Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 6 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Jonge vrouwen die vaak seks hebben, hebben ook een beter geheugen (zegt onderzoek)

Je geheugen trainen door seks te hebben? Wellicht werkt het. Uit een onderzoek in Archives of Sexual Behavior blijkt namelijk dat de hoeveelheid seks die een jonge vrouw heeft, gelinkt is aan het verbale geheugen. Interessant. Hoe zit dat?

Een apart onderzoek, zou je denken. Toch is het niet de eerste keer dat wetenschappers onderzoek deden naar de invloed van seks op het geheugen. Eerder werd dat gedaan bij verschillende diersoorten. Ze kwamen er toen achter dat het hebben van seks kan leiden tot neurogenese, waarbij nieuwe neuronen ontstaan. Reden genoeg om onderzoek te doen bij mensen.

Woorden werden beter onthouden

Om het onderzoek uit te voeren, ondervroegen de wetenschappers 78 (heteroseksuele) vrouwen van 18 tot 29 jaar oud. Zij kregen een flinke vragenlijst onder hun neus, met onder andere de vraag hoe vaak zij seks hebben. Ook deden de vrouwen geheugentesten waarbij ze foto’s van gezichten en woorden te zien kregen die ze moesten onthouden.

The Sex Issue: het geheim hoe je bewuster van je seksleven kan genieten

Wat blijkt? Vrouwen die vaker seks hebben, hebben een beter geheugen. Toch is de uitkomst van het onderzoek niet zo simpel. Dit bleek namelijk alleen wanneer ze woorden moesten herinneren en dus niet bij gezichten. Ook de hoeveelheid seks had geen invloed op de mate waarin de gezichten konden onthouden. Ouch. Pijnlijk, zo na de seks.

De hippocampus

Het geheugen wordt geregeld door de hippocampus, een belangrijk deel van de hersenen. Het speelt een belangrijke rol bij de opslag van informatie in het geheugen, de ruimtelijke oriëntatie en het controleren van gedrag dat van belang is om te overleven. Dus ook het onthouden van woorden wordt bepaald op de hippocampus.

Hoe die link precies werkt, werd echter niet duidelijk. Ook is er enkel onderzoek gedaan naar deze groep. Voor nu is de uitkomst in elk geval dat jonge vrouwen die vaker seks hebben (zeggen ze), beter woorden onthouden. Food for thought!

Je geheugen trainen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️