Josephine Kay
Josephine Kay | LinkedIn Body 27 nov 2017

Drie koppen koffie per dag heeft mogelijk een positief effect op je gezondheid

Het blijft een onduidelijk verhaal. De ene keer moeten we minder tot geen koffie drinken, en nu krijgen we weer te horen dat drie kopjes koffie best mag. Dat het goed is voor onze gezondheid, zelfs.

Volgens nieuw onderzoek van de British Medical Journal is het prima om drie tot vier kopjes koffie per dag te drinken. Het onderzoek ontdekte zelfs dat de kans op leverziektes en sommige vormen van kanker werden verkleind bij koffiedrinkers. Ook schijnt de kans op herseninfarcten aanzienlijk te verkleinen als je regelmatig een bakkie pleur drinkt.

Wat het onderzoek nog meer ontdekte? Dat je voorzichtig moet zijn met koffie drinken als je zwanger bent, én dat je niet opeens koffie moet gaan drinken omdat je denkt dat je er gezonder van wordt.

200 verschillende onderzoeken werden geanalyseerd, waarin werd gevonden dat mensen die geen koffie drinken, in vergelijking met mensen die zo’n drie kopjes drinken, meer kans hebben op hart- en vaatziekten. Wel wordt er benadrukt dat deze resultaten voorzichtig behandeld moeten worden, omdat er natuurlijk altijd meer factoren meespelen als het gaat om het waarom wel en niet kans hebben op een bepaalde ziekte. Denk aan factoren als leeftijd, of iemand wel of niet rookt, hoeveel ze sporten enzovoorts.

Wél zegt een van de onderzoekers, Paul Roderick, dat dit nieuwe onderzoek weer andere onderzoeken ondersteunt waarin wordt beweerd dat koffiedrinken goed voor ons is.

Nu moet je natuurlijk ook uitkijken dat je niet via andere middelen meer cafeïne binnenkrijgt zonder dat je het doorhebt. Denk aan een kop zwarte thee waar zo’n 75 mg cafeïne in zit, of een blikje cola waar 40 mg in zit, of een stukje chocolade waar ongeveer 25 mg in zit. Beetje wikken en wegen, dus.

Waarom koffie dan goed voor je is? Volgens de onderzoekers heeft dat te maken met anti-oxidanten die je binnenkrijgt.

Goed, het is eigenlijk nog steeds niet 100% duidelijk of het wél of niet goed voor je is. Maar volgens de wetenschappers van dit onderzoek kan het geen kwaad, tenzij je dus zwanger bent, of hartritmestoornissen hebt. Het is in ieder geval verstandig om altijd je arts te raadplegen.

Meer lezen

Ik probeerde een no coffee-challenge en ben een slappe, maar blije loser.

Fan van onze illustraties? Download onze wallpapers (voor laptop en mobiel!)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang ze gratis in je inbox 👇

Reageer op artikel:
Drie koppen koffie per dag heeft mogelijk een positief effect op je gezondheid
Sluiten