Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 18 dec 2017

Is mindfulness een alternatief voor Ritalin bij ADHD?

Naar schatting zijn er in Nederland zo’n 60.000 tot 100.000 kinderen met ADHD. Aan de meeste van deze kinderen wordt Ritalin voorgeschreven: een middel waarvan klinisch is bewezen dat het helpt tegen de aandachts- en hyperactiviteitsaandoening. Maar is dit de enige oplossing? Om te onderzoeken of mindfulness een goed alternatief kan zijn heeft UvA-Minds het onderzoek ‘Meditatie of Medicatie’ gestart.

Ongeveer 4,5% van de kinderen tussen de 4 en 18 jaar gebruikt op dit moment medicaties voor de behandeling van ADHD. Maar een gezond kind medicijnen geven omdat het zo druk is in het hoofd, daar staat niet iedereen om te juichen. Het gebruik van Ritalin is namelijk niet zonder risico: het medicijn (methylfenidaat), kan onder andere zorgen voor slaapstoornissen en een groeiachterstand bij kinderen.

UvA-Minds onderzoekt daarom of mindfulness een goed alternatief zou zijn. In het onderzoek – dat in januari 2014 is gestart onder leiding van Dr. Susan Bögels – krijgen twee groepen jongeren gedurende een aantal maanden een verschillend behandelplan. Je raadt het al: de ene groep krijgt pillen, de andere groep gaat chillen.

Ben je benieuwd of mindfulness dé oplossing is voor een kinderen met ADHD? De documentaire ‘Pillen of chillen’ is nu online te kijken op NPO.

Meer lezen?

Waarom mindfulness goed is voor kinderen (en je er niet jong genoeg mee kunt beginnen)

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Is mindfulness een alternatief voor Ritalin bij ADHD?
Sluiten