op in een kommetje. En giet het met behulp van de trechter in een flesje.

Houdbaarheid: in de koelkast een week.

Bon appetit voor jouw haar!

Meer DIY tips om zelf beautyproducten te maken?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️