Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Psyche 26 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Waarom mediteren voor het slapen gaan het nieuwe zandmannetje is

Blijven jouw gedachtes rondjes spinnen als je in bed ligt? Is in slaap vallen echt een dingetje geworden? Mediteren voordat je gaat slapen, helpt je geest tot rust komen. Slapen is zo verschrikkelijk belangrijk. Het heeft effect op hoe we ons voelen, hoe we presteren en hoe we anderen om ons heen behandelen (ochtendhumeurtje). Mediteren voor het slapen, helpt je om makkelijker in slaap te vallen en beter te slapen. It’s worth a shot!

Wat is mediteren

Door te mediteren laten we onze gedachtes voorbij gaan en creëren we bewustzijn. Hoe lang je dat doet bepaal je helemaal zelf. Een uur in kleermakerszit werkt niet voor iedereen, en dat hoeft ook niet! Zeker als beginner zijn kleine momentjes van vijf of tien minuten prima. In deze gids leggen we je uit wat meditatie precies is.

Waarom mediteren voor slapen?

Door te mediteren voor het slapen, houd je de hormonen die je slaaprust verstoren in bedwang. Zoals het stresshormoon cortisol, de energie-opwekkende adrenaline en de angst opwekkende hormoon noradrenaline. Maar belangrijker nog: meditatie helpt bij het aanmaken van  het slaaphormoon melatonine.

Verschillende meditatietechnieken

Er zijn tien verschillende meditatietechnieken. Om beter te slapen spreekt het voor zich dat je niet kiest voor een energiemeditatie. Welke voor jou het beste werkt, is een kwestie van uitproberen!

Ademhalingsmeditatie

Ademen is the key to life. Bewust en aandachtig ademhalen helpt je om spanningen en emoties los te laten. Heerlijk om in bed te doen in plaats van scrollen door  Instagram.

Vipassana-meditatie

De Vipassana-meditatie a.k.a. de inzichtsmeditatie werkt kalmerend en is daarom een goede optie voor het slapengaan.  Het is een meditatievorm die zuiverend werkt doordat je je aandacht richt op het accepteren van innerlijke verstoringen.

Mantra-meditatie

Net zoals bij de ademhalingsmeditatie ligt de kracht van mantra-meditatie bij herhalingen. Je herhaalt klanken of gebeden om tot rust te komen. Dit helpt je om de geest in een prettige en rustige staat te brengen. Uit onderzoek blijkt ook dat harmoniserende hersengolven actief zijn bij mantra-meditatie.

Yin Yoga

Yin yoga heeft een meditatief karakter en is een goede optie als je moeite hebt met stilte-meditatie. Bij Yin Yoga draait het om het vasthouden van verschillende asana’s (yogahoudingen). De houdingen helpen je geest en lichaam in een prettige flow te komen.

Mediteren voor het slapen voor een goede nachtrust

We werken zo’n acht uur per dag, sporten om gezond te blijven, en we maken graag tijd voor onze vrienden. Druk, druk, druk dus! Daar bovenop hebben we dagelijks gemiddeld vijftigduizend freaking gedachtes.

En wat we met die gedachtes doen? Met een boel van die gedachtes niets, want stressen om de deadline van morgen voor je gaat slapen lost echt niets op. Een goede nachtrust daarentegen kan wonderen verrichten. En mediteren voor het slapen gaan helpt! Zeg maar ‘dag’ tegen schaapjes tellen..

Mediteren kan je leren…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️