Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Liefde & Seks 3 jun 2019
Leestijd: 4 minuten

3 manieren om de passie in je relatie weer terug te krijgen

Waar in het begin van de relatie de passie er vanaf spatte, is dat inmiddels meer veranderd in comfort en gemak. Eerst deelden jullie meerdere keren per week de lakens, maar nu gaat dat steeds vaker richting de één keer per week. Of zelfs minder. Klinkt dat herkenbaar? Dan is de kans groot dat de passie uit je relatie verdwenen is. En dat is helemaal geen probleem, als je maar weet hoe je dat vuur weer terug krijgt. Wij helpen je op weg met drie tips. Want hoewel knuffelen voor de televisie in je onesie door sommige koppels echt als quality time gezien wordt, echt sexy is het niet. Naar loop van tijd is het heel gewoon dat de passie en romantiek minder wordt.

Passie is dé factor

Het belangrijkste om de passie weer terug te krijgen in je relatie, is nieuwsgierigheid. Nieuwsgierigheid is het key element om in elkaar geïnteresseerd in onszelf en in onze partner te blijven, aldus Esther Perel. Esther is een sex- en relatie-expert en heeft onder andere een besteller geschreven over dit onderwerp. Volgens Esther is er één belangrijke verantwoordelijkheid die iedereen in een relatie op zich zou moeten nemen: je eigen verlangens. Dat doe je met de volgende drie tips.

1. Maak een lijst met 10 dingen die je kunt doen om jezelf op te winden

Sta eerst een stil bij je eigen gevoel. Grote kans dat je géén zin hebt om te vrijen als je de hele avond met je urenadministratie gedaan hebt, maar dat je die feeling juist wel hebt wanneer je op een feestje bent en een paar wijntjes op hebt. Maak voor jezelf een lijst met tien dingen die je kunt doen om jezelf op te winden. Focus hierbij echt op jezelf, en niet op dingen die je partner kan doen om jou op te winden.

Bijvoorbeeld: ik wind mezelf op als ik…

  • op de dansvloer sta
  • ik matchend ondergoed draag
  • ik terug denk aan een spannende avond

2. Wacht niet op het juiste moment. Plan het.

Wachten op ‘het juiste moment’ voor seks is geen goede aanpak. Hierdoor zorg je er namelijk voor dat seks onderaan het prioriteitenlijstje komt te staan. En laten we eerlijk zijn: ‘s morgens plan je de hele dag in, tot aan de kruiden die je gaat gebruiken bij het avondeten aan toe. Waarom zou je dan ook niet een romantisch uurtje play time met je partner kunnen plannen?

Het enige waar je voor uit moet kijken, is dat de seks verplicht gaat worden. Dit voorkom je door creatief te zijn. Gebruik je fantasie. Zorg ervoor dat je partner geïnteresseerd is in wat jullie gaan doen. Tease hem overdag bijvoorbeeld een beetje. Betrokken seks is seks met voorbedachte raden, aldus Esther Perel.

Dit vind je misschien ook interessant: 9 wetenschappelijke redenen om je work-out in te ruilen voor seks

3. Kijk naar je partner met nieuwe ogen

Wanneer we naar iemand kijken die we nog niet kennen, kan dat heel mysterieus zijn. Je ontwijkt de blik van die persoon. Je weet niet wat je kunt verwachten, wat kan zorgen voor een (seksuele) spanning, vertelt Esther. En precies die seksuele spanning moet je zien terug te krijgen in jullie relatie. Die spanning kan zorgen voor een nieuw perspectief. In die specifieke spanning zitten geen verwachtingen waar je rekening mee moet houden – en juist dat biedt mogelijkheden. Dat zorgt voor erotiek.

Zorg er dus voor dat je je partner eens met andere ogen bekijkt. Probeer iets te weten te komen wat je nog helemaal niet wist. Vraag jezelf af wat je zo aantrekkelijk vindt aan je partner. En dan niet alleen qua uiterlijk, maar echt waardoor je je aangetrokken tot hem voelt. Wanneer jullie dit beiden doen, is de kans groot dat jullie allebei al snel weer aangetrokken tot elkaar voelen. En van het één komt het ander…

Ben je ook benieuwd geworden naar de verschillende fases van het liefdesbewustzijn? Schrijver Rosalinda Weel stelt zeven fases vast. Daarnaast willen we ook nog even benadrukken dat een ‘goede relatie’ dodelijk is voor je seksleven.

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
3 manieren om de passie in je relatie weer terug te krijgen
Sluiten