Kiara Louis
Kiara Louis Psyche 3 jul 2018
Leestijd: 4 minuten

De 10 beste meditatietips om direct mee te beginnen

Meditatie is heel waardevol om in je leven te implementeren. Elke dag vijf minuutjes zitten maakt je liever naar jezelf, naar anderen en laat je beter omgaan met emoties. Eigenlijk zijn de voordelen eindeloos. Ook bij Bedrock zijn wij groot fan van meditatie. Daarom delen we tien meditatietips om te beginnen, zodat jij meteen aan de slag kan. Je eigen hoofd kan soms best een verwarrende plek zijn. Als er vooral negatieve gedachten inzitten, bijvoorbeeld. Sommige mensen praten geeneens, maar schreeuwen tegen zichzelf. Niet heel gezellig. Vaak zouden we dit soort dingen nooit tegen een vriendin zeggen. Door te mediteren, word je hier bewust van. Misschien had je niet door welke gedachten allemaal voorbij kwamen en kom je hier tijdens jouw meditatiesessie achter. We delen tien meditatietips van auteur Leo Babauta.

Voordat je begint: Wat is meditatie nou precies? (alles wat je wilt weten)

Tips voor een fijne meditatie

Voordat je begint met mediteren, is het fijn om te weten wat mediteren nu precies is en wat het voor je kan betekenen. De volgende stap naar een fijne sessie is: gewoon doen. En deze praktische meditatietips kunnen je daar goed bij helpen.

1. Begin met twee minuten mediteren

Maak meditatie zo laagdrempelig mogelijk, tipt Babauta. Twee minuten lijkt enorm makkelijk en dat is perfect. Begin met twee minuten. Als dat goed gaat tel je daar weer twee minuten bij op. Voor je het weet, ben je dagelijks tien minuten aan het mediteren. Op deze manier geef je jezelf voldoende tijd om er een gewoonte van te maken van mediteren.

2. Doe je meditatie meteen in ochtend

Elke dag mediteren, is makkelijker gezegd dan gedaan. Ook wij vergeten vaak onze dagelijkse meditatie. Dat voorkom je door elke ochtend een reminder te zetten voor jezelf, meteen als je opstaat. Of plak ergens een briefje met ‘mediteren’ op een plek waar je dit sowieso ziet om jezelf te reminden.

3. Denk niet na over het ‘hoe’

Hoe je moet zitten, waar of op welk kussen: het maakt eigenlijk allemaal niks uit. Het belangrijkste is beginnen. Het is sowieso maar voor twee minuten, dus gewoon zitten is prima. Let er wel op dat je je comfortabel voelt. Als je na een periode dagelijks een half uur zit, kan je wel investeren in een fijn meditatiekussen.

Mediteren op het strand
Simon Rae via Unsplash

4. Observeer gevoelens

Bij het begin van je meditatiesessie, check je eerst hoe je je voelt. Hoe voelt je lichaam? Welke gedachten gaan door je hoofd heen? Misschien ben je heel druk, of juist heel moe. Zie wat je ziet, alles is goed.

5. Tel je ademhaling

Na een check-in, leg je de focus bij de ademhaling. Ga met je aandacht naar je ademhaling, volg het van inademen tot het laatste restje lucht wat je uitademt. Bij het inademen tel je één, bij het uitademen twee. Tel tot tien op deze manier, daarna begin je opnieuw. Een goede manier om meditatie toe te passen als beginner.

6. Kom terug na afleiding

Je gedachten gaan ongetwijfeld afdwalen. Dat is helemaal prima. Als je dit opmerkt, glimlach dan en ga weer terug naar je ademhaling. Dat is je ankerpunt waar je altijd kan terugkomen. Wanneer je tot tien aan het tellen bent, begin je weer vanaf één als je afgeleid bent. Hierbij kan soms wat frustratie kijken en ook dat mag gewoon. Mediteren is oefenen en na een tijdje gaat het steeds beter.

7. Wees lief voor jezelf

Tijdens een meditatie kom je van alles tegen: gedachtes, emoties, energieën. Fijne gevoelens en minder fijne gevoelens. Kijk naar beide met een vriendelijke houding. Wees lief voor alles wat je tegenkomt. Zie ze als vrienden, niet als indringers of vijanden, tipt Babauta. Ook negatieve emoties zijn  een deel van jou. Wees vriendelijk naar jezelf.

8. Denk niet over ‘het verkeerd doen’

Goed nieuws: je kan eigenlijk niks fout doen, zolang je vriendelijk naar jezelf blijft. Maak je geen zorgen over verkeerd mediteren. Er is simpelweg geen perfecte manier. Onze tip: geniet gewoon van het proces.

9. Je mag gedachten hebben

De grootste misvatting over meditatie is dat je geen gedachten zou mogen hebben. Daar gaat het niet om, al kan dat soms wel gebeuren. Als je gedachtes hebt, is dat compleet normaal. Iedereen heeft dat. Onze geest is geen machine die we zomaar aan of uit kunnen zetten. In plaats daarvan kan je oefenen met focussen en dit toepassen als je brein afdwaalt.

10. Accepteer wat naar boven komt

Angst, woede of frustratie: het liefst gaan we ze uit de weg. Tijdens een meditatie kan je proberen deze toe te laten. Vooral als je het teruggaan naar de ademhaling al goed beheerst. Na een week dagelijks mediteren, kan je proberen om bij je gevoelens te blijven. Meditatie is de manier om gevoelens te observeren en accepteren.

Meditatie-oefeningen voor beginners

ls je net begint met mediteren, is het fijn om wat meer low-key te starten. Meteen 60 minuten jezelf overgeven aan een mindfulness-meditatie kan ietwat teveel gevraagd zijn als je net om de hoek komt kijken. Deze vijf meditatie-oefeningen voor beginners zijn perfect als je langzaam maar zeker wat meer ervaring met mediteren wilt krijgen. En probeer ook deze simpele meditatie-oefening met chocolade. Mindful én lekker!

Meer lezen over meditatie en mindfulness?

Meld je aan voor onze Bedrock Weekly en ontvang wekelijks de beste artikelen!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️