Alissa van der Voort
Alissa van der Voort Psyche 20 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

8 vragen die je jezelf wilt stellen om je passie te vinden

Van de wilde handgebaren tot de precisie waarmee ze een perfecte margarita bereiden: passie is het belangrijkste culturele erfgoed van de Mexicanen. Zo ontdekten mijn vriend en ik tijdens onze wereldreis. En wat waren we jaloers op die natuurlijke nonchalance en zekerheid over de eigen identiteit. Ook net zo passievol in het leven staan als de Mexicaanse bevolking? Stel jezelf dan eens deze 8 vragen.

Passie is misschien wel één van de belangrijkste ingrediënten om persoonlijk geluk te vinden, zo leert ook wetenschappelijk onderzoek ons. Tijdens het schrijven van ons boek Gelukkigst hebben we ons gebogen over tientallen wetenschappelijke artikelen en zelfhulpboeken. Keer op keer kwam ‘passie’ met een Mexicaanse kick ten tonele.

Benader het leven als een marathon, niet als een sprint

Een onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania (2016) wijst zelfs uit dat passie niet alleen bepalend is voor geluk, maar ook voor succes. In combinatie met doorzettingsvermogen wordt dit ook wel ‘grit’ genoemd. Hiermee bedoelen we natuurlijk niet de kleine steentjes waaraan je je knieën openhaalt wanneer je na een iets te wild avondje stappen op je bek gaat, maar je innerlijke drijfveer.

Grit houdt in dat je gaat voor je doel, dag in, dag uit, niet een week, niet een maand, maar jarenlang, en heel hard werkt om het waar te maken. Met grit benader je het leven als een marathon, niet als een sprint.

6 vragen die je helpen bij het vinden van je passie

In vuur en vlam

Erachter komen wat je passie is, begint echter met zelfkennis. Wat houd je bezig? En waarom? Neem eens de tijd om jezelf de onderstaande vragen te stellen en laat je inner Mexicaan dat waakvlammetje transformeren tot een laaiend kampvuur.

  1. Wat maakt jou het meest gelukkig? Waar krijg je energie van?
  2. Waar help jij anderen graag mee? Hoe help jij anderen vaak?
  3. Wat zou je doen als je zeker weet dat je niet zou kunnen falen?
  4. Over welke onderwerpen heb jij (ongemerkt) vaak gesprekken of discussies?
  5. Wat maakt jou boos over hoe de wereld eruitziet? Als je alles ter wereld tot je beschikking hebt, hoe zou jij dit willen oplossen?
  6. Wat is jouw favoriete afdeling in de boekwinkel? Wat is het eerste tijdschrift dat jij uit het schap pakt?
  7. Welk (deel van je) werk zou je onbetaald willen doen?
  8. Hoe was je als kind? Wat wilde jij toen worden en vond je leuk om te doen?

Meer lezen? In ons boek Gelukkigst (€22,95, o.a. verkrijgbaar bij uitgeverij Thema) nemen we je mee op onze reis en delen we de lessen van de inwoners van de meest, én van de minst gelukkige landen ter wereld. Van het Finse sinsu tot de Costa Ricaanse pura vida-lifestyle. De kleurrijke beschrijvingen van de landen en de bijzondere ontmoetingen zijn doorweven met wat wetenschappelijk onderzoek ons vertelt over het menselijk geluk. Ingrediënten uit de wereldkeuken om jouw persoonlijke versie van geluk te definiëren.

Meer lezen over het vinden van je passie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️