Tessa Ham
Tessa Ham Welzijn 3 aug 2020
Leestijd: 4 minuten

Koffie drinken hoeft helemaal niet slecht te zijn op deze manier (aldus een expert)

Er gaat niets boven een kopje zwart goud als je net wakker wordt. Toch wordt ons favoriete drankje vaak gelinkt aan negatieve bijwerkingen zoals brand maagzuur, problemen met je darmen en verhoging van het LDL-cholesterol. Is koffie drinken echt zo slecht voor je? En hoe kan je toch koffie drinken zonder risico te lopen?

Gelukkig is er volgens maagdarm-specialist Marvin Singh een manier om optimaal van je dagelijkse bakkie te kunnen genieten. Mét de voordelen van koffie (want ja, die zijn er ook) en zonder de risico’s.

We houden van koffie

Koffie is in feite onderdeel van onze cultuur. Per dag wordt er in Nederland gemiddeld 6,5 miljoen liter gedronken. Dat is ongeveer 150 liter per persoon op jaarbasis! Het is duidelijk: we love our coffee. Hoe erg is dit? Over dit zwarte goud gaan namelijk net zoveel negatieve als positieve verhalen de ronde.

De nadelen van koffie

De grootste nadelen ontstaan eigenlijk als je er te veel van drinkt, vooral als je gevoelig voor cafeïne bent. Brandend maagzuur is bijvoorbeeld een veelvoorkomende bijwerking van te veel cafeïne.

Er is ook onderzoek geweest dat aantoont dat mensen die koffie drinken meer vatbaar zijn voor het ontwikkelen van het prikkelbare darm syndroom (PDS). Het zal vast geen verrassing zijn dat het drankje problemen aan de darmen kan geven (in andere woorden: koffie laat je poepen). Dit komt vooral omdat koffie een stimulerend middel is.

Er is daarnaast een onderscheid te maken tussen kookkoffie en koffie gezet met een cafetière, en andere soorten koffie (zoals filterkoffie). Op deze twee manieren zit er namelijk veel cafestol in je koffie. Volgens het Voedingscentrum is dit de stof die je LDL-cholestrol verhoogt. Dit kan blijven plakken aan de binnenwand van je bloedvaten.

Als je een paar kopjes per dag drinkt, is er trouwens nog geen man overboord. Alleen als diehard koffieliefhebber moet je oppassen. Met kookkoffie of koffie gezet met een cafetière kun je 4 kopjes drinken zonder last te hebben van nadelige gevolgen.

Lees ook: We hebben een haat-liefdeverhouding met koffie (is het nou slecht?)

De voordelen van koffie

De meeste mensen drinken het drankje om de voordelen. Het is bewezen dat het een positief effect kan hebben op je alertheid, waakzaamheid, focus, reactietijd en zelfs fysieke prestaties.

Daar houdt het overigens niet bij op: volgens het Voedingscentrum hangt het drinken van 2 tot 4 koppen koffie per dag samen met een ongeveer 10 procent lager risico op hartziekten en beroertes. Ook is er sterk bewijs dat 5 koppen koffie per dag (in vergelijking met geen) samen hangt met een 30 procent lager risico op diabetes type 2.

Maar het grootste voordeel is misschien wel het gevoel dat je krijgt als je je eerste kopje koffie drinkt ‘s ochtends. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat we niet per se verslaafd zijn aan de smaak van koffie, maar het gevoel van koffie drinken en de associatie die je daarmee hebt. Oftewel: dat geluksmomentje als je verse koffie ruikt en je eerste slok neemt.

Dit vind je vast ook interessant: Waarom ik stopte met mijn koffie-detox (het is minder ongezond dan veel mensen denken)

Genieten zonder de risico’s

Er is geen reden om je dagelijkse bakkie pleur te laten staan dus. Maar hoe zorg je er nou voor dat je geniet van de voordelen? En geen risico loopt op de negatieve bijwerkingen? Maagdarm-specialist Marvin Singh weet raad op Mind Body Green.

Volgens hem ligt de oplossing ‘m in microdosing. Onderzoeken suggereren namelijk dat lagere doses cafeïne met regelmatige tussenpozen gedurende de dag ervoor zorgen dat je kunt genieten van alle voordelen, zonder risico te lopen op de bijwerkingen. In andere woorden: je kunt je kopjes koffie beter verspreiden over de dag. Nu drinken we ze vaak ‘s ochtends allemaal achter elkaar.

Denk er dan wel aan om kleinere kopjes te drinken. Of misschien na je eerste kopje over te schakelen naar groene thee. Ter vergelijking: een kopje koffie bevat vaak 100 mg cafeïne, een espresso 85 mg en een kop groene thee 40 mg.

De laatste tip die Singh mee wil geven is om te kiezen voor een hoogwaardige, natuurlijke bron van cafeïne. Bekijk het etiket en vermijd producten waar veel allergenen, irriterende stoffen voor de darmen, kleurstoffen of bindmiddelen in zitten.

Gelukkig is er dus geen reden om afstand te doen van ons bakkie pleur. Maar als jij je af en toe onrustig en zenuwachtig voelt door de cafeïne, is het misschien een goed idee om microdosing eens te proberen.

Verder lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Koffie drinken hoeft helemaal niet slecht te zijn op deze manier (aldus een expert)
Sluiten