Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 27 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Probiotica: wat is het eigenlijk en waarom is het goed voor je?

In een wereld waarin we steeds meer bezig zijn met gezondheid, komt het woord probiotica steeds vaker om de hoek kijken. Wat zijn probiotica precies? En wat zijn de voordelen? Wij zetten het voor je op een rijtje. We kennen allemaal de kleine flesjes zuivel die zouden moeten helpen om jouw darmflora op peil te houden, zodat je gezond door het leven gaat. Maar je hebt ook probiotica in capsules, tabletten en poeders op de markt. Natuurlijk is het belangrijk om te onthouden dat je probiotica altijd als toevoeging van een gezonde levensstijl moet gebruiken. Die goede bacteriën doen hun werk natuurlijk niet als je de hele dag fastfood eet en voor de tv zit.

Probiotica beschermen je

Je kan probiotica zien als de verdedigingslinie van jouw lichaam: ze behouden de integriteit en structuur van je darmwand en bevorderen de juiste opname van voedingsstoffen. Ook communiceren probiotica met je immuunsysteem, om deze te herkennen, je lichaam te informeren en te stimuleren als er een dreigende infectie om de hoek ligt. Zo zorgen probiotica er voor dat je gezond blijft.

Zelfs afvallen door probiotica

Daarnaast is aangetoond dat probiotica voor gewichtsverlies kunnen zorgen. In een studie die eerder in de British Journal of Nutrition gepubliceerd werd, werden 125 mannen en vrouwen op een dieet van twaalf weken gezet. De helft van de groep nam twee keer per dag probiotica, de andere helft van de groep kreeg een placebo. Het ging hier om de bacterie Lactobacillus rhamnosus CGMCC1.3724.

Na de twaalf weken was de placebogroep 2,6 kilo kwijt, en de groep die de probiotica namen 4,4 kilo. Daarnaast bleven de mensen die probiotica namen constant gewicht en vetmassa verliezen tijdens die twaalf weken, terwijl in de placebogroep vaak het jojo-effect terug kwam. Bij de mensen die de probiotica namen was er een grote hoeveelheid nieuwe darmbacteriën ontstaan.

https://www.bedrock.nl/de-overheid-moet-meer-aandacht-aan-gezonde-voeding-besteden-minister-van-voedsel-een-idee/

Probiotica kunnen een hartaanval voorkomen

Probiotica kunnen ervoor zorgen dat het cholesterolgehalte in je lichaam lager wordt, wat op zijn beurt weer plaquevorming in de slagaders verminderd. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat er een kleinere kans geeft op hart- en vaatziektes, vooral bij ouderen.

Probiotica voor mannen

Veel medische experts zeggen dat probiotica ervoor zorgen dat een hormonale disbalans bij mannen. Hierdoor wordt het testosteron level beter gereguleerd, wat ervoor kan zorgen dat de sex drive van de man. Ook suggereren sommige studies dat probiotica ervoor zorgen dat er meer spermacellen geproduceerd worden én dat sommige organen minder snel verouderen.

Probiotica helpen ontstekingen verminderen en voorkomen

Probiotica hebben een ontstekingsremmend effect. Hierdoor kan je een stralendere huid krijgen (bye bye puistjes!), maar ook minder last van obstipatie of zelfs (darm)kanker. Ook zouden probiotica naar verloop van tijd verlichting geven bij het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of verschillende allergieën.

Moraal van het verhaal: probiotica kunnen een positief effect op jouw leven hebben. Ben je ook van plan probiotica te gaan gebruiken? Overleg dit dan even met je huisarts. Hij kan je een persoonlijk advies geven welke probiotica goed passen bij jouw levensstijl.

Meer lezen over je gezondheid?

De beste Bedrock-artikelen ontvangen? Meld je aan voor de Bedrock Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️