Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 1 jul 2018
Leestijd: 5 minuten

8x fijne boeken voor de zomer

Lange zomerdagen waarop je uren kunt luieren in de zon (of in de schaduw) vragen natuurlijk om een goed boek. Dus here you go: acht fijne boeken voor de zomer.

De laatste dans – Sara Manning

De laatste dans van Sara Manning is een roman tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal speelt zich af in Londen en draait om twee vrouwen: Rose en Jane. Rose is 17 als ze het verstikkende plattelandsleven en haar middenklasse ouders achter zich laat en de trein naar Londen neemt. Daar verliest ze haar hart aan Phil. Maar dat is niet het enige wat ze verliest.

Jane is een vrouw die alles voor elkaar leek te hebben. Ze stond op het punt om te trouwen met een rijke man en toe te treden tot de hoogste kringen. Maar op de bruiloft wordt ze in de steek gelaten. Dan loopt ze Leo tegen het lijf, en in een opwelling trouwen ze.

De tolk van Java – Alfred Birney

De tolk van Java is een bij vlagen ontroerend, maar vooral rauw verhaal dat gaat over een Helmondse schoenmakersdochter, een Indische voormalige oorlogstolk en hun zoon Alan: de verteller. Voor deze familie bestaat er geen heden, maar is er alleen een belast verleden.

De moeder van Alan groeide op tijdens de Tweede Wereldoorlog, de vader van Alan vluchtte na de oorlog van Oost-Java naar Nederland en Alan zelf bracht zijn tienerjaren op een internaat door. Hun onderlinge verhouding is afwijkend: ze zijn eerder tot elkaar veroordeeld dan dat ze een liefhebbende band hebben, met de herinnering als hun gezamenlijke vijand.

Kookschool d’Amore – Nicky Pellegrino

Heb je behoefte aan een luchtig, zomers verhaal? Dan is het boek Kookschool d’Amore heerlijke kost. Het boek gaat over Luca Amore, die een kookschool runt op Sicilië. Hij doet niets liever dan mensen wegwijs maken in de Italiaanse keuken.

Maar de groep die nu aanschuift in zijn kookschool bewijst dat de meester zelf soms ook nog iets bij kan leren over het leven. Vier vrouwen – een alleenstaande moeder, een ambitieuze advocate, een vrouw op zoek naar zichzelf en een weduwe op zoek naar een nieuwe invulling van haar leven – beginnen de week als vreemden, maar in de hitte van de keuken worden vriendschappen gesmeed die alles zullen veranderen.

Bijna echt gebeurd – Liane Moriarty

“Je zult deze personages niet snel vergeten, evenals de relaties die hen zowel binden als bijna te gronde richten”, schreef The Huffington Post over het boek Bijna echt gebeurd. Het verhaal gaat over Clementine en Sam, die samen een heerlijk, maar chaotisch leven hebben. Van jongs af aan is Clementine bevriend met Erika. Een enkele blik tussen hen kan een heel gesprek overbodig maken. Maar hun vriendschap is gecompliceerd.

Als Clementine en Sam op bezoek gaan bij Erika en haar man Oliver, en ze door hun buren onverwachts worden uitgenodigd voor een barbecue, zegt Clementine dan ook snel ja. Het gezelschap van de levenslustige buren lijkt haar een welkome afleiding. Twee maanden later vragen Clementine en Sam zich steeds weer af: wat als we nooit naar die barbecue waren gegaan?

Dit vind je vast ook leuk: Verander de wereld, begin bij een boek (8x boeken over duurzaamheid)

Een klein leven – Hanya Yanagihara

Een klein leven is een bijzonder verhaal over wreedheid en de kracht van vriendschap. Het gaat over vier studievrienden die samen hun weg in New York zoeken: de charmante acteur Willem, de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en Just St. Francis. Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig, en zijn vrienden weten beter dan vragen te stellen over zijn verleden. Ze proberen zijn pijn te verlichten, maar naarmate de decennia verstrijken dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden.

Dochters van de kust – Lynn Austin

Houd je van meeslepende, romantische verhalen? Dan is Dochters van de kust een absolute must-read voor deze zomer. Het boek gaat over Geesje – een Nederlandse immigrante die terugblikt op haar komst in Amerika, vijftig jaar geleden – en Anna, een 22-jarige vrouw die naar Holland (een stadje in Michigan) reist om de breuk met haar verloofde te boven te komen.

Het verhaal neemt je mee in de afzonderlijke levens van beide vrouwen, die elk op hun eigen manier moeilijkheden hebben ervaren. Ze kennen elkaar niet. Althans, nóg niet. Want dan is daar Derk: de buurjongen van Geesje en de werknemer van het hotel waar Anna logeert. Hij ziet overeenkomsten tussen de twee en neemt zich voor de vrouwen met elkaar in contact te brengen.

Lyssa – Tom Hofland

Als je de artikelen van Bedrock’s redacteur Tom weleens leest, dan weet je misschien wel dat hij zijn eerste roman heeft geschreven, genaamd Lyssa. Een heerlijk boek om vanuit je hangmat of luie stoel te lezen. Het verhaal gaat over officier Gaspar Szabó, die op zomerverlof in de grote stad de intrigerende Lyssa Boktani ontmoet. Als vrouw van een rijke intellectueel introduceert zij hem in de hogere kringen van de Mestopische elite.

Gaspar droomt ervan haar weg te kapen van haar man Viktor, een schuwe mensenhater. Intussen broeit er in de zonnige straten van Mestopes een ziekte die van mensen beesten maakt. Een reeks ongelukken zorgt ervoor dat Gaspar de mysterieuze Viktor Boktani daadwerkelijk ontmoet en de zomer in het teken komt te staan van de grote drie: liefde, vriendschap en de dood.

Dag lief fijn eiland – Erik van Bruggen

Tropische bestemmingen zijn leuk natuurlijk, maar we hebben ook genoeg mooie vakantieplekjes in eigen land. Wat dacht je van Texel, Nederlands grootste Waddeneiland? In Dag lief fijn eiland brengen 23 schrijvers en dichters (zowel Texelaars als niet-Texelaars) de persoonlijke band die ze hebben met het eiland in kaart. Ze leggen uit wat Texel zo magisch maakt en nemen het hele eiland onder de loep. Van drenkeling tot potvis, bollen pellen, mistige winters en het altijd onveranderde uitzicht vanaf de duinen.

Meer lezen over boeken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️