Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 29 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Waarom sporten en bewegen zo goed is voor je hersenen

Een uurtje door het park lopen, lopend naar de supermarkt in plaats van met de fiets en een fijn yogaklasje. Het is niet alleen fijn om te bewegen en te sporten, maar het heeft ook langdurige voordelen voor zowel je lichaam als je hersenen. We leggen uit hoe dat zit.

Bewegen doen we omdat we het leuk vinden, omdat we ons er goed bij voelen of in sommige gevallen om af te vallen. Waar we misschien niet in eerste instantie aan denken, is dat het ook heel goed is voor onze hersencapaciteit. Sterker nog, dat is al vaker wetenschappelijk bewezen.

Ook lazen we al eerder dat uit onderzoek is gebleken dat jonge vrouwen die vaak seks hebben, een beter geheugen hebben dan vrouwen die minder vaak seks hebben. Het mag duidelijk zijn: sporten en bewegen zorgt ervoor dat je hippocampus groeit. Je hippocampus is het deel van je hersenen dat essentieel is voor je geheugen en leervermogen.

Een beter geheugen door cardio

Er zijn meerdere redenen waarom sporten ons cognitieve geheugen helpt verbeteren. Cardio zorgt ervoor dat je hartslag omhoog gaat. Ook ga je zwaarder en sneller ademen (dat hangt echter wel af van de intensiteit van je workout). Als jij zwaarder en dieper ademt, komt er meer zuurstof in je lichaam. De zuurstof komt in je hersenen terecht. Hierdoor wordt de productie van neuronen gestimuleerd in de delen van je hersenen die verantwoordelijk zijn voor je geheugen en gedachtes.

Lees ook: 3 nieuwe cardio workouts (weer eens wat anders dan die eeuwige loopband)

Een andere factor waaruit het verband tussen je geheugen en cardio blijkt, zijn je neurotrofinen. Dit zijn stoffen die er in je hersenen voor zorgen dat de zenuwcellen en gliacellen goed kunnen blijven werken (oftewel, dat ze blijven leven). Sporten en bewegen zorgt ervoor dat er meer neurotrofinen aangemaakt worden, wat er weer voor zorgt dat je geheugen beter wordt én dat je beter kunt leren.

Daarnaast worden er met sporten ook nog eens extra neurotransmitters in je hersenen aangemaakt, vooral serotonine, waardoor zowel het verwerken van informatie als jouw stemming een boost krijgen. Klinkt als een win-win-win situatie, niet?

Maakt het uit wélke sport je doet?

Als je specifiek gaat trainen om je geheugen te trainen, ga dan voor een oefening waarbij je focust op balans, flexibiliteit en fitheid. Het combineren van verschillende disciplines is beter dan de hele tijd één oefening te doen waar je niet bij na hoeft te denken.

Maar aan de andere kant, elke vorm van beweging is beter dan geen beweging. Kies daarom iets waar jij vrolijk van wordt. Ga rennen, mountainbiken, of boek je favoriete hot-yogaklasje. Kom in contact met de natuur. Wanneer je buiten gaat sporten, profiteer je daar zowel fysiek als mentaal van.

Motivatie nodig? Zo heb je weer zin in je workout

Meer lezen over sporten:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Psychology Today

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️