Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Psyche 6 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Waarom je zou moeten ploeteren in je moestuin om stress te verminderen

Tegenwoordig horen we niks anders om ons heen dan vrienden, collega’s of familie die stress hebben. Stress om een te druk en veel te volgepland leven. Maar wist je dat je stress zelf redelijk makkelijk kunt verminderen? Je kunt aan mindfulness doen of een goed boek lezen, maar ook de natuur in gaan. Leuke bijkomstigheid: je hoeft er niet eens ver van huis voor te gaan. Lekker ploeteren in je moestuin werkt evengoed.

Heb je geen moestuin? Dan is het hoog tijd om er mee te beginnen. Je kan je eigen groenten verbouwen (scheelt geld en plastic), het vermindert stress én je wordt er rustig van. Een mooi voornemen voor in het nieuwe jaar, dachten we zo.

Minder stress door ploeteren in je moestuin

Je wordt niet alleen rustig en minder gestrest van ploeteren in je moestuin, je wordt er ook nog eens creatiever van. Tenminste, als we Floor Korte mogen geloven. Met haar nieuwe boek Een jaar in de moestuin – journal, wil ze ons ook laten ervaren hoe rustig je hiervan kan worden. Door het boekje leer je als basis gemakkelijk groente, fruit en kruiden verbouwen in je eigen tuin.

Doe dit elke dag zes minuten en verminder je stressgevoel (geen meditatie)

Stressvrije zone

Volgens Floor kan je eigen moestuin jouw persoonlijke stressvrije zone worden. Hoe dat zit? Door in de tuin bezig te zijn, leer je niet alleen veel over de natuur, maar ook over jezelf. Zeker als je je moestuinmomenten bij houdt in het boekje.

Je leert van het plannen maken om je moestuin bij te houden, maar ook van de mislukkingen en successen (zoals een goede of slechte oogst). Maar ook kun je jezelf steeds weer uitdagen door telkens iets anders te oogsten. Het wordt zo een leuke bezigheid waar je steeds enthousiaster van wordt. Doordat je zo bezig bent met je moestuin, gaan je gedachten op nul en vermindert je stresslevel vanzelf. Heerlijk toch?

Goed voornemen voor 2019

Dus staat ‘minder stressen’ toevallig op jouw lijstje met goede voornemens? Dan is het een goed idee om dat dit jaar écht waar te gaan maken (of ze wat realistischer te maken). Dat kan natuurlijk door jezelf uit te dagen en je een eigen moestuin te beginnen. Zeker een goed idee als je iets wilt hebben om het mediteren mee af te wisselen.

Wil je je eerst nog wat meer inlezen in tuinieren? Floor heeft ook een blog en schreef al eerder een boek: De moestuin, my stress free zone. 

Meer over je stress verminderen

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️