Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 3 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Moeite met concentreren? Zo sluit je je af van omgevingsgeluid

Sommigen hebben geen enkel probleem om in een gezellig kantoor of café te werken vol geroezemoes. Daar ben ik stiekem hartstikke jaloers op. Want anderen worden meegezogen in elk (ongepast) gesprek en raken afgeleid door elke beweging of prikkel in de buurt. Met deze tips sluit je je af van je omgevingsgeluid! Zelfs tijdens het schrijven van dit artikel luister ik onbedoeld met één oor naar het gesprek van mijn collega’s terwijl ik oordopjes draag die écht geluidsdempend zijn. Helaas, ik kan er niks aan doen. Zet mij in een stille, witte ruimte en ik ben zo productief als een kind dat een ritalin-pilletje of drie op heeft. Maar soms is het niet anders en heb je nou eenmaal te dealen met een kantoor, collega’s of andere prikkels.

Doei doei productiviteit

Volgens Julian Treasure – onderzoeker van geluiden en adviseur in de zakenwereld over hoe werknemers moeten omgaan met geluiden – neemt je productiviteit door afleidende geluiden met 66 procent af. In zijn TED-talk vertelt Treasure dat kantoor-herrie de zakenwereld in Europe zo’m 30,8 miljoen euro per jaar scheelt.

Nogal jammer, want het is ook hartstikke leuk én goed voor je creativiteit om anderen om je heen te hebben en lekker te kunnen sparren. Maar hoe concentreer je je nou in een omgeving vol prikkels als geluid, leuke gesprekken, hondjes, baby’s, muziek, rond zoemende bijen, knisperende snoeppapiertjes, een trillende telefoon? HELP!

4 tips om je af te sluiten van omgevingsgeluid

Gelukkig zijn er best wat tips en trucs om je toch fijn te kunnen concentreren op je werk. We zetten ze voor je op een rij.

Zet alle geluidjes uit

De nummer één afleiding is vaak je telefoon of laptop. Maar die heb je tegenwoordig ook vaak nodig voor je werk. Zet daarom je notificaties uit. Niet alleen op Whatsapp, maar ook op Facebook, je e-mail en Instagram. Om geen echte noodgevallen te missen, kan je met jezelf afspreken dat je op vaste tijdstippen je telefoon en mail checkt, maar beperk het tot drie keer per dag bijvoorbeeld. Gelukkig zijn daar ook apps voor.

Plan je focus time

Heb je een deadline of moet je écht even dat project afmaken? Plan er dan gewoon tijd voor in je agenda. Zo heb je ook geen andere afspraken of dingen die er tussen kunnen komen. Licht desnoods je collega’s in en heb natuurlijk je telefoon op stil.

Zorg voor meer productiviteit door je kantoor zo in te richten

Geluidsdempende koptelefoon of oordoppen

Lang leve de technologie! Wist je al dat je tegenwoordig hele handige koptelefoons hebt die je niet alleen van kwalitatief geluid voorzien maar ook een ‘noise cancelling’-functie hebben? Zo word je letterlijk afgesloten van je omgevingsgeluid en kan je ongestoord verder werken! Volgens Treasure stijgt je productiviteit weer met 46 procent als je geluidsmaskerende technologieën toepast en maken de werknemers tien procent minder fouten.

Let op wat je eet

Bepaalde voedingsstoffen bevorderen je concentratie en anderen maken je extra moe. Zwaar eten zoals brood en warme maaltijden midden op de dag zorgen voor een mega after dinner dip. Voorkom dat door te gezond en fris te lunchen met eten vol vezels, vitaminen proteïnes!

Meer lezen over werk?

De beste verhalen in je inbox ontvangen? Meld je aan voor de Bedrock Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️