Kiara Louis
Kiara Louis Psyche 1 jul 2018
Leestijd: 9 minuten

Wat is meditatie nou precies? (alles wat je wilt weten)

Meditatie wint aan populariteit, het zou dé sleutel zijn naar een mindful leven. Vandaar dat zoveel mensen Headspace op hun telefoon hebben staan. Het uiteindelijke doel van meditatie is verlichting, volgens het Boeddhisme. In de neuropsychologie is mediteren vooral de weg naar meer synaptische verbindingen of zelfs een groter brein, blijkt uit onderzoek van Harvard. Maar wat is meditatie nou eigenlijk?

Wat is meditatie

We hebben allemaal weleens geprobeerd om in een kleermakerszit een kwartiertje aan niks te denken. Maar wat is meditatie eigenlijk? Het is een techniek waarmee we onze geest tot rust kan komen. We kunnen een bepaalde staat van bewustzijn bereiken, die heel anders is dan de staat waar we normaal in zijn. Dat betekent dat we door alle lagen van onszelf heengaan en uiteindelijk bij die staat van bewustzijn kunnen komen.

Meditatie en bewustzijn

Zo’n bewustzijn kan omschreven worden als een gevoel van stilte, rust of gelukzalig gevoel. Meditatie hoort niet bij een religie, maar is wel onderdeel van het Achtvoudige Pad binnen het boeddhisme. Ook de neuropsychologie erkent de werking van mediteren, het is een proces waarvan de stappen en gevolgen duidelijk kunnen worden gedefinieerd. Je kan op allerlei manieren meditatie beoefenen, er is niet één juiste manier. Dat scheelt weer. Zoals monnik Thich Nhat Hanh meditatie heel mooi omschrijft: “To meditate does not mean to fight with a problem. To meditate means to observe.”

Gedachtes controleren door te mediteren

Mediteren draait dus niet om de controle over gedachtes hebben. Veel mensen denken dat het daar juist wel om draait en stoppen er vervolgens mee als dat niet lukt. Helemaal niet nodig, want gedachtes horen bij ons en zijn ook niet perse negatief. Sowieso leer je tijdens het mediteren dat niks goed of slecht is. Door dagelijkse beoefening leer je alles te observeren en accepteren, zonder bij gedachtes of emoties enorme verhalen te verzinnen.

Waar komt meditatie vandaan?

Meditatie, en de basisconcepten daar omheen, is binnen veel geloven en culturen een belangrijk onderdeel. Veel mensen geloven dat dit bijdraagt aan hun spirituele ontwikkeling. Als we tegenwoordig kijken naar meditatie, zou je denken dat we al jaren mediteren.

Toch werd meditatie pas begin de 20ste eeuw geïntroduceerd in de Verenigde Staten, door Swami Vivekananda. Vervolgens werd het populair door Paramehansa Yogananda. In de jaren ’60 groeide de interesse in meditatie enorm door Maharishi Mahesh Yogi die les ging geven in Transcendente Meditatie.

De oorsprong van meditatie

Natuurlijk kunnen we de echte oorsprong van meditatie veel eerder vinden. De precieze datum van de herkomst van meditatie is onbekend, maar wordt door archeologen geschat op 5000 tot 3500 jaren voor nul.  Een aantal duizend jaar later, rond 1500 v.C. werden de tastbare documenten van meditatie gevonden.

Dit waren lessen in de zogeheten Vedas en werden gevonden in India. Even later, tussen 600 en 500 v.C, ontwikkelde meditatie zich in het Chinese Taoïsme en Indiase Boeddhisme. Uiteindelijk werd tussen 400 en 100 voor nul de Yoga Sutras of Patanjali geschreven en werd het Achtvoudige Pad bedacht. Dat is nog steeds de basis voor verlichting (waar meditatie onderdeel van is). Inmiddels leven we in 2018 en is in elke grote stad wel een yogaschool te vinden.

Wist je dat: Meditatie kan je relatie redden (en dit is waarom)

Wat is het en waarom zou je mediteren

Het doel van mediteren is voor iedereen heel verschillend. De één is op zoek naar verlichting, de ander wil gewoon even vijf minuten ontspannen. Dat is allebei helemaal prima. Er is geen goed of fout. De voordelen van mediteren zijn dan ook eindeloos.

