Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 24 okt 2017
Leestijd: 5 minuten

Verander de wereld, begin bij een boek (8x boeken over duurzaamheid)

Als we iets aan onszelf willen verbeteren, gaan we vaak lezen over hoe we dat kunnen doen. Dus als we de wereld willen verbeteren, waarom lezen we daar niet ook gewoon over? Er zijn talloze boeken geschreven over duurzaamheid, in het Engels en Nederlands en van theoretisch tot praktisch. Dit zijn onze aanraders.

8x boeken over duurzaamheid

1. De verborgen impact – Babette Porcelijn

We hebben op verschillende manieren invloed op het ecosysteem, bijvoorbeeld door watergebruik, landgebruik en ontbossing, gebruik van fossiele energie en uitstoot van broeikasgassen. In haar boek ‘De verborgen impact’ beschrijft Babette Porcelijn de dingen die het meeste impact hebben – bekend en minder bekend.

5 all time favorite boeken voor een flinke dosis inspiratie

In de 3 delen – ‘Wat is onze verborgen impact?’, ‘Wat zijn de gevolgen?’, ‘Hoe kunnen we het oplossen?’ – omschrijft ze de gevolgen van ons gedrag die wij zelf niet zien. En ja, die zijn aardig groot. Voor Bedrock schreef ze hier ook al een aantal artikelen over.

2. This changes everything – Naomi Klein

Ja, het (Engelstalige) boek ‘This changes everything: capitalism vs. the climate’ is indringend. Waarom? Omdat het pijnlijk duidelijk maakt dat onze hele manier van leven anders zal moeten als we het klimaat willen redden.

Het grootste probleem ligt volgens Klein namelijk bij het kapitalisme, en dat is een economisch systeem waar we allemaal in zijn verwikkeld. Klein stelt de grootste klimaatmythes aan de kaak, maar doet dat op een manier die je vooral activeert en inspireert, in plaats van alleen maar boos maakt.

3. Dit is een goede gids – Marieke Eyskoot

Marieke Eyskoot, is ‘sustainable fashion en lifestyle-expert’. Klinkt fancy? Vinden wij ook. Ze heeft als missie een duurzaam leven ‘stijlvol te verspreiden’ en schreef daarom ‘Dit is een goede gids (voor een duurzaam leven)’.

Toe aan een goed boek? Met deze 5 (zelfhulp)boeken ben je weer even zoet

Het boek laat niet alleen zien dat duurzaam leven helemaal niet zo moeilijk is als het lijkt, maar geeft ook tips voor hoe je dat dan doet – zowel op het gebied van kleding, verzorging, eten, wonen en werken. Heb je altijd al je kledingkast willen verduurzamen, maar geen idee waar je moet beginnen? Bij Eyskoot ben je aan het goede adres. (Oh, en misschien vind je haar boek ‘Talking dress’ ook wel wat.)

4. Don’t even think about it – George Marshall

Is het je ooit opgevallen dat heel veel mensen weliswaar erkennen dat er een klimaatprobleem bestaat, maar dat ze er niets tegen doen? Dat komt niet (alleen) omdat we simpelweg lui zijn of het niet waard vinden om ons hele leven voor om te gooien, maar heeft ook daadwerkelijk een psychologische oorzaak.

In het (Engelstalige) ‘Don’t even think about it: why our brains are wired to ignore climate change’ beschrijft George Marshall hoe hij op zoek ging naar het antwoord op de vraag wat ervoor zorgt dat we weten dat iets waar is, maar handelen alsof dat niet zo is. Hij sprak met psychologen, wetenschappers en klimaatontkenners om daarachter te komen. Heel interessant!

5. Groeten uit Transitië – Eva Peeters, Mme Zsazsa, Kristien Hens, Joke Rous en Dorien Knockaert

Boeken over duurzaamheid zware kosten? Nee joh. Je kunt veel zeggen over ‘Groeten uit Transitië’, maar niet dat het niet vrolijk is. Het boek is gericht op handige tips om je leven wat duurzamer te maken en staat dan ook vol met handleidingen, schema’s en recepten om je te helpen. Maar je leest ook wat niet werkte voor de auteurs (wasbare luiers, bijvoorbeeld).

Met deze vegetarische kookboeken zet je de lekkerste gerechten op tafel

Er komen allerlei thema’s voorbij: op je bord, in de tuin, onderweg, op je lijf, in je huis en in je portemonnee. Sommige experimenten zijn misschien wat ontoegankelijker, maar het grootste deel is voor iedereen toepasbaar.

6. Plastic purge – Michael SanClements

De ondertitel van het (Engelstalige) boek van Michael SanClements is ‘How to use less plastic, eat better, keep toxins out of your body, and help save the sea turtles’. Het is duidelijk: plastic is niet alleen slecht voor de planeet en de dieren in oceanen, maar ook voor onszelf.

En toch kun je bijna geen maaltijd bereiden zonder dat je een heleboel plastic verpakkingen in de prullenbak gooit. SanClements legt het probleem met plastic uit, maar geeft ook adviezen voor hoe je minder plastic kunt gebruiken. Bijkomend voordeel: minder afval én gezonder eten.

7. Dagen zonder vlees – Alexia Leysen

Ieder jaar wordt in België ‘Dagen Zonder Vlees’ georganiseerd, een uitdaging waarbij tienduizenden mensen 40 dagen lang – juist – geen vlees eten.

In het gelijknamige boek vind je niet alleen informatie en tips over en voor seizoensgroenten, minder verpakking en minder verspilling, maar ook vegetarische recepten om je op weg te helpen. Het doel? Iedereen een beetje duurzamer laten koken en eten – en dat hoeft echt niet meteen geheel plantaardig.

8. The story of stuff – Annie Leonard

In ‘The story of stuff’ beschrijft Annie Leonard ‘hoe onze obsessie met spullen de planeet, onze samenleving en onze gezondheid uitput – en een visie op verandering’. Want dat die obsessie een probleem is, dat moge duidelijk zijn.

Slechts 5 procent van de wereldbevolking (waar wij bij horen) produceert maar liefst 30 procent van al het afval. Niet voor niets is er nu een trend van minimalisme gaande: als je het informatieve boek van Leonard uit hebt, kun je meteen door naar praktischere boeken als ‘Opgeruimd’, ‘Ontspullen’ en ‘Simple matters’ – ook allemaal aanraders, trouwens.

Minder spullen betekent minder belasting voor het klimaat, minder sociale onrechtvaardigheid en minder gezondheidsgevolgen. Klinkt goed, toch?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verander de wereld, begin bij een boek (8x boeken over duurzaamheid)
Sluiten