Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Psyche 3 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Mediteren: je ademhaling is het allerbelangrijkste en dit is waarom

Mediteren klinkt voor veel mensen als een onmogelijke opgave. Maar als je de kunst van ademhalen leert beheersen, wordt mediteren een piece of cake. Je ademt zuurstof in, hetgeen wat ons in leven houdt, en je ademt afvalstoffen uit, alle troep die je niet wilt. We vertellen je alles over mediteren en je ademhaling.
Mediteren leert ons om los te laten en stil te zijn in het nu en het hier. Het belangrijkste daarbij is dat je op de juiste manier ademhaalt. In deze gids leggen we je uit wat meditatie precies is en vertellen we je alles wat je wilt weten over mediteren.

Een leven lang ademhalen

Dat ademhalen belangrijk is, spreekt voor zich. Ons leven begint met een ademhaling en eindigt met één laatste ademhaling. Toch doen we dit vaak niet op de juiste manier. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat de meerderheid van de mensen, maar 30% van hun ademhalingscapaciteit gebruikt.

Bewust ademhalen

Hoe vaak sta jij stil bij de manier waarop je ademhaalt? De meeste mensen bijna nooit. Bij mediteren draait het allemaal om een bewuste ademhaling. Je ademt bewust in en je ademt bewust uit. Door je hier volledig op te focussen, bereik je een punt van bewustzijn.

We ademen dus voornamelijk onbewust, terwijl bewust ademhalen ontzettend belangrijk is. Een goede ademhaling heeft effect op ons lichaam en onze geest.  Het vermindert depressieve gevoelens, verlaagt ons bloeddruk en bevordert de concentratie.

Mediteren: je ademhaling is alles

Er staat elke dag wel iets op de planning, niet alleen op werk, maar ook thuis. Dus aan helemaal niets denken: hoe moet dat? Door te mediteren leer je loslaten en focus je op niets anders dan op het nu. Mediteren kan in principe overal, maar als je net begint met mediteren is een stille ruimte wel het handigst.

Hieronder vind je een simpele ademhalingsmeditatie die je helpt om rustig te worden tijdens stressvolle momenten.

  1. Relax, ontspan je schouders en maak je rug lang.
  2. Adem rustig in door je neus vanuit de onderkant van je buik. Laat je adem vervolgens stromen naar het midden en daarna naar je borstkast. Doe dit vier seconden lang.
  3. Let it go, adem ontspannen uit via je mond. Ook hier begin je vanuit de onderkant van je buik tot aan je borstkast. Doe dit acht seconden lang.
  4. Herhaal deze oefening drie tot vijf keer achterelkaar. Concentreer je volledig op je ademhaling, op hoe je buik zich vult met lucht en op de leegte die daarna volgt.

Dit vind je misschien ook interessant: Is meditatie wel zo goed als we allemaal denken?

Oefening baart kunst

Oefening baart kunst en geduld is een schone zaak: het zijn clichés, maar het is óh zo waar. Neem je tijd om het onder de knie te krijgen, want je krijgt er zoveel voor terug. Mediteren is een krachtige tool die je rust geeft en is de moeite daarom meer dan waard.

Er zijn zelfs ademhalingstechnieken voor het loslaten van trauma’s en om in slaap te vallen. Op de juiste manier ademhalen is dus echt van belang en essentiel bij mediteren.

Meer over mediteren en ademhaling:

Wil je meer inspirerende verhalen en tips lezen? Schrijf je in voor de Bedrock Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️