Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 15 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Muziek luisteren is goed voor je gezondheid: maar waarom?

De wekker gaat af met een liedje uit mijn favoriete film, onder de douche neurie ik onbewust de laatste hits en op weg naar werk knalt er vrolijke Franse pop door mijn headphones. Onbewust speelt muziek een grote rol in mijn leven, en daarin ben ik vast niet alleen. Nu blijkt uit recent onderzoek dat muziek luisteren goed is voor je gezondheid. Is dát even een meevaller.

Dat muziek zorgt voor positieve zaken in ons lichaam, is niet bepaald verrassend. Eerder schreven we over het feit dat muziek ons scherper houdt en dus kan leiden tot een betere concentratie, maar ook dat het therapeutisch werkt en onze sportprestaties verbetert.

Muziek luisteren als remedie voor stress…

Alsof het bovenstaande nog niet genoeg motivatie is om meer naar muziek te luisteren, deed recentelijk onderzoek (van Sonos) daar nog een schepje bovenop. Een ondervraging van 12.000 participanten wereldwijd onthulde de relatie tussen muziek en gezondheid, en die blijkt verrassend positief.

Gezondheid werd in dit onderzoek opgedeeld in verschillende facetten. Ten eerste werd gekeken naar algemene stressniveaus. De resultaten tonen aan dat 81 (!) procent van de Nederlandse deelnemers een verlaging van stressgevoelens ervaart als hun favoriete nummer op staat. Last van een stressvolle werkomgeving? Je favoriete nummer afspelen tijdens een momentje voor jezelf is dus een go to anti-stress-tip.

Dit vind je misschien ook interessant: Een beter reactievermogen door het spelen van een muziekinstrument

…en als boost voor seks en sport

Ook werd er gekeken naar de relatie tussen muziek en seks. Erg interessant is de bevinding dat 59 procent van de deelnemers vindt dat seks beter en avontuurlijker wordt door de juiste muziek. Wanna spice up your sex life? Experimenteer eens met muziek, het zou zomaar voor een extra vonk kunnen zorgen.

Een 3de interessante bevinding was de relatie tussen muziek en gezondheidsdoelen. De grote meerderheid geeft namelijk aan dat muziek helpt om doelen bij het sporten te behalen. Dat is mooi, want sporten en bewegen is buitengewoon goed voor je hersenen, zoals we eerder schreven.

Conclusie? Muziek luisteren boost de gezondheid door het verminderen van stress, het opspicen van seks én het motiveren om te sporten. Aan je gezondheid werken was nog nooit zo gemakkelijk!

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️