  • Je ziet dingen duidelijker (zoals die gedachtes die je vertellen om je bootcamp-klasje over te slaan. Dat zijn namelijk ook maar gedachtes)
  • Je krijgt meer compassie en wordt een liefdevoller persoon
  • Je wordt minder gefrustreerd en kan je boosheid sneller loslaten
  • Je concentratie wordt beter waardoor je dingen efficiënter gedaan krijgt
  • Je ervaart minder stress (in plaats van de vecht-vluchtmodus ga je over op de ruststand)
  • Je herkent de mentale patronen die je dagelijks bezighouden en leert om deze beter los te laten
  • Je leert om beter in het moment te leven en minder op te gaan in de duizenden gedachtes die je hebt

Dit vind je misschien ook interessant: 5 dingen die de wetenschap zegt over meditatie

Het ultieme doel: verlichting

Mediteren is onderdeel van het Achtvoudige Pad waarbij het ultieme doel verlichting is. Wat is die verlichting precies? Het Boeddhistisch Dagblad legt dit duidelijk uit:

“Verlichting staat voor de volledige ontwikkeling van hoofd en hart, van verstand en gevoel. Het staat voor de volledige ontwikkeling van onze mannelijke en onze vrouwelijke eigenschappen. Hierdoor worden we geïntegreerde, ontspannen, natuurlijke en authentieke mensen.

Wanneer we eenmaal dit realistische inzicht in verlichting hebben, wordt de weg om verlichting te bereiken automatisch duidelijk. We kunnen aan onszelf werken om emotioneel en intellectueel volwassen te worden. Mijns inziens is het dan ook beter om het mysterieuze begrip ‘verlicht worden’ niet meer te gebruiken, en voortaan te spreken van ‘geestelijk volwassen worden’.”

Meditatie is ook voor rationele mensen

Maar ook voor degene die niet perse verlicht willen worden, kan meditatie heel waardevol zijn. Beeld je eens in wat er gebeurt als een kamer nooit wordt opgeruimd en schoongemaakt. Overal vind je troep, viezigheid, stof, afval en vuilnis. Helemaal niet gezond om in zo’n omgeving te leven. Beeld je nou in dat je lichaam en geest deze kamer zijn. Enorm veel afval stapelt zich op in je geest, ziel en lichaam.

Must read: Deze diepgewortelde overtuigingen verdwijnen door meditatie

Dat kan zich uiten in negatieve emoties, gedachtes of energieën. Wanneer dit nooit wordt opgeruimd – lees: geen aandacht besteed aan lichaam of geest – stapelt dit afval zich op tot extreme hoeveelheden. Stressgevoelens, angst en neerslachtige gevoelens kunnen zo ontstaan en je leven overnemen. Heel heftig is dat. Door te mediteren kunnen we dit soort gevoelens observeren en vervolgens loslaten. Om zo een diepe staat van ontspanning te bereiken en dus peace of mind. Alleen al het proces om daar te komen, kan heel bijzonder zijn.

De verschillende soorten meditatie

Als we het over mediteren hebben, zijn er allerlei soorten die beoefend kunnen worden. Bijvoorbeeld contemplatie-meditatie. Over de soorten meditatie schreven we al eerder:

“In het Tibetaans boeddhisme is dit een bekende methodiek. In deze meditatievorm gaat het om gericht nadenken over bepaalde thema’s; zoals vergankelijkheid, onderlinge afhankelijkheid, de leegte, compassie of vergeving.

Je leert gedachtes niet te laten verspringen en stuurt met aandachtigheid je gedachtes naar diepgang, creativiteit en hogere intuïtieve kennis. Het voordeel is met name het inzicht dat ontstaat. Vanuit een nieuwe visie kun je anders gaan kijken naar de wereld en jezelf, en daardoor anders denken, voelen en reageren.”

Het verschil tussen mindfulness en meditatie

En kwestie van potato potatoe? Nope, er zit wel degelijk een verschil tussen mindfulness en meditatie. Waar Mindfulness draait om bewustzijn en aandacht voor het moment, zonder te oordelen, draait meditatie meer om stilte, zowel fysiek als mentaal. In dit artikel vertellen we je meer over het verschil tussen mediteren en mindfulness.

