Tessa Ham
Tessa Ham Welzijn 14 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Is kauwgom nou wel of niet goed voor je spijsvertering?

Vaak steek je een stukje kauwgom in je mond zonder er te veel over na te denken. Maar behalve dat je er een frisse adem van krijgt, heeft het kleine witte stukje nog veel meer effect op je lichaam. Wij doken in de wereld van kauwgom en kwamen erachter dat er voor- én nadelen aan het smakken zitten.

Het grootste effect heeft kauwgom op je spijsvertering. Maar is dat nou goed of slecht?

Is kauwgom goed voor je spijsvertering?

Kauwgom helpt je niet met voedsel verteren, maar helpt je spijsvertering wel op gang. Dit komt omdat het kauwen van kauwgom de aanmaak van speeksel bevordert. Ook slik je bij het malen van je kaken lucht in, wat er weer voor zorgt dat de darmen in beweging komen.

Je darmen krijgen het signaal dat er eten aankomt en maken zich daarom klaar om dat te verwerken. Ze beginnen met het produceren van maag- en andere spijsverteringssappen. Eigenlijk houdt het kauwen van kauwgom je spijsvertering dus een beetje voor de gek.

Helpt kauwgom kauwen je afvallen?

Doordat je spijsvertering ervan op gang komt, wordt vaak gedacht dat je door simpelweg kauwgom te kauwen af zou vallen. Maar er worden hierbij geen calorieën verbrand.

Uit onderzoek blijkt wel dat het cravings naar eten kan afnemen. Denk er alleen aan dat kauwgom niet zorgt dat de kilo’s van je lichaam vliegen. Je hebt een gebalanceerd dieet en meer beweging nodig als je echt zou willen afvallen.

Lees ook: Slimme mensen diëten niet (want afvallen begint in je hoofd)

Kauwgom bij darmoperaties

Het kauwen heeft dus wél effect op je spijsvertering. Waarom zou dit dan een voordeel zijn? Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven onderzocht in 2014 wat het effect van kauwgom kauwen is op de darmoperatie. 120 patiënten deden mee aan het onderzoek. De helft van de deelnemers kauwde kauwgom tot vlak voor en na de operatie. De andere helft deed dit niet.

Uit het onderzoek bleek dat voor en na een operatie kauwgom kauwen leidt tot minder complicaties. De darmwerking en ontlasting kwamen sneller op gang. En dat niet alleen: het aantal dagen dat patiënten in het ziekenhuis moesten blijven nam ook af. Er bleken zelfs minder nieuwe operaties nodig te zijn.

Dat kleine witte (suikervrije!) stukje lijkt nog veel meer verrassende krachten te hebben. Zo blijkt uit onderzoek van de Northumbria University dat kauwgom kauwen je stress vermindert. Weer een ander onderzoek toont aan dat het kauwen goed is voor de concentratie.

Wanneer kun je beter geen kauwgom kauwen?

We zeiden eerder al dat je door het kauwen lucht inslikt. Als je gevoelige darmen hebt, kan je de kauwgom daarom beter overslaan. Je kan dan namelijk last krijgen van winderigheid en boeren. Ben je overgevoelig voor zoetstoffen als sorbitol, die in de kauwgom worden toegevoegd? Dan kan kauwgom laxerend werken en krijg je diarree.

Daarnaast is het goed om te weten dat er vaak nanodeeltjes titaandioxide in kauwgom zit. Uit onderzoek blijkt dat deze stof bij langdurige blootstelling jouw spijsvertering juist zou kunnen aantasten. In Frankrijk is het dan ook vanaf januari 2020 verboden om titaandioxide aan producten toe te voegen.

Lees ook: Hoe kauwgom (en andere voeding) helpt om je beter te concentreren

Helemaal titaandioxide vermijden wordt in Nederland nu nog lastig. Zo zit het nog in tal van andere producten als tandpasta, brood, mayonaise en chocola. Het lastige is dat titaandioxide wel op het etiket vermeld staat, maar niet als er nanodeeltjes in worden gebruikt.

Ben jij iemand die de hele dag door kauwgom kauwt? Dan is het wel verstandig om te minderen. Net zoals met zoveel dingen geldt ook hier: gebruik het met mate. Dan zitten er wél voordelen aan.

Meer verrassende feiten over je gezondheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️