Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 21 sep 2018
Leestijd: 4 minuten

Zero waste tip #21: zo maak je je eigen beautyproducten (met recepten voor een scrub en deo)

Tijdens de Zero Waste Challenge in september geven we elke dag een tip om steeds een stapje makkelijker als zero waster door het leven te gaan. Nederlandse zero waste-expert Jessie Kroon van Het Zero Waste Project legt de kneepjes van het vak uit.

Als je je voetafdruk wilt verkleinen, is geen (of zo min mogelijk) afval maken een goede preventieve aanpak. Bij een zero waste lifestyle gaat het er ook om dat je alles wat je aan afval maakt, weer hergebruikt of recyclet. Zo voorkom je dat het uiteindelijk op een vuilnisbelt of erger, in de zee belandt. Wist je dat we maandelijks zo’n veertig kilo afval produceren per persoon?

De allerbelangrijkste tip: wees niet te streng voor jezelf. Doe waar jij je goed bij voelt, maak het leuk en haalbaar! En focus je op wat je wél kan en op nieuwe plekken die je gaat ontdekken. Zie het als dingen anders doen in plaats van niet meer doen.

Zero waste leven tip #18: Boodschappenlijstje maken? Gebruik oud papier of een whiteboard

Tip #21: maak je je eigen beautyproducten

Het leuke van zero waste leven is dat je ineens veel meer producten zelf maakt in plaats van voor elk dingetje naar de supermarkt loopt. Van kokosmelk tot een composthoop en van bloempotjes tot homemade havermelk. Het scheelt geld én onnodig plastic verbruik.

In een workshop van Het Zero Waste Project en DIY Soap leerden we helemaal zelf een gezichtsscrub en deodorant te maken. En we zijn helemaal fan, want het is niet alleen leuk om je handen uit de mouwen te steken, je gebruikt hierdoor alleen maar natuurlijke producten. En juist bij huidproducten is dat een fijne gedachte. De winkel in Amsterdam staat vol met glazen potjes, tonnen waaruit je olies kan tappen, bakken met suiker, havermout en nog véél meer natuurlijke ingrediënten. Dit is wat we leerden:

Zo maak je gezichtsscrub

Dit heb je nodig:

 • De basis voor een gezichtsscrub is: (bruine) suiker, havermout of koffiepoeder.
 • Gedroogde kruiden voor een helende werking, zoals rozenblaadjes, lavendel of kamille.
 • Voor een fijne textuur en hydraterende werking kies je een olie: olijfolie, amandelolie of kokosolie .
 • Etherische olie (ofwel essential oil) voor een fijne geur.
 • Zorg dat je ook een leeg, glazen potje hebt. Liever niet te diep, anders krijg je de laatste restjes er lastig uit.

Zo maak je gezichtsscrub: kies eerst een basis voor je scrub. Havermout kalmeert de huid, suiker is erg zacht en koffiepoeder is een wat scherpere scrub. Je kan er ook voor kiezen om de basiselementen te mixen. Zorg dat je zeker driekwart van je potje met deze basis vult. Voor de gewone huid kan je kiezen voor olijfolie of kokosolie, als je een net iets vettere huid hebt, is amandelolie een betere optie. Deze olie is rijk aan vitamine E.

Strooi er dan de gedroogde kruiden bij. Kamille heeft een kalmerende en ontstekingsremmende werking, net als lavendel. Ook werkt lavendel goed tegen een rode huid en eczeem. Dan is het tijd de essential oils toe te voegen voor een fijne geur. De winkel staat vol heerlijke geuren en je krijgt er zoveel advies als je maar wilt. Ik koos voor de ylang ylang olie en een paar drupjes mandarijn voor een frisse geur. Je roert het goedje goed door en klaar is kees! Je kan de scrub zo’n 3 tot 6 maanden bewaren.

Zo maak je zelf makkelijk goedkoper, simpele én natuurlijke huidproducten

Zo maak je deodorant

Zero waste-experts Nicky en Jessie Kroon vertelden tijdens de workshop dat veel mensen enthousiast zijn over hun zero waste lifestyle, maar soms huiverig over hun homemade deodorant. Toch schijnen zelfs de meest huiverige mensen uiteindelijk dol te zijn op deze deodorant: je kleren ruiken langer lekker én het is helemaal natuurlijk.

Dit heb je nodig:

 • Maizena (1,5 el) maakt de structuur van je deodorant dik en helpt vocht te absorberen.
 • Bakpoeder (0,5 el) om vieze geurtjes tegen te gaan en werkt anti-infecterend.
 • Kokosolie (1 el) zit vol antioxidanten en werkt hydraterend.
 • Eventueel: shea boter (dat zorgt ervoor dat het mengsel makkelijker smeert)
 • Etherische olie (7 – 10 druppels) zorgen voor een fijne geur.
 • Glazen potje dat redelijk plat is zodat je goed bij de laatste restjes kan.

Zo maak je je eigen deodorant: stop de maizena, bakpoeder en kokosolie in het potje en roer het goed door. Binnen de kortste keren ontstaat er een redelijk dik papje. Kies daarna een etherische olie uit die jij fijn vindt. Erica, de eigenaresse van DIY Soap raadt aan om te kiezen voor een geur van limoen of citroen omdat deze anti-infecterend werken.

Omdat de basis van je nieuwe deodorant kokosolie is, wordt het in een koude omgeving hard en juist vloeibaar wanneer het erg warm is. Dit los je op door er een beetje shea boter aan toe te voegen. Het mengsel giet je met lepel in het glazen potje en daar staat jouw deodorant! Het blijft zo ongeveer 1 jaar goed.

Meer lezen over de Zero Waste Challenge?

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zero waste tip #21: zo maak je je eigen beautyproducten (met recepten voor een scrub en deo)
Sluiten