Ook interessant: Waarom mindfulness-meditatie werkt (en niet zweverig is)

Meditatie en je ademhaling

Mediteren klinkt voor veel mensen als een onmogelijke opgave. Maar als je de kunst van ademhalen leert beheersen, wordt mediteren een piece of cake. Je ademt zuurstof in, hetgeen wat ons in leven houdt, en je ademt afvalstoffen uit, alle troep die je niet wilt. We vertellen je alles over mediteren en je ademhaling.

Voordelen van mediteren

Mediteren kan je veel brengen. Zo krijg je meer compassie en word je een liefdevoller persoon, kan je boosheid sneller loslaten en leer je om beter in het moment te leven. Maar meditatie brengt nog meer voordelen met zich mee! In dit artikel delen we de belangrijkste voordelen van meditatie met je en geven je ook nog wat fijne tips.

Meditatie-oefeningen voor beginners

Als je net begint met mediteren, is het fijn om wat meer low-key te starten. Meteen 60 minuten jezelf overgeven aan een mindfulness-meditatie kan ietwat teveel gevraagd zijn als je net om de hoek komt kijken. Deze vijf meditatie-oefeningen voor beginners zijn perfect als je langzaam maar zeker wat meer ervaring met mediteren wilt krijgen.

Korte meditatie-oefeningen

Ben je net begonnen met mediteren en vind je het nog lastig om een half uur of een uur te mediteren? Wij hebben fijne, korte meditatie-oefeningen voor elk moment van de dag. Bijvoorbeeld bij het wakker worden of een ontspannende meditatie-oefening als je last hebt van een middagdip.

Wat langer mediteren? Doe één van onze 30 minuten meditatiesessies:

Simpele meditatie-oefeningen

Of je nu al jarenlang mediteert of pas net bent begonnen, soms is het fijn om in plaats van een urenlange meditatiesessie een simpele meditatie-oefening te doen. Deze meditatie met chocolade is een fijne oefening om vaker een zen-moment in te plannen tijdens de dag. En natuurlijk een verschrikkelijk goed excuus om chocolade te eten. Probeer eens deze simpele-meditatie oefening met chocolade voor een overheerlijk zenmoment.

Meditatie voor het slapen gaan

Door t mediteren voor het slapen gaan, houd je de hormonen die je slaaprust verstoren in bedwang. Zoals het stresshormoon cortisol, het energie-opwekkende stofje adrenaline en het angst-opwekkende hormoon noradrenaline. Maar belangrijker nog: meditatie helpt bij het aanmaken van het slaaphormoon melatonine. In dit artikel reiken we je wat fijne meditatie-oefeningen voor het slapen gaan.

Ook interessant: Slaapmeditatie helpt je bij een betere nachtrust en dit is waarom

De beste tips bij meditatie

Meditatie is heel waardevol om in je leven te implementeren. Elke dag vijf minuutjes zitten maakt je liever naar jezelf, naar anderen en laat je beter omgaan met emoties. Eigenlijk zijn de voordelen eindeloos. Ook bij Bedrock zijn wij groot fan van meditatie. Daarom delen we tien meditatietips om te beginnen, zodat jij meteen aan de slag kan.

Voor iedereen die wil beginnen met mediteren: 5 basisinzichten die je kunnen helpen

Meditatie en loslaten

Op een dag komen er duizenden dingen op je af. Mensen die iets van je willen, artikelen die je wilt lezen, dingen die je ‘moet’ doen. Het is lastig om niet overal meteen aandacht aan te geven, maar de boel de boel te laten. Oftewel: loslaten. Meditatie kan dan een uitkomst zijn. We schreven hoe mediteren je kan helpen los te laten.

Is meditatie niks voor jou?

Heb je geprobeerd om te mediteren, maar merk je dat het niks voor jou is? Het is goed mogelijk dat je geen zin hebt om dagelijks tien minuten te gaan zitten om je gedachten te observeren, maar wel graag iets wilt doen om te ontspannen. Wat dat iets dan is? Heel simpel: ademhalen. Lees meer over het alternatief als meditatie niks voor jou is.

Sporty spice? Meditatie kan je beter maken in sporten (ja echt)

Meditatie en seks

Meditatie kan voor veel verdieping zorgen in je leven. Ook op je seksleven. Misschien is meditatie wel dé manier om seks spannend te houden. We vertellen je hoe je door meditatie geweldige seks kan hebben.

Wil je meer lezen over mediteren en spiritualiteit? Meld je nu aan voor onze Bedrock Